سایه سنگین کرونا بر سفره کارگران غیررسمی
به گزارش خبرگزاري رسا، مطابق آمار ارائهشده از سوی سخنگوی دولت حدود 4میلیون شاغل غیررسمی در کشور در سایه کرونا در معرض توقف یا کاهش فعالیت و کاهش دستمزد و اخراج هستند.
این افراد آن دسته از مشاغلی هستند که هیچ گونه حمایتی از سوی قانون ندارند و بعضاً در کارگاهها و بنگاههای کمتر از 10 نفر مشغول کار هستند که خبری از بیمه، قرارداد و اجرای قوانین کار نیست.
از آنجایی که یکی از حمایتهای دولت برای مشاغل بحث بیمه بیکاری بود آن دسته از کارگرانی که در بخش صنوف مشغول کار هستند و بیمه ندارند نمیتوانند بیمه بیکاری دریافت کنند، منشیهای دفاتر وکالت، مطبهای پوست و مو و زیبایی، تولیدیهای پوشاک، رستورانها، رانندگان مسافرکشهای شخصی و تاکسیها، باربرهای بازار و... از جمله افرادی هستند که نه بیمه و نه قرارداد کار دارند، فقط ازطریق مراجع غیررسمی کسب درآمدی میکردند تا امورات زندگی بگذرد. برای این قشر از جامعه هنوز تصمیم مشخصی گرفته نشده است و اگر هم برای آنها اقدامی انجام شده باشد زیاد مشهود نیست و این کارگران دچار مشکلات عدیده هستند.
بیمه بیکاری بیشتر مشمول کارگرانی میشود که در واحدهای رسمی کار میکنند به همین دلیل این کارگران از حداقلها برخوردار هستند و بیشتر نگرانیها در مورد کارگران غیررسمی است که آمار دقیقی هم در مورد تعداد آنها وجود ندارد. اکثر این کارگران مستأجرند و در شرایطی که خرج خانه و امرار معاش ندارند، نگران بیخانمانی خود هستند. آمارهای غیررسمی خبر از تعداد بیش از 5 تا 6 میلیون نفری کارگران غیررسمی دارد که همواره از حداقلهای قانون کار محروم بودهاند که در ماجرای کرونا قرنطینه برایشان معنای بیکاری و گرسنگی داشته است.
مسعود بابایی، مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت کار درباره مشمولان بیمه بیکاری میگوید: بهمنظور جلوگیری از مراجعه حضوری و ازدحام ارباب رجوع در محل ادارات کار و کاریابیهای غیردولتی، سامانهای در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با نشانی bimebikari.mcls.gov.ir طراحی شده است تا افراد مشمول قانون کار و قانون تأمین اجتماعی که مشمول قانون بیمه بیکاری نیز باشند، بتوانند با مراجعه به این سامانه، با وارد کردن اطلاعات شغلی و شخصی خود نسبت به تکمیل درخواست خود اقدام کنند.
بابایی با بیان اینکه طبق بند ب ماده 6 قانون بیمه بیکاری، افراد بیکارشده حداکثر 30 روز فرصت دارند تا مراتب بیکاری خود را به ادارات تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کنند افزود: ثبت درخواست بیمه بیکاری در این سامانه بهمنزله رعایت این بند قانونی نیز بوده است.
بابایی اظهار داشت: بر اساس این شیوهنامه، 10 گروه فعالیت و زیربخشهای اقتصادی بهعنوان فعالیتهایی که متأثر از ویروس کرونا بودهاند و بهصورت غیرمترقبه کسبوکار آنها دچار آسیب شده و کارگران این فعالیتها نیز مشمول قانون کار و بیمه بیکاری باشند میتوانند برای مدت سه ماه از مزایای بیمه بیکاری طبق ضوابط قانونی بهرهمند شوند.
وی در این رابطه افزود: همچنین برای سایر بنگاههایی که جزو 10 گروه شغلی مذکور نبوده اما بهدلیل اثرات ناشی از این ویروس ناچار به کاهش فعالیت و تعدیل بخشی از نیروی کار خود شدهاند نیز با تشخیص مدیرانکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی و تأمین اجتماعی استان میتوانند از مزایای بیمه بیکاری استفاده کنند.
وی ابراز کرد: امیدواریم با تخصیص این تسهیلات به صندوق بیمه بیکاری بتوانیم هرچه سریعتر به مشمولین ماده 2 قانون بیکاری که بهطور غیرارادی کار خود را از دست دادهاند و در چارچوب ضوابط قانونی مشمول مقرری بیمه بیکاری میشوند، خدمات قانونی ارائه دهیم.
مدیرکل حمایت از مشاغل و بیمه بیکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تأکید کرد: مقرری بیمه بیکاری صرفاً به افرادی که مشمول قانون کار، قانون تأمین اجتماعی و قانون بیمه بیکاری هستند تعلق میگیرد و سایر بیمهشدگان از جمله بیمههای خاص، مشاغل آزاد، خویشفرمایی، بیمه کارگران ساختمانی، قالیبافان، رانندگان حملونقل شهری و... را که از شمول قوانین ذکرشده مستثنی شدهاند شامل نمیشود.
وی همچنین تأکید کرد: افراد دارای شرایط استفاده از مقرری بیمه بیکاری باید سه شرط مشمول قانون کار، مشمول تأمین اجتماعی و مشمول قانون بیمه بیکاری را دارا باشند./1360/