غفلت سیاسی

به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، اشاره رهبرحکیم انقلاب به قضایای غزه و جنایت باند تبهکار حاکم بر فلسطین و راهکار پیشگیری از ادامه کشتار و نسل کشی و همزمانی آن با مذاکرات غیر مستقیم، ما را بر آن داشت تا به بررسی این موضوع و نقض حقوق بشری که مثل آن در تاریخ سابقه ندارد پرداخته و مطالبه گری نماییم.
ریچارد نفیو معمار تحریمها در امریکا در بخشهایی از کتاب "هنر تحریم ها" به وضوح بر ضعف و ناکارآمدی تحریمها در بخشهایی که انگیزه، توان و اراده جمعی ایرانیان بر"استقامت در مقابل تحریم ها" بوده است اشاره میکند.
برخی ایرانیها از آن جا که دیگران را باوردارند، با مشاهده کلمه «استقامت» یاد صحبتهای تکراری میافتند، اما حقیقت این است که در ادبیات تحریم، تعریف امریکاییها از "استقامت" این است: «قاطعیت روان شناختی در کشورِهدف برای انکار پیروزی کشور تحریم کننده و همچنین ادامه دادن به مسیری که برای خود انتخاب کرده است». بنا بر این "استقامت" نه تنها در حوزه اقتصادی برای بهبود وضعیت شاخصهای اقتصادی معنا پیدا میکند، بلکه تا حوزه ابعاد روان شناختی و باورمندی مردم نیز گسترش مییابد. وقتی از منظر تجربه ملت به موضوع تحریمها و هشت سال شرطی کردن کشورنگاه میکنیم، میبینیم با نگاه به بیرون از ظرفیت کشور، پیشرفتی حاصل نشده است.
طبق فرمایش امیرالمؤمنین علی علیه السلام در نامه ۳۱ نهج البلاغه، اگر کسی از تجارب دیگران بهره بگیرد در اعمال و رفتار و نتایجی که از عملشان گرفتند خوب دقّت و فکرکند ودر آثار باقی مانده به نظر عبرت نگاه کند عمری به درازای بشریت پیدا میکند و گوئی از روز اول خلقت حضرت آدم (علیه السلام) تا کنون زنده بوده است. مقام معظم رهبری فرمودند: «آمریکائیها میگویند ما میخواهیم با ایران مذاکره کنیم. در مسائل خاص، مذاکره را منع نمیکنم لیکن من خوشبین نیستم؛ چون تجربهی من این را نشان میدهد. آمریکائیها، هم غیرقابل اعتمادند، هم غیر منطقیاند، هم در برخوردشان صادق نیستند». ۳۰/۴/۱۳۹۲
این مطالب تجربه رهبری حکیم و دانشمند و دوستدار مُلک و ملت و دشمن شناسی مدیر و مدبر است. همچنین فرمودند: «ما دولت ایالات متّحدهی آمریکا را دولتی غیرقابل اعتماد میدانیم؛ دولتی خودبرتربین، دولتی غیرمنطقی وعهدشکن، دولتی سخت در پنجهی تصرّف و اقتدار شبکهی صهیونیسم بینالمللی - که بهخاطر رعایت خواستهها و منافع نامشروع شبکهی صهیونیستی بینالمللی مجبورند با رژیم غاصب و جعلی اشغالکنندهی فلسطین مماشات کنند، در مقابل او نرمش نشان بدهند؛ اسمش را میگذارند منافع آمریکا، در حالی که به کلّی، منافع ملّی آمریکا با آنچه امروز اینها در حمایت از رژیم جعلی انجام میدهند، منافات دارد؛ از همهی دنیا دولت ایالات متّحدهی آمریکا باج میگیرد و به رژیم جعلی صهیونیستی باج میدهد؛ این حقایق را ما داریم مشاهده میکنیم - به دولت آمریکا اعتمادی نداریم» ۱۲/۷/۱۳۹۲.
