۱۳ بهمن ۱۳۹۵ - ۲۲:۵۹
کد خبر: ۴۷۷۹۰۱

کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی جمهوری اسلامی ایران و شهروندی برگزار شد

کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی جمهوری اسلامی ایران و شهروندی (مبانی و اصول) با محوریت کتاب جمهوری اسلامی ایران با ارائه رضا عیسی نیا و نقادی شریف لک زایی و حجت الاسلام محمدعلی سوادی برگزارشد.
انجمن علمی مطالعات سیاسی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کرسی ترویجی عرضه و نقد ایده علمی جمهوری اسلامی ایران و شهروندی (مبانی و اصول) با محوریت کتاب جمهوری اسلامی ایران و شهروندی عصر امروز چهارشنبه سیزدهم بهمن ماه در ساختمان انجمن های علمی حوزه با ارائه رضا عیسی نیا و نقادی شریف لک زایی و حجت الاسلام محمدعلی سوادی و دبیر علمی سیدجواد میرخلیل از سوی انجمن علمی مطالعات سیاسی حوزه با همکاری پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد.

در آغاز این نشست عیسی نیا به بیان نظرات خود پرداخت و گفت: موضوع شهروندی که به شدت سیاسی است مورد توجه است نه حقوق شهروندی؛ همچنین در این بحث، موضوع شهروندی هر دو عنصر فردگرایانه و جمع گرایانه را شامل می شود.

عضو هیأت مدیره انجمن مطالعات سیاسی حوزه علمیه خاطرنشان کرد: به دلیل این که تبیین و تحلیل جامعه شناختی شهروندی مستلزم طراحی تلفیقی از جامعه شناختی و مباحث اندیشه ای است می توان این بحث را در دو بخش شهروندی در اصل و در عمل بررسی کرد؛ شهروندی در اصل به عنوان یک پایگاه و نقش اجتماعی مدرن فراگیر، مجموعه ای به هم پیوسته از حقوق و وظایف برابر همگانی ناظر به احساس تعلق اجتماعی به جامعه و مؤثر در مشارکت همگانی به همراه برخورداری عادلانه و منصفانه تمام اعضا از مزایا، منابع و امتیازات فارغ از تعلقات نژادی، قومی، طبقاتی، فرهنگی و مذهبی تعریف شده است.

وی ادامه داد: در بخش شهروندی در عمل، بررسی می شود شهروندی که براساس سند بالادستی دنبال شده است آیا به سوی تقویت شهروندی مدنی، سیاسی و اجتماعی پیش رفته است؟ آیا پیش رفتن آن مبتنی بر الگو است؟ آیا الگوی غربی را دچار چالش کرده است؟ گرچه می توان گفت هریک از انواع شهروندی سه گانه در جمهوری اسلامی ایران فراز و فرودهایی داشته است.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی افزود: در این بحث شهروندی در اصل، مورد بررسی قرار گرفته است و شهروندی در اصل براساس اسناد بالادستی همچون مباحث کلامی، فقهی، اخلاقی و قانون اساسی و فرمان هشت ماده ای امام خمینی(ره) و مباحث برنامه توسعه بر پایه چهارچوب نظری اسلام به مثابه ایدئولوژی قابل پیگیری است.

وی با بیان این که در زمینه مفهوم شهروندی تعریفی ساده و ایستا که در همه جوامع و زمان ها استفاده شود یافت نمی شود، اظهارداشت: شهروندی دارای تاریخی دیرپا و پراکنده و همچنین مفهومی غریب و پیچیده است بنابراین باید بررسی کرد این مفهوم در کدام زبان سیاسی به کار می رود؛ گفته شده است مفهوم شهروندی به دلیل این که در بافت های گسترده و متفاوتی به کار رفته است ارائه تعریفی از آن و یا جایگزینی برای آن غیر ممکن است.

در ادامه حجت الاسلام محمد علی سوادی کتاب جمهوری اسلامی ایران و شهروندی را ارزشمند دانست و بیان داشت: نظریه شهروندی نیز امروزه در جامعه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد که متأسفانه پژوهشگران غالبا به دلیل دشواری های فراوان بحث شهروندی از آن فرار می کنند.

پس از سخنان حجت الاسلام سوادی، شریف لک زایی به بیان نظرات خود پرداخت و اظهارداشت: نظریه شهروندی بر اساس کتاب جمهوری اسلامی ایران و شهروندی از نظر کلامی، فقهی و اخلاقی ارائه می شود که اگر از مباحث فلسفه سیاسی نیز در این زمینه استفاده شود بسیاری از مشکلات را پاسخگو خواهد بود.

عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با طرح سؤالی مبنی بر حد و مرز شهروندی اسلامی یا ایرانی بیان داشت: در کتاب جمهوری اسلامی  ایران و شهروندی به این مبحث پرداخته شده است اما به گونه ای است که خواننده را قانع نمی کند.

گفتنی است، گزارش کامل کرسی ترویجی عرضه و نقد علمی ایده جمهوری اسلامی ایران و شهروندی و نظریه ناقدان از خبرگزاری رسا منتشر خواهد شد./1324/پ202/ج

 

ارسال نظرات