جدایی عقل از مبنای توحیدی عامل انحراف معرفتی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در ارومیه، حجت الاسلام صفدر محمدی مدیر حوزه علمیه آذربایجان غربی عصر امروز در نشست جریان شناسی دین پژوهشی معاصر با اشاره به اهمیت مقوله دین پزوهی در دوران معاصر، اظهار داشت: اهمیت و عمق مباحث معرفتی دینی را می توان از کلام بزرگان به وضوح استخراج کرد.
وی گفت: ابن سینا می گوید هر علمی را سه روز شاگردی کردم و روز چهارم استاد شاگرد من شد، اما در علوم دینی و اعتقادی چهارماه شاگردی کردم تا به جایی رسیدم؛ این سخنان بیانگر عمق مباحث دینی و معارف اسلامی است که از دشوارترین مباحث بوده و ضرورت بیشتری دارد.
وی با اشاره به روایت «أَلْعِلْمُ نُورٌ يَقْذِفُهُ اللّه ُ فِى قَلْبِ مَنْ يَشآءُ»، ابراز داشت: علم از مقوله نور است و خداوند در دلی که مشیت الهی به آن تعلق گرفته است داخل خواهد کرد، این نشان از آن دارد که دست یابی به علم از طریق بندگی و تعبد است.
مدیر حوزه علمیه آذربایجان غربی همچنین با اشاره به روایت «اَلْعَقْلُ مَا عُبِدَ بِهِ اَلرَّحْمَنُ وَ اُكْتُسِبَ بِهِ الجنان»، تصریح کرد: عقل چیزی است که به وسیله آن خدا بندگی شود و به وسیله آن بهشت را می توان به دست آورد، در اینجا مبنا عقلانیت عبادت و کسب بهشت الهی است.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به معنای علم و عبودیت اگر عقل و علم را از مبنای توحید دور کنیم این علم و عقل دیگر خداوندرا قبول نمی کند و دیگر این عقل و علم آن چیزی نیست که امام صادق(ع) آن را بیان می کند و وسیله ای برای عبودیت و معرفت الهی است.
حجت الاسلام محمدی با تأکید بر اینکه باید محور و مبنای تمام زندگی علمی ما بر اساس نوری باشد که از خدا نشأت می گیرد، گفت: اگر این گونه باشد انسان به سعادت خواهد رسید و از انحرافات عقلانی در حوزه دین شناسی و دین پژوهی دور خواهد بود و مسیر حق را خواهد دید.
وی ادامه داد: اما اگر این چنین نباشد کار به جایی خواهد رسید که حتی معجزات الهی را زیر سوال خواهد برد و قرآن و وحی را ملتزم نخواهد شد و تمام آموزه های ارزشی در پیشگاه چنین فرد از جایگاه خود افول خواهد کرد، از این رو باید به عقلانیت دینی در حوزه معرفت دینی توجه بیشتری داشت./854/پ۲۰۳/ب۱