دریافت کرایههای بیحسابوکتاب توسط تاکسیهای اینترنتی درسایه عدم نظارت حداقلی
فعالیت تاکسیهای اینترنتی بهدلیل دسترسی آسان و نرخ مناسب کرایه در سالهای اخیر رشد بسیار چشمگیری داشته است و همین امر باعث شده است بازار کار آنان روز به روز داغ و داغتر شود.
اما موضوعی که این روزها موجبات شکایت شهروندان را فراهم کرده است، افزایش بیرویه نرخ کرایههای این تاکسیها است که در ساعات پیک ترافیک یا بارندگی بدون هیچ معیار و نظارتی روند رو به رشد نجومی به خود گرفته است.
براساس قانون، مدیریت حملونقل درونشهری در هر شهری بهعهده سازمان شهرداری است اما با وجود آنکه از فعالیت تاکسیهای اینترنتی حدود یک دهه میگذرد هنوز هیچ نظارتی از سوی شهرداری بر آنها صورت نگرفته است!
آبان ماه امسال بود که سید جعفر تشکری هاشمی؛ رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای اسلامی شهر تهران در جمع خبرنگاران به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: اسنپ و تپسی تاکسی نیستند؛ بلکه خودروهای شخصی هستند که بهصورت برخط از طریق شرکتهایی که هیچ مجوزی از شهرداری تهران ندارند، درحال فعالیت هستند.
وی با تأکیدبر اینکه شهرداری باید بهصورت برخط به شهروندان خدمات ارائه دهد، عنوان میکند: متأسفانه خودروهای شخصی اینترنتی نه در نوع فعالیت و نه در نرخگذاری هیچ مجوز قانونی از شهرداری تهران ندارند.
رئیس کمیسیون عمران و حملونقل شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به نرخ کرایه خودروهای اینترنتی ادامه میدهد: نرخ کرایه این خودروها در ساعت اوج ترافیک بسیار عجیب میشود و این مبالغ به هیچ عنوان منصفانه نیست و مصوبه شورای شهر تهران را ندارند؛ بر همین اساس مبالغی که دریافت میشود کاملاً خلاف نص صریح قانون است، زیرا قیمتگذاری تاکسیها وظیفه شورای شهر است.
تشکری هاشمی اضافه کرد: برای حل این مشکل پیگیریهایی انجام شده است و رئیس شورا نیز تأکید کرده است تا در نشستهایی با وزارت صمت، وزارت کشور و وزارت ارتباطات که برخی از مجوزها را صادر میکند، مشکلات را حل کنیم.
اما نکته حائز اهمیت این است که با گذشت 2 ماه از واکنش عضو شورا همچنان رویه افزایش نرخ کرایه تاکسیهای اینترنتی در ساعات اوج ترافیک و بارندگی ادامه دارد و نظارتی بهروی آنها صورت نمیگیرد.
در همین راستا مهدی چمران؛ رئیس شورای اسلامی شهر در روزهای اخیر در صحن علنی شورا به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: با بارش باران هیچ یک از تاکسیها اعم از تاکسیهای اینترنتی و معمولی حق افزایش کرایههای خود را بهدلیل بارش باران و تغییر شرایط آبوهوایی ندارند.
وی تصریح میکند: شورای شهر تهران برای تاکسیهای معمولی نرخ مصوبی را به تصویب رسانده است و تاکسیهای معمولی هم ملزم به رعایت و دریافت کرایهها بر اساس نرخ مصوب هستند.
چمران هرگونه افزایش کرایه از سوی تاکسیهای اینترنتی و معمولی را در زمان بارش باران خلاف قانون و مقررات دانست.
وی تأکید میکند: نرخ تمام وسایل حملونقل عمومی باید توسط شوراها تعیین شود و به تصویب برسد و اینکه اعلام شود تاکسیهای اینترنتی از وزارت کشور مجوز گرفتهاند و اتحادیه آنها نرخها را مشخص میکند، درست نیست.
البته رئیس شورای اسلامی شهر تهران نهتنها به افزایش نرخ کرایه تاکسیهای اینترنی و لزوم نظارت و تعرفهگذاری خدماتشان از سوی شهرداری منتقد است بلکه از نقص خدمات آنها در سرویسدهی به مدارس هم گله میکند و میگوید: تاکسیها علاوه بر زمان بارش در سرویسدهی مدارس نیز نتوانستند به مسئولیت خود عمل کنند و شورا بنا دارد بهزودی با مطالعاتی که در ارتباط با تاکسیهای اینترنتی انجام خواهد داد نرخگذاری تاکسیها را در صحن شورا انجام بدهد.
و اما در نهایت پای وزیر کشور هم به این مسئله باز شد، احمد وحیدی؛ وزیر کشور درباره تعیین تعرفه تاکسیهای اینترنتی اظهار میکند: زمانی که یک تاکسی قرار است در شهر فعال شود، اتحادیه مربوط به آن باید در جریان هماهنگی آن قرار بگیرد. ما در این رابطه شهرداری را بهعنوان ساماندهی حملونقل درونشهری میشناسیم و شهرداریها باید در این حوزه ورود پیدا کنند.
وزیر کشور تصریح میکند: ساماندهی حملونقل درونشهری یکی از تکالیف شهرداریهاست و تعیین تعرفه تاکسیهای اینترنتی نیز بهعهده شهرداریها قرار دارد. متن قانون در خصوص تاکسیهای اینترنتی این است که شهرداری باید کرایهها را تنظیم کند که البته امیدواریم با همکاری تاکسیهای اینترنتی این مهم حاصل شود.
با وجود اینکه تاکسیهای اینترنتی برای سهلالوصول بودن و... این روزها مورد استقبال رو به گسترش مردم قرار گرفته است مجوز فعالیت ندارند برهمین اساس باید مسئولان مربوطه برای ساماندهی فعالیت آنها تدبیری بیندیشند تا شهروندان قربانی این ناهماهنگی نشوند.