۱۹ خرداد ۱۳۹۵ - ۲۲:۲۰
کد خبر: ۴۳۱۳۹۴
آیت الله مکارم شیرازی:

راه سیر و سلوک الی الله در صحیفه سجادیه وجود دارد

حضرت آ‌یت الله مکارم شیرازی با بیان این که روزه انسان را مسلط بر نفس می کند، گفت: حقیقت تقوا سلطه عقل بر هوای نفس است، در قرآن فلسفه روزه «لعلکم تتقون» بیان شده که اگر حاصل شود غذای روح انسان خواهد بود.
آیت الله مکارم شیرازی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید امشب در برنامه سخنرانی ماه مبارک رمضان که ازشبکه دوم سیما پخش شد، با اشاره به فلسفه روزه گفت: انسان گاهی غذایی می خورد و سیر می شود اما مواد لازم برای تقویت بدن در آن وجود ندارد، ظاهرا انسان سیر شده اما واقعا این گونