حجت الاسلام پورعابدین:
بصیرتِ اقتصادی، سد نفوذ دشمن است

عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه بزرگمهر قائنات، در پیش نشست همایش ملّی مدیریت تراز انقلاب اسلامی در اندیشه و سیره آیتاللهالعظمی خامنهای(مدظله)، به تشریح ضرورت بصیرت اقتصادی و اقتصاد مقاومتی و راهکارهای رهبری در مواجهه با توطئههای دشمن پرداخت.
به گزارش خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، حجتالاسلام روحاله پورعابدین، عضو هیئت علمی گروه معارف اسلامی دانشگاه بزرگمهر قائنات، در این پیش نشست همایش ملّی مدیریت تراز انقلاب اسلامی در اندیشه و سیره آیتاللهالعظمی خامنهای(مدظله)، به ارائه بحث پیرامون موضوع محوری راهبری مقام معظّم رهبری (مُدّظلّه العالی) مدیر تراز انقلاب اسلامی در حوزه اقتصاد و راهکارهای مقابله با توطئههای اقتصادی استکبار پرداخت و ابعاد گوناگون این موضوع را مورد بررسی قرار داد.
حجتالاسلام پورعابدین اظهار کرد: اقتصاد از جمله علوم اجتماعی است که به دلیل سروکار داشتن روزمره افراد با مسائل آن و نیاز به تصمیمگیریهای مداوم، به درستی "علم حسّ عام" نامیده میشود و با توجه به اینکه کشور ایران همواره مورد آماج و حمله دشمنان در عرصههای مختلف از جمله اقتصادی قرار میگیرد، ملت ایران برای ایستادگی در برابر این هجمهها و عدم گرفتار شدن در توطئهها، نیازمند شناخت دقیق ماهیت این توطئهها و راهکارهای مقابله با آنها است.
این استاد دانشگاه با تأکید بر اهمیت حیاتی اقتصاد در جامعه و پیوند آن با مسائل دینی و اجتماعی بیان داشت: اقتصاد در جایگاهی از جامعه قرار دارد که تلاش در جهت دستیابی به اقتصادی اسلامی و دینی در وضعیت فعلی، از امور راجع و مطلوب دینی محسوب میشود.
حجتالاسلام پورعابدین بصیرت اقتصادی را کلید مقابله با نفوذ دشمن دانست و گفت: با رسیدن به بصیرت اقتصادی میتوان مانع از نفوذ و مداخله دشمن در امور کشور شد؛ در پیمودن مسیر ترقّی و پیشرفت، این آگاهی و بصیرت نسبت به امور اقتصادی است که فرد و جامعه را از وابستگی، تحت سلطه بودن و سقوط به درگاههای استعمار حفظ میکند.
وی خاطرنشان کرد: البته صرف داشتن بصیرت اقتصادی کافی نیست، بلکه بایستی هدفمند بود و برای رسیدن به اهداف اقتصادی مطلوب، به صورت جدّی عمل کرد.
حجتالاسلام پورعابدین یکی از مسائل مورد تأکید مقام معظّم رهبری (مُدّظلّه العالی) در سالهای اخیر را سالمسازی وضعیت اقتصادی کشور عنوان کرد و اظهار داشت: ایشان در سخنرانیهای متعدّد، خواص، نخبگان و قشر تحصیل کرده را به توجّه و اهمّیت دادن به این موضوع توصیه کردهاند.
وی افزود: ناکارآمدی اقتصاد اثرات مخرّب و غیرقابل جبرانی برای جامعه دارد، همانطور که در طول تاریخ اسلام، بحرانهای اقتصادی به دلیل عدم داشتن اقتصادی اسلامی و دینی، آسیبهای فراوانی بر جامعه مسلمانان وارد کردهاند.
