منع استفاده از آب به عنوان سلاح جنگی در قوانین حقوق بشر
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، علی مشهدی، فعال حوزه محیط زیست و حقوق بشر، پیش از ظهر امروز در کارگاه آموزشی اسلام و حقوق بشردوستانه بینالمللی که در مدرسه امام خمینی(ره) قم برگزار شد، با بیان اینکه حقوق بشردوستانه به دنبال اخلاقی کردن قوانین است، اظهار داشت: مسأله آب در حقوق بشردوستانه بینالملل از اهمیت خاصی برخوردار است که هم باید در زمان جنگ و هم در زمان صلح به آ ن توجه شود.
وی حقوق بشردوستانه بینالمللی را ناظر به حقوق کسانی دانست که در جنگ حضور ندارند و افزود: این حقوق در حقیقت برای محدود کردن قوانین جنگ است تا در خلال جنگ به مردم و محیط زیست آسیب نرسد که مورد توجه اسلام هم هست و اسلام به آن توجه ویژه دارد.
مشهدی به حمایت از آب در قواعد لاهه اشاره کرد و ابراز داشت: این قوانین شامل محدودیت استفاده از تکنیکهای تغییر دهنده محیط زیست در جنگ مانند قطع درختان و مسموم کردن آب، ممنوعیت بوم زدایی از طریق آلوده کردن آب و استفاده از آب به عنوان سلاح جنگی و ممنوعیت و محدودیت برخی سلاحها مانند سلاحهای میکروبی و شیمیایی و سمی است.
وی با بیان این که قوانین حمایت از آب در قواعد ژنو هم آمده است، ابراز داشت: در این قواعد علاوه بر تأکید بر ممنوعیت ریختن سم در آب و تخریب محیط زیست به رفتار با اسرای جنگی هم اشاره کرده است که به عنوان رکن مادی جنایات جنگی شناخته میشود.
این فعال محیط زیستی به برخی دیگر از قوانین بشردوستانه در مورد حمایت از آب اشاره کرد و افزود: قوانینی از قبیل ممنوعیت تغییر مسیر آبراهها، تخریب تأسیسات آبرسانی و تعهد کشور اشغال گر به تأمین منابع آبی مردم است و همچنین ممنوعیت آزمایشهای هستهای در آبهای آزاد از جمله این قوانین است.
وی به حمایت از آب در وقایع عراق و سوریه اشاره و تصریح کرد: داعش در تسخیر موصل تهدید به تخریب سد موصل کرد که خطرات تخریبی زیادی داشت و در دو مورد سد الخالص و سد الحدیثه هم این اقدام را انجام داد و از آب به عنوان سلاح جنگی استفاده کرد که هم بر خلاف قوانین حقوق بشری و هم بر خلاف احکام اسلامی است.
مشهدی شرایط غیر نظامیان در زمان حمله داعش را بسیار وخیم عنوان کرد و ابراز داشت: قطع آب شهر موصل و القای منابع نفتی در آب آشامیدنی شهر تکریت از جمله این اقدامات بود که ماهیت غیر انسانی این گروه را نشان میدهد./843/پ202/ی