آزار جنسی به روایت ستارههای سینمای فرانسه

انتشار گزارشی جنجالی از تحقیقات صورتگرفته در مجلس فرانسه، فاش کرد که خشونتهای اخلاقی و جنسی در صنعت سرگرمی این کشور اروپایی ساختاری «سیستماتیک و مداوم» دارد.
به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، این گزارش که نسخهای از آن پیش از انتشار رسمی به دست خبرگزاری فرانسه رسیده است، حاوی محتوایی است که لرزه بر اندام صنعت سینما و تلویزیون این کشور خواهد انداخت.
صنعت سرگرمی فرانسه در این تحقیق بهمثابه یک «ماشین نابودکننده استعداد» توصیف شده است و «پرستش افراطی استعداد و نبوغ خلاقانه» را زمینهساز فرهنگ فرار خاطیان از مجازات دانسته است.
نمایندگان پارلمان فرانسه در این تحقیق که به ابتکار سندریـن روسو نماینده زن از حزب سبز انجام شده است، از سوءاستفاده «همهگیر» در صنعت سرگرمی انتقاد کردند.
روسو که برای انجام این تحقیق شش ماه جلسات استماع را با حضور ۳۵۰ نفر از فعالان حوزههای سینما، تئاتر و تلویزیون نظارت کرده است، در بخشی از نتیجهگیری این گزارش نوشته است: خشونتهای اخلاقی، جنسیتی و جنسی در بخش فرهنگی [فرانسه] سیستماتیک، همهگیر و پایدار است.
ستارههایی که سکوت را شکستند
آغاز این تحقیقات با اتهام جنجالی ژودیت گودرِش بازیگر سرشناس فرانسوی علیه دو کارگردان کلید خورده است؛ اتهاماتی که موج تازهای از افشاگریها را به دنبال داشت.
در جریان این تحقیق، چهرههای سرشناسی چون ژولیت بینوش، ژان دوژاردن و پیر نینی، پشت درهای بسته و عمدتاً بهشرط عدم انتشار عمومی اظهاراتشان، در جلسات حاضر شدند.
گودرش در جریان شهادت خود در این تحقیقات، بهصراحت علیه «فرهنگ مصونیت» حاکم بر سینمای فرانسه و «انفعال» چهرههای قدرتمند این صنعت موضع گرفت.
او گفت: از زمانی که حرفهایم را علنی کردهام، حتی یک نفر از گذشتهام که در سینما جایگاه و قدرتی دارد، سراغی از من نگرفته یا پیامی نداده است.
این بازیگر ۵۳ ساله فرانسوی تأکید کرد «هیچکدام از افراد بانفوذی» که زمانی با آنها کار میکرده است با او تماس نگرفته است.این بازیگر ۵۳ ساله تأکید کرده است که «هیچکدام از افراد بانفوذی» که زمانی با آنها کار میکرده است، سراغ او را نگرفتهاند.
سارا فُرِستیِه، دیگر بازیگر فرانسوی، شهادت داد که بارها به کارگردانانی که خواهان رابطه با او بودند، جواب رد داده و همین امر باعث حذف وی از پروژههای سینمایی شده است.
«تا روزی که یکبار بیش از حد نه گفتم... و بهایش را پرداختم.» فُرِستیِه گفت و افشا کرد که سال ۲۰۱۷ مجبور شده است صحنه تصویربرداری را ترک کند، چون نیکلا دوواشل، بازیگر فرانسوی، به او سیلی زده بود.
روایتهای تلخ پشت پرده سینما در فرانسه
ژان دوژاردن، بازیگر برنده اسکار، در جریان جلسات تحقیقی روسو، اذعان کرد که شاید برخی مردان فعال در این حوزه، در گذشته سکوت اختیار کردهاند، اما حالا نگرشها در حال تغییر است.
او گفته است: ما همه چیز را نمیبینیم — و شاید هم نخواستهایم که ببینیم.
اما چهرههایی مثل دومینیک بسنئار، مدیر باسابقه هنری، از دریچه دیگری به این مسئله نگاه میکند.
بسنئار ضمن زیر سؤال بردن برخی شهادتها، اظهار داشت: وقتی نماینده بازیگران بودم، میدیدم بعضی بازیگران خودشان هم از مرزها عبور میکردند.
آزار مردان هم در میان است
گیل لِلوش، بازیگر محبوب فرانسوی که دو بار نامزد جایزه سزار شده است، اعتراف کرده که خودش قربانی تلاش یک کارگردان زن برای اغوا بوده است. او میگوید در این تجربه اگر جای زن و مرد عوض میشد، قطعاً واکنشها شدیدتر بود.
ژرار دپاردیو، نماد بحران
این گزارش در حالی منتشر میشود که اخیراً، دپاردیو، ستاره افسانهای سینمای فرانسه، در دادگاه به اتهام آزار جنسی محاکمه شد؛ شخصیتی که پس از جنبش «میتوو» (MeToo) در فرانسه بیشترین اتهامات را از سوی زنان دریافت کرده است.
هشتگ من_هم (می_توو) در سال ۲۰۱۷ هنگام ظهور در فرانسه با مقاومت برخی در صنعت سرگرمی این کشور اروپایی مواجه شد—از جمله کاترین دنوو، بازیگر مشهور که آن را آمریکایی میدانست که به انتشار ادعاهای اثباتنشده دامن میزند.
اما در پی این جنبش، پرونده دپاردیو که با اتهاماتی از سوی حدود یک دوجین از زنان روبروست، توسط ۶۰ چهره سینمایی و هنری در سال ۲۰۲۳ مورد حمایت واقع شد. این در حالی است که امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه او را «بازیگری برجسته» خواند که باعث افتخار فرانسه است.
در نهایت دپاردیو به دادگاه کشیده شد و دادستان فرانسه با استناد به اتهام تعرض جنسی او به یک طراح صحنه و یک دستیار کارگردان در جریان تصویربرداری فیلم «کرکرههای سبز» در سال ۲۰۲۱، خواستار صدور حکم ۱۸ ماه حبس تعلیقی برای این بازیگر شد.
این در صورتی است که اگر او محکوم گردد، مجازات نهایی توسط دادگاه تعیین خواهد شد و دپاردیو همچنان ممکن است با حداکثر ۵ سال زندان و جریمهای معادل ۷۵ هزار یورو (۸۱ هزار دلار) مواجه شود. رأی دادگاه او قرار است ۱۳ می صادر شود.
فرهنگ استعدادپرستی؛ توجیهی برای تجاوز؟
در نهایت، این گزارش دیدگاه رایج در فرانسه مبنی بر توجیه رفتارهای آزارگرایانه از سوی چهرههای برجسته فرهنگی تحت عنوان هنر را زیر سؤال میبرد و با طرح این سوال که «استثنای فرهنگی، اما به چه قیمتی؟»، از آن انتقاد میکند.
اروان بالانان، نماینده مجلس از جناح میانهرو، به خبرگزاری فرانسه گفت: در کشور ما، استعداد و نبوغ خلاقانه مورد پرستش و ستایش قرار میگیرد.
این گزارش در نهایت، خواهان اصلاح اساسی در قوانین حمایتی از بازیگران، مخصوصاً کودکان، شفافیت قراردادها و نظارت جدیتر بر پشتصحنه فیلمهای سینمایی شده است.
ارسال نظرات