حجتالاسلام پورعابدین با اشاره به اهمیت اقتصاد در ادوار مختلف تاریخ اسلام تا دوران انقلاب اسلامی و زمان حاضر، بیان داشت: کشور عزیز ایران به استقلال و امنیت پایدار نخواهد رسید، مگر آنکه به اقتصادی سالم و مقتدر دست یابد؛ شکستن سدّ عظیم اقتصاد اسلامی آرزویی است که در سالهای اخیر توسّط دشمنان شکست خورده به زبان آورده شده و شناخت دشمن و نقشههای آنها برای پیمودن مسیر پیشرفت جامعه امری ضروری است و در این راستا مقابله لازم جهت خنثی کردن توطئهها الزامی است.
وی به جرأت دلیل بیشتر مشکلات اقتصادی در جامعه امروز را فرهنگسازی الگوهای اقتصادی غرب و رفتارها و تصمیمگیریهای بدون بصیرت در زمینه اقتصاد دانست و افزود: برای رسیدن به اقتصادی پویا و سالم لازم است به سخنان رهبر معظّم انقلاب اسلامی توجّه ویژه شود؛ شخصیتی چند بُعدی و برجسته که فقیهی زمانشناس، آیندهنگر، سیاستمداری اخلاق محور و مدیر تراز انقلاب اسلامی هستند.
حجتالاسلام پورعابدین تأکید کرد: چنانچه میزان بهرهمندی و برخورداری مردم از فرمایشات رهبری در راستای رسیدن به جامعهای دارای امنیت اقتصادی باشد، راه درست انتخاب شده و مسیر پیشرفت پیموده میشود؛ و برعکس، جامعهای که رهنمودهای رهبری خود را نادیده بگیرد، با معضلات اقتصادی دست و پنجه نرم کرده و در نهایت سقوط میکند.
وی در ادامه به مفهومشناسی واژگان کلیدی پرداخت و اظهار داشت: اقتصاد در لغت از کلمه قصد به معنای میانهروی و تعادل دخل و خرج است و در اصطلاح عبارت است از علم به مجموع وسایلی که برای رفع نیازمندیهای بشر استفاده میشود و به مطالعه فعالیتهای مربوط به دخل و خرج و روابط مالی افراد جامعه میپردازد.
حجتالاسلام پورعابدین با استناد به آیات کریمه قرآن، بر ضرورت توجه دائمی به اقتصاد و پرهیز از تکیه بر ظالمان تأکید کرد و گفت: آیاتی نظیر "وَلَا تَرْکَنُواْ إِلَى الَّذِینَ ظَلَمُواْ فَتَمَسَّکُمُ النَّارُ... " بر عدم جواز اعتماد به ستمکاران دلالت دارند و اگر حکومت اسلامی استقلال اقتصادی نداشته باشد و به غیر مسلمین وابسته شود، مصداق این آیه خواهد بود.
وی همچنین با اشاره به آیه "وَالَّذِینَ إِذَا أَنفَقُوا لَمْ یُسْرِفُوا وَلَمْ یَقْتُرُوا وَکَانَ بَیْنَ ذَلِکَ قَوَامًا" و کلام امیرالمؤمنین علی (ع) "ما عالَ مَنِ اقتَصَدَ"، مفهوم اقتصاد را در میانهروی و اعتدال بین زیادهروی و خستورزی ریشه دار در آموزههای دینی دانست.
این عضو هیأت علمی در تعریف توطئه اقتصادی بیان داشت: توطئه در لغت به معنای مقدمهچینی برای رسیدن به امری است و در اصطلاح به دستهبندی سیاسی و غیر سیاسی علیه کسی یا گروهی گفته میشود؛ توطئه اقتصادی، نیرنگهای دشمن در زمینه اقتصاد است که به صورت برنامههای مختلف برای تحت سلطه قرار دادن کشورها اجرا میشود.
حجتالاسلام پورعابدین سپس به تبیین مفهوم استکبار پرداخت و اظهار داشت: استکبار در لغت به معنای بزرگ پنداشتن کسی و تکبّر کردن است و در اصطلاح به معنای کسی است که اظهار بزرگی کند در حالی که اهلش نیست.
وی خاطرنشان کرد: استکبار حالتی روحی به معنای ناروا طلب بزرگی کردن است و مستکبر کسی است که میخواهد به بزرگی دست یابد و آن را به رخ دیگران بکشد.