بر همین اساس رهبر عزیز انقلاب فرمودند: «مذاکره با چنین دولتی غیرعاقلانه، غیرهوشمندانه و غیرشرافتمندانه است و با آن نباید مذاکره کرد» ۱۹ بهمن ۱۴۰۳
شرایط رهبر انقلاب برای مذاکره با آمریکا
مواضع مستمر رهبر فرزانه در مورد مذاکره با شیطان بزرگ امریکا؛ صریح، بی پرده و شفاف است. اما برخی غرب زدگان تجربیات ملت بزرگ ایران را نادیده گرفته و با وعده رفع مشکلات، سعی در رابطه گیری با کشور رؤیایی شان هستند و مردم را به رفع تحریم از سوی دشمن شماره یک این ملت امیدوار و تحریمهای هم زمان با مذاکره را توجیه مینمایند. امام جامعه که میبیند توجهی به تجربه تلخ گذشته و صدمات وارده از سوی دشمن خونین نمیشود، قائل به تفصیل شده و شرایطی را وضع میکنند از قبیل آنکه:
- با نگاه خوش بینانه به دشمن عهدشکن مذاکره نشود.
- مشکلات کشور را به مذاکره گره نزنند و کشور شرطی نشود.
- باید با تکیه بر تواناییهای داخلی و اقتصاد مقاومتی مشکلات را سامان بخشید.
- مذاکره محدود به یک موضوع باشد و از حدود آن خارج نشوند در عین حال منافع و مصالح کشور مورد توجه جدی و قطعی باشد.
- از اصول و منافع حتمی و چهارچوبهای تعریف شده خارج نشوند.
- راستی آزمایی کنند، مبادا مانند قراردادهای قبلی الجزایر و برجام ما با اجرای تعهدات مان متحمل خسارت به کشور و ملت شویم و بعد طرف مقابل به هیچ یک از تعهداتش عمل نکند بلکه قرارداد را فسخ و پاره نماید.
- دقت شود طرف تعهد؛ امکان، قدرت و توانایی اجرای تعهد طبق قوانین کشورش را داشته باشد.
- حتماً برای اجرای تعهدات طرف مقابل تضمین مسلم اجرایی و قطعی حقوقی دریافت کنند.
در این مقطع زمانی حساس که جبهه مقاومت لطمات سنگینی متحمل شده و میبایست هم سنگ آن، لطمات جبران ناپذیری به اسرائیل غاصب، نیروی نیابتی امریکا در منطقه وارد میساختیم که درس عبرتی برای دشمنان باشد، ترامپ قاتل در حین مذاکره، ضمن تحریم افراد و شرکت ها؛ اسرائیل جنایتکار را به انواع سلاحهای سنگین تجهیز و در این میان ایران را به حمله سگ هارش در صورت بی نتیجه بودن مذاکرات تهدید میکند! مقام معظم رهبری با شناخت عمیقی که از نقشه دشمنان دارد، در مورد جنایات مستمر صهیونیست جنایتکار جنگی فرمودند: «در قضایای غزّه، واقعاً این باند تبهکار که بر فلسطین حکومت میکنند، از حد گذراندهاند تبهکاری را؛ واقعاً از حد گذراندهاند! بنده هیچ به یاد ندارم، سراغ ندارم اینجور حرکتی را که متعمّدانه و با هدفگیری خاص، مظلومین را، کودکان را، مریضها را، خبرنگارها را، بیمارستانها را، آمبولانسها را بزنند؛ یعنی واقعاً این خیلی چیز عجیبی است، این خیلی شقاوت فوقالعادهای میخواهد که این باند و این گروه تبهکارِ خبیث [از آن]برخوردارند»! نقشه اصلی دشمنان در منطقه نابودی کامل غزه مظلوم و جبهه مقاومت است. از طرفی سرگرم مذاکره و نتایج تجربه شده آن میباشیم! نشانه آن بمباران روزانه غزه و یمن و ترور هدفمند نیروهای حزب الله لبنان در منطقه است و هدف؛ مشغول کردن ما و نابودی جبهه مقاومت است. سوابق نشان میدهد، دونالد ترامپ بهعنوان یک مذاکرهکننده، از تکنیکهای نمایشی و سرگرمکننده استفاده میکند. او بهنوعی "صحنهگردانی" است که تلاش میکند توجه طرف مقابل را جلب کند و همه را متوجه فضای به ظاهر ناباور مذاکره کند! این سبک، بخشی از شخصیت اوست که در کتاب"هنر معامله" به آن اشاره کرده است.
رهبر عزیز این متفکر باهوش سیاسی در مورد حمایت از جبهه مقاومت و مردم مظلوم و مقتدر غزه با قاطعیت اعلام کردند: «به نظر من دنیای اسلام باید یک حرکتی بکند، یک کاری باید بکند. بایستی با یک هماهنگی خوبی ــ چه از لحاظ اقتصادی، چه از لحاظ سیاسی، چه در صورت لزوم از لحاظ عملیّاتی ــ دنیای اسلام مجتمعاً روی این مسئله فکر کنند. البتّه آنها منتظر تازیانهی خدا هم باید باشند؛ یعنی ظلم کردن، پاسخِ خداییِ سختی خواهد داشت ــ در این تردیدی نیست ــ ولی پاسخ الهی، وظیفهی مردم، ما و دولتها را کم نمیکند.» ۲۶/۱/۱۴۰۴
در این جمله به وظایف چند دسته اشاره دارد؛ وظیفه دنیای اسلام، وظیفه مردم، وظیفه حکومت و وظیفه دولت در قبال نسل کشی صهیونیستها به پشتوانه امریکا، که وظایف هر کدام را به تفکیک بررسی خواهیم کرد.
وظیفه مردم در قبال نسلکشی در غزه
وظیفه جهان اسلام در قبال نسلکشی و جنایات رژیم صهیونیستی دفاع از حقوق انسانی و حمایت از مردم مظلوم فلسطین است. این وظیفه شامل تلاش برای آگاهیبخشی جهانی، فشار بر نهادهای بینالمللی و حمایت از اقدامات قانونی برای مقابله با این جنایات میشود. بایستی با محوریت ایران اسلامی از لحاظ اقتصادی، سیاسی، و در صورت لزوم از لحاظ عملیّاتی ــ دنیای اسلام مجتمعاً و با هماهنگی کامل این مسئله را عملیاتی کنند.
در اجرای وظیفه جمهوری اسلامی پیشنهاد میشود؛ همزمان با مذاکره؛ اجلاسیههایی با حضور دول اسلامی و دول حامی غزه و مخالف نسل کشی به منظور تحریم اقتصادی، سیاسی، نظامی اسراییل غاصب را تشکیل دهد. این یک استراتژی جامع و چندجانبه است که میتواند تأثیرات قابل توجهی در منطقه داشته باشد. هر چند ایران ظرفیتهای زیادی برای گسترش نفوذ و همکاریهای بینالمللی دارد لکن اجرای چنین راهبردی نیازمند مدیریت دقیق و هماهنگی گسترده در سطح دیپلماتیک است. این مسیر به حفظ حیات غزه و فلسطین و تقویت جبهه مقاومت و نیزایجاد توازن جدیدی در منطقه منجر میشود.
وظیفه مردم در قبال نسلکشی در غزه، حمایت از حقوق انسانی و تلاش برای آگاهیبخشی جهانی است. مردم میتوانند با فشار بر نهادهای بینالمللی، حمایت از اقدامات قانونی و کمکهای بشردوستانه به مردم مظلوم غزه، نقش مؤثری ایفا کنند ازجمله: کمکهای مالی، حمایت رسانهای و انتشار اخبار و اطلاعات درباره وضعیت غزه و رفع شبهات. فعالیتهای بشردوستانه و ارسال کمکهای بشردوستانه مانند غذا، دارو و تجهیزات پزشکی. فشار سیاسی: مطالبه گری از دولتها تا اقدامات دیپلماتیک انجام دهند. تحریم اقتصادی کالاها و شرکتهایی که با سیاستهای ضد فلسطینی همکاری دارند.
برای اینکه دنیای اسلام بتواند به صورت هماهنگ و مؤثر روی مسئله غزه برنامهریزی و اقدام کند، چندین راهکار وجود دارد:
همکاری اقتصادی: کشورهای اسلامی میتوانند با ایجاد صندوقهای مالی مشترک، حمایت اقتصادی از مردم غزه را تقویت کنند. همچنین، توسعه تجارت میان کشورهای اسلامی و فلسطین میتواند به بهبود شرایط اقتصادی مردم غزه کمک کند. دیپلماسی سیاسی: کشورهای اسلامی باید از طریق سازمانهایی مانند سازمان همکاری اسلامی (OIC) و اتحادیه عرب، فشار دیپلماتیک بر نهادهای بینالمللی برای توقف حملات و رفع محاصره غزه وارد کنند.
حمایت رسانهای و فرهنگی: رسانههای کشورهای اسلامی از موضع یک بام و دو هوا و مواضع دو پهلو خارج شده وبا انتشار اخبار و تحلیلهای دقیق، آگاهی عمومی مردم خود را افزایش داده و حمایت جهانی از مردم غزه را تقویت کنند. اقدامات عملیاتی و بشردوستانه میتواند تأثیر فوری بر وضعیت مردم غزه داشته باشد. اقدام مردم هر کشور در صورت هماهنگی با دولت متبوع با قدرت و سهولت بیشتری انجام خواهد شد. اتحاد و همبستگی اسلامی: علمای دینی و رهبران مذهبی میتوانند با صدور بیانیهها و برگزاری نشستهای مشترک، وحدت میان مسلمانان را تقویت کرده و حمایت از مردم غزه را به یک مطالبه عمومی تبدیل کنند.
وظایف مجالس کشورهای اسلامی در برابر نسلکشی مردم غزه
مجالس کشورهای اسلامی وظایف مهمی در قبال نسلکشی دارند که شامل موارد زیر میشود: تصویب قوانین حمایتی: قوانینی را تصویب کنند که از حقوق قربانیان نسلکشی حمایت کند و مجازاتهای سختی برای عاملان این جنایات در نظر بگیرد. فشار دیپلماتیک: ازدولتهای خود بخواهند که در سازمانهای بینالمللی مانند سازمان ملل متحد، اقدامات جدی تری برای جلوگیری از نسلکشی انجام دهند. حمایت از قربانیان: بودجههایی برای کمکهای بشردوستانه به قربانیان نسلکشی اختصاص دهند و از سازمانهای خیریه حمایت کنند. آگاهیبخشی عمومی: با برگزاری جلسات و انتشار گزارشها، مردم را نسبت به خطرات نسلکشی و راههای مقابله با آن آگاه کنند. همکاری بینالمللی: با همکاری یکدیگر، راهکارهای مشترکی برای جلوگیری از نسلکشی و حمایت از قربانیان ارائه دهند.
بدیهی است مماشات جامعه جهانی در برابر شرّ مطلقی به نام موجودیت تبهکار صهیونیستی، به مثابه استقبال از گسترش شرارت و نفی همه هنجارها و ارزشهایی است که تحت عنوان تمدن انسانی میشناسیم. همه دولتها - و در راس آنها دولتهای اسلامی - مسئولیت مشترک اخلاقی و حقوقی برای توقف نسلکشی و کشتار فلسطینیان دارند. قطعاً شکست صهیونیستها ادامه خواهد یافت و تلاشهای مذبوحانه آنها درقتل عام مردم غزه و غصب بخشی از سرزمین سوریه و ترور هدفمند نیروهای حزب الله لبنان و حملات به یمن، مشکلات آنها را علاج نمیکند بلکه به مشکلات خود میافزاید. رژیم صهیونیستی روز به روز ضعیفتر و به زوال و انهدام نزدیکتر خواهد شد و امیدواریم جوانان ما روزی را ببینند که قدس شریف در اختیار مسلمانان است و در آن نماز میگذارند و دنیای اسلام نابودی رژیم غاصب را جشن میگیرد. این تحول بزرگ با همت و حرکت دنیای اسلام وبا محوریت جمهوری اسلامی شدنی است.
مجتهدزاده مستشار بازنشسته دیوانعالی کشور