کتاب گویای «خونینشهر تا خرمشهر» منتشر شد
به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا ،کتاب گویای «خونینشهر تا خرمشهر» به نویسندگی محمد درودیان و به تهیهکنندگی نوید جولایی و زهرا بلدی، صداپیشگی بهرام سروری نژاد در ۳۰۴ دقیقه تهیه و بر روی پایگاه کتاب گویای ایران صدا در دسترس علاقهمندان قرار گرفته است.
کتاب «خونینشهر تا خرمشهر» که جلد اول از مجموعه پنججلدی سیری در جنگ ایران و عراق است در سه فصل وقایع سیاسی - نظامی جنگ، از زمینه سازی تهاجم عراق تا آزادسازی خرمشهر را بررسی میکند.
محمد درودیان نویسنده کتاب که خود از راویان دوران دفاع مقدس است، پس از پایان هشت سال دفاع مقدس بهعنوان پژوهشگر در حوزه جنگ تحمیلی سعی کرده است تا در مجموعه سیری در جنگ ایران و عراق به بررسی دقیق این واقعه بپردازد.
فصل اول کتاب «خونینشهر تا خرمشهر»، از اشغال تا آزادسازی، ابتدا به زمینههای شکل گیری تهاجم سراسری عراق و اهداف آن اشاره کرده، سپس چگونگی اشغال خرمشهر را بررسی کرده است. بررسی علل توقف دشمن، مبحث دوم است که پسازآن، وضعیت سیاسی _ نظامی کشور، در مقطع پرالتهاب دوران اشغال، تحلیل و بررسی میشود. مبحث بعدی به چگونگی روند آزادسازی مناطق اشغالی اختصاص یافته و نیز مروری بر چند عملیات سپاه اسلام دارد. آخرین قسمت این فصل با عنوان «پس از فتح المبین» دربارهی موقعیت ضدانقلاب داخلی و نیز دشمن خارجی در برابر تواناییهای خودی، در فاصلهی زمانی بین دو عملیات فتحالمبین و بیت المقدس است.
نویسنده در فصل دوم (آزادسازی) چگونگی آزادسازی خرمشهر را تشریح کرده است. این فصل که طولانیترین فصل کتاب است، در واقع گزارشی است از عملیات بیت المقدس از نخستین مراحل طراحی تا پایان کار. ضمن این گزارش، تجزیه و تحلیلهایی مربوط به سطوح مختلف جنگ، از سیاست گذاری و برنامههای کلان گرفته تا اجرای مراحل مختلف عملیات، به همراه فشردهای از روند حوادث، ارائه شده است. در این فصل خواننده در جریان چگونگی انتخاب منطقهی عملیاتی بیتالمقدس قرار میگیرد، با ویژگیها و مشخصات این منطقه نیز آشنا میگردد. در ادامهی فصل دوم مراحل چهارگانهی نبرد بزرگ و نسبتاً طولانی بیتالمقدس توضیح داده شده و خواننده از منظری مشرف بر صحنه، در فضای پر تب وتاب ناشی از افتوخیزهای مراحل مختلف این عملیات، قرار میگیرید.
فصل سوم کتاب (بازتاب پیروزی) نتایج پیروزی عملیات بیت المقدس و آزادی خرمشهر بررسی شده است.
در واقع در این کتاب، ضمن اینکه به بررسی جنگ در دو دوره اشغال و آزادسازی خرمشهر پرداخته میشود، مسئله خرمشهر یک مسئله محوری است؛ بهاینترتیب که فصل اول کتاب خواننده را از آغاز جنگ تا آستانه عملیات خرمشهر همراهی میکند و او را در آستانه عملیات فتح خرمشهر تا حد مطلوبی در جریان وقایع جنگ و تحولات اردوی خودی قرار میدهد؛ تحولاتی که ضعفهای منجر به سقوط خرمشهر را به قوتهای منجر به بازپسگیری آن تبدیل کرده است. فصل سوم هم حاوی آثار و بازتابهای فتح خرمشهر است. محوربودن مسئله
خرمشهر در کتابی که قرار است دوره زمانی به نسبت طولانی و پرحادثهای از جنگ در مجموعهای فشرده ارائه شود، امری اجتنابناپذیر است، زیرا خرمشهر تا پایان دوره اشغال، چه در دید دشمن و چه در نظر خودی، مهمترین مسئله جنگ بوده است. درنهایت، کتاب در جایی به پایان میرسد که کتاب خرمشهر تا فاو شروع میشود؛ کتابی که پیامدهای پیروزی خرمشهر را به انتقال جنگ به خاک عراق (عملیات رمضان و ...) متصل کرده است.
کتاب «خونینشهر تا خرمشهر» در سال ۱۳۸۰ از سوی مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس منتشر شده است