حجتالاسلام پورعابدین تعریف مقام معظّم رهبری از استکبار را اینگونه نقل کرد: در فرهنگ ما، استکبار به آن مجموعه قدرتی گفته میشود که با تکیه بر تواناییهای سیاسی و نظامی و علمی و اقتصادی خود و با الهام از نگرش تبعیضآمیز به نوع بشر، مجموعههای بزرگ انسانی یعنی ملّتها و دولتها و کشورها را با سیطرهای قلدرانه و تحقیرآمیز، به سود خود زیر فشار و استعمار میگذارد؛ در کار آنها دخالت و به ثروت آنها دست اندازی میکند؛ به دولتها زور میگوید و به ملّتها ستم میورزد و به فرهنگها و سنّتهای آنان اهانت روا میدارد.
این استاد عضو هیأت علمی مصداق رأس استکبار در دنیای امروز را دولت آمریکا دانست و افزود: مرکز و لانه اصلی توطئه علیه ملّت ایران، دولت آمریکا است، هرچند دشمنان دیگری نیز وجود دارند.
وی اهمّ توطئههای اقتصادی استکبار علیه جمهوری اسلامی ایران را برشمرد و اظهار داشت: این توطئهها عبارتند از: تحریم اقتصادی، ترویج مصرفگرایی، منع فعّالیت هستهای و توطئه نفت.
در ادامه این نشست، حجتالاسلام پورعابدین به بیان راهکارهای مقابله با هر یک از این توطئهها بر اساس اندیشه آیت الله خامنهای (مُدّظلّه العالی) پرداخت و راهکارهای مقابله با تحریم اقتصادی را شامل: ایستادگی و مقاومت، صبر و توکّل به خدا و اعتماد به وعدههای الهی، مجاهدت، بصیرت و دوری از گرایشهای انحرافی، هوشیاری و اقدام پیشدستانه نسبت به نقشه دشمن و مهمتر از همه، تقویت و استحکام ساخت درونی نظام و پیادهسازی اقتصاد مقاومتی دانست.
وی راهکارهای مقابله با مصرفگرایی را در اقدامات فرهنگی و اقتصادی اینگونه تشریح کرد: درست مصرف کردن، دل بسته نبودن به تولیدات بیگانه، افزایش مرغوبیت و کیفیت تولید داخلی برای ایجاد رغبت در مردم، فرهنگسازی مصرف کالای داخلی و مدیریت مصرف با میانه روی و استفاده از تولیدات داخل.
حجتالاسلام پورعابدین در خصوص مقابله با توطئه تعلیق فنّاوری هستهای، راهکارهای رهبری را در ارتقای بهرهوری، پیشرفت علمی و فنّاورانه مستقل، قرار دادن دانش در مسیر پاسخگویی به نیازهای ملّت و تقویت شرکتهای دانش بنیان به منظور بیاثر کردن فشارها در این زمینه خلاصه کرد و راهکارهای مقابله با توطئه نفت را در قطع وابستگی بودجه کشور به نفت با پرهیز از خامفروشی و افزایش تولیدات و صادرات غیر نفتی، افزایش قدرت سیاسی که از طریق قدرت اقتصادی حاصل میشود و تکیه بر هوش و استعداد جوانان میهن برای یافتن جایگزینهای اقتصادی برشمرد.
در پایان، حجتالاسلام پورعابدین به بیان راهکارهای مشترک و کلی برای مقابله با تمام توطئههای اقتصادی استکبار پرداخت و خاطرنشان کرد: حمایت همهجانبه از تولید ملّی، مدیریت صحیح منابع، زمان و فرآیند تولید، مردمیسازی واقعی اقتصاد و واگذاری امور به مردم، اتّحاد کلمه و همگرایی در داخل کشور، شناخت دقیق راهبردهای کلان نظام و مبارزه قاطع با مفاسد اقتصادی از جمله این راهکارهای مشترک و ضروری هستند که در اندیشه و سیره مدیریتی رهبر انقلاب مورد تأکید قرار گرفتهاند.
ارسال نظرات