ضرورت آموختن فقه و اصول برای درک بهتر قرآن کریم
به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجتالاسلام محمدحسین کبیریان، مدیر حوزههای علمیه خواهران استان تهران در همایش «رهروان فاطمی» ویژه طلاب جدیدالورود با بیان اینکه طلبگی را در یک کلام میتوانیم به وراثت انبیا(ع) تعبیر کنیم، اظهار داشت: در روایتی که در عیون اخبار الرضا(ع) نقل شده، حضرت حضرت زهرا (س) به نقل از پیامبر (ص) فرمودند: خدایا خلفا و جانشینان من را مورد رحمت خاص خودت قرار بده. ایشان این را سه مرتبه فرمودند. به پیامبر(ص) عرض شد این خلفای شما که برای آنها دعا میکنید چه کسانی هستند که ایشان فرمودند خلفای من کسانی هستند که احادیث و سنتهای من را برای مردم نقل میکنند. قطعاً دعای پیامبر مستجاب است و این خلفا مورد رحمت الهی قرار میگیرند.
مسئولیت سنگین طلاب
مدیر حوزههای علمیه خواهران استان تهران با بیان اینکه مسئولیت طلاب بسیار سنگین است، اظهار داشت: طلبه، خودش را از بسیاری لذات دنیوی محروم کرده و زندگی خود را صرف تفقه در دین میکند و پس از فقیه شدن، به دیگران ابلاغ و جامعه را هدایت خواهد کرد.
او تصریح کرد: اگر قرار است علما، ورثه انبیا باشند همانگونه که در کافی از امام صادق(ع) نقل شده است، پس آنها قرار است چه چیزی را به ارث ببرند؟ در روایت آمده است که انبیا(ع) درهم و دینار به ارث نمیگذارند بلکه سرمایه انبیا(ع) احادیث و آموزههای آنهاست. این بزرگترین گنجینه برای سعادت بشر و هدایت انسانهاست. لذا اگر کسی بهرهای از این ارث ببرد برای وی بسیار ارزشمند است و میتواند به اوج عزت برسد.
حجت الاسلام کبیریان با تأکید بر ضرورت حامل وحی خداوند بودن توسط خواهران طلبه اظهار داشت: این کار بسیار سنگین و پر مسئولیت و ارزشمندی است. بنابراین ببینید که قرار است علم خود را از چه کسی بگیرید. چون شما قرار است واسطه پیامبران و بشریت باشید، باید صرفاً روی دریافت این گنجینه ارزشمند متمرکز شوید و در نتیجه فهم دقیق قرآن و سنت اولین مسئولیت شماست چون باید کار انبیا(ع) را ادامه دهید.
او با اشاره به اینکه انبیا (ع) معلمان کتاب و حکمت هستند، اظهار داشت: همانگونه که در قرآن کریم آمده است: «هُوَ الَّذِی بَعَثَ فِی الْأُمِّیِّینَ رَسُولًا مِنْهُمْ یَتْلُو عَلَیْهِمْ آیَاتِهِ وَیُزَكِّیهِمْ وَیُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَإِنْ كَانُوا مِنْ قَبْلُ لَفِی ضَلَالٍ مُبِینٍ؛ اوست خدایی که میان عرب امّی (یعنی قومی که خواندن و نوشتن نمیدانستند) پیغمبری بزرگوار از همان مردم برانگیخت که بر آنان آیات وحی خدا تلاوت میکند و آنها را (از لوث جهل و اخلاق زشت) پاک میسازد و شریعت و احکام کتاب سماوی و حکمت الهی میآموزد و همانا پیش از این همه در ورطه جهالت و گمراهی آشکار بودند» اگر میخواهید کار پیامبری کنید اولین کار شما تلاوت آیات بر مردم است و در نتیجه خودتان باید آن را به خوبی دریافته باشید بنابراین انس با قرآن کریم را فراموش نکنید.
اهداف تحصیل فقه و اصول
مدیر حوزههای علمیه خواهران با اشاره به اینکه هدف از مطالعه فقه و اصول، درک بهتر قرآن است، گفت: اگر کسی درک درستی از قرآن نداشته باشد پس چگونه میخواهد قرآن را به دیگران آموزش دهد؟ به نظرم تا کسی تصفیه نشده باشد نمیتواند دیگران را تصفیه کند. مردم هم که شما را میبینند به یاد خدا میافتند چون شما را جلوه حضرت زهرا(س) میبینند و این مسئولیت بسیار سنگینی برای شماست لذا فقط دنبال گرفتن مدارک حوزوی نباشید بلکه از همین اوایل طلبگی، نفس خود را محاسبه کنید و ببینید چه میزان، روز به روز شباهت بیشتری به حضرت زهرا(س) پیدا کردهاید.
حجت الاسلام کبیریان بر لزوم مراقبه، کنترل نفس و تقوا در عمل تأکید کرد و گفت: از مهمترین رسالتهای پیامبران، تعلیم کتاب و حکمت است. حکمت غیر از علم است و فرقشان این است که حکمت، انسان را از خطا و انحراف بازداشته و انسان را در یک حصار و دژی قرار میدهد که شیطان نمیتواند به آن نفوذ کند. بنابراین بررسی کنید که آیا مطالبی که هر روزه یاد میگیرید حکمت است یا خیر.
او ادامه داد: مدتی که از کار طلبگی شما گذشت باید احساس نورانیت بیشتر و نزدیکی به حضرت زهرا(س) پیدا کنید، در اینصورت آنچه شما یاد گرفتهاید حکمت بوده است و تازه کار پیامبری شما شروع میشود و هدایت جامعه بر عهده شما خواهد بود. هیچ مسئولیتی هم به این اندازه سخت نیست چون سعادت انسانها در اختیار شما قرار میگیرد.
جایگاه والای طلاب
مدیر حوزههای علمیه خواهران تصریح کرد: تصور کنید از امام صادق (ع) نقل شده که فرمودند وظیفه سنگین علما، مراقبت از مرزهای اعتقادی است. به همین دلیل گفته شده که قلم علما، افضل از خون شهداست. این در حالی است که از شهدا با عنوان رفقای پیامبران یاد شده است لذا شما میتوانید با انجام رسالت طلبگیف ارزشی والاتر از خودن شهدا پیدا کنید.
حجت الاسلام کبیریان خاطرنشان کرد: علت این مسئله این است که شهدای بزرگوار در مرزهای جغرافیایی میجنگند اما شما قرار است در مرزهای عقیدتی بجنگید و اهمیت مرز عقیدتی قابل مقایسه با مرز جغرافیایی نیست، بلکه ارزشی بالاتر از آن دارد و به همین نسبت سختتر است. چون دشمنان، دائما شهبات اعتقادی ایجاد و ترفندهای تازهای برای جوانان درست میکنند.