دنیا تشنه سخن و اندیشه نو انقلاب اسلامی است
اشاره: در اندیشه امام (ره) اهداف صدور انقلاب شامل پیاده کردن اهداف بین المللی اسلام، زمینه سازی برای ظهور امام زمان (عج)، احیای هویت مسلمانها و وحدت آنها، معرفی چهره حقیقی اسلام، بیداری ملتها و صدور تجربههای انقلاب بوده و حمایت از نهضتهای آزادی بخش، دفاع از مستضعفان، مبارزه با استکبار جهانی، بهره گیری از مراسم جهان اسلام، چون حج و حمایت از آرمان فلسطین و ملتهای به پاخاسته به عنوان خط مشی صدور انقلاب توسط امام (ره) مورد توجه بوده است.
در همین راستا خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، گفتوگویی را حجت الاسلام رضا خانجانی عضو گروه مکتب امام و رهبری پژوهشكده باقر العلوم انجام داده است که در ادامه تقدیم شما میشود:
رسا ـ در اندیشه امام خمینی صدور انقلاب اسلامی از چه ماهیتی برخوردار است؟
حضرت امام خمینی (ره) بعد از پیروزی انقلاب اسلامی مسئله صدور انقلاب را مطرح کردند و برخی از جریانات و شخصیتهای سیاسی به داشتن مبانی ضعیف در تفکر انقلاب اسلامی و یا به خاطر فهم نادرست از صدور انقلاب، این مسئله را تخطئه کردند؛ اما مسئله صدور انقلاب به اندازهای برای امام خمینی (ره) مهم و اساسی بود که با قوت تمام این مطلب را تاکید کردند و این مسئله را به عنوان مسئله استراتژیک بسیار اساسی برای انقلاب مطرح کردند که اصولا بقاء جمهوری اسلامی وابسته با آن است.
اگر بخواهیم مسئله صدور انقلاب را در اندیشه حضرت امام خمینی (ره) فهم کنیم باید به دو بعد مورد توجه قرار گیرد؛ یک بعد مراد حضرت امام خمینی (ره) از صدور انقلاب است که چه چیزی را شامل نمیشود و جنبه سلبی ماجرا است و بعد دوم جنبه ایجابی اندیشه امام (ره) است.
امام (ره) در سخنرانیهای مختلف زمانیکه مسئله صدور انقلاب را مطرح کردند اذعان داشتند که قرار نیست برای صدور انقلاب به کشورها حمله و با تحمیل انقلاب در سرزمینی پیاده شود؛ از جنبه ایجابی حضرت امام (ره) انقلاب اسلامی را انقلاب فرهنگی دانست که ابعاد تاثیرگذاری آن وابستگی به معیارها و شاخصههای فرهنگی دارد؛ از دیدگاه امام خمینی (ره) انقلاب اسلامی یک حرکت مردمی بر اساس مبانی و ارزشهای اسلامی، عزت، حریت و قطع دست ابرقدرتها از منابع اسلامی است.
این پیام باید گسترده شود و هر امتی باید مقدرات خود را تعیین کند و زیر یوق مستکبرین عالم نباشد؛ پیام انقلاب اسلامی پیامی همگانی است که با فطرت انسانها در ارتباط است، تعقییر سرنوشت یک ملت به دست خودآن ملت و با رأی افراد جامعه پیام انقلاب اسلامی است؛ ماهیت و خصوصیت انقلاب فرهنگی ایران باید به گوش ملتهای جهان برسد و در جان و ذهن آنها نقش ببندد.
رسا ـ جایگاه حوزههای علمیه و طلاب در تبیین و صدور معارف انقلاب اسلامی چیست؟
حوزه علمیه در سه مرحله انقلاب اسلامی موثر بوده است و باید این اثرگذاری استمرار داشته باشد، حوزه در تمام ابعاد حدوث انقلاب اسلامی نقش اساسی داشته است؛ حوزه در مرحله بقاء و استمرار نظام نیز نقش آفرینی کرده است و در مرحله صدور معارف انقلاب اسلامی نقش مهمی داشته است.
انقلاب مبتنی بر اسلام است و روح و جان انقلاب اسلامی را مبانی دینی، ارزشهای اسلامی، فقاهت و شریعت تشکیل داده است و تدوین مبانی نظری و معرفتی انقلاب اسلامی از طریق حوزه علمیه خواهد بود، تلقی اصیل، جامع و کارآمد از اسلام که متناسب با مقتضیات جامعه و احتیاجات جامعه در دوران حاضر باشد در حوزههای علمیه خواهد شد و حوزه علمیه توانایی جلوگیری از تحریف انقلاب اسلامی را دارد و یکی از رسالتهای اساسی انقلاب اسلامی که اقامه دین و تبیین معارف اسلامی است بر عهده حوزه علمیه است.
لازم است توجه شود کسانی که در مرحله حدوث و استمرار انقلاب اسلامی نقش ایفا کردند شخصیتهای بودند که از دل حوزههای علمیه برخاستند؛ حوزه علمیه باید تبلیغ را در شکل جهانی خود محقق کند، مسئله تبلیغ تنها ارسال لسانی نیست بلکه باید تبدیل به هویت مخاطبین شود و این حیثیت سازی و حیثیت رسوخ معارف دینی و معارف انقلاب اسلامی در جانهای مخاطبین با گفتمان سازی و روشهای تبلیغی تبیینی حوزههای علمیه محقق میشود.
حوزه علمیه به منزله خاستگاه، رهبری فکری و معرفتی انقلاب اسلامی است و هدایت جامعه را برعهده گرفته است و این هدایت سیاسی در ابعاد بین المللی اثرگذار است؛ حوزههای علمیه ظرفیت بسیار اثرگذار برای سازمان دهی و بسیج مردمی دارد و رگ خواب تودههای اصیل و کنشگران میدانی را محقق میکنند.
رسا ـ با تنبهات مکرر رهبر معظم انقلاب نسبت به آینده قریب الوقوع جهان و نظم نوین جهانی از چه منظر باید به مساله صدور انقلاب اسلامی نگریست؟
تحولات عظیمی در فضای جهانی قابل مشاهده است و نظم نوینی در کشورهایی که نقش ابرقدرت را داشتند ایجاد کرده است؛ علم، قدرت و تاثیرگذاری جهانی از غرب به سمت شرق منتقل شده است و ما به سمت دنیایی پیش میرویم که در آن قطعا آمریکا نقش اول را بازی نمیکند و نقش آفرینان جدیدی وارد عرصه تاثیرگذاری خواهند شد؛ باید ایران اسلامی برای نقش آفرینی در این تعقییرات جدید خود را آماده کند.
زمانیکه به صدور انقلاب در سطح فراملی توجه شود این نکته حائز اهیمت است که اصل حضور، حدوث، تشکیل و حرکت فزآینده مردمی به رهبری حضرت امام خمینی (ره) منجر به شکست نظامهای موجود در دنیا شد و این انقلاب ثابت کرد تفکر شرقی و غربی موجود در عصر حدوث انقلاب اسلامی کارآمد نیست؛ انقلاب اسلامی ثابت کرد نظام مارکسیستی توان حل مشکلات بشر را ندارد و نیز نظام سرمایه داری توانمندی حل نیازهای بشری را ندارد.
با حدوث انقلاب اسلامی معلوم شد که دنیا تشنه سخن و اندیشه نو که در عین تکیه بر ارزشهای انسانی و وحیانی دنیای انسانها را سامان بدهد و دست استکبار را از سرنوشت جامعه بشری و منابع سرزمینی ملتها قطع کند و جامعه بشری را هدایت کند.
علی اکبر زهدی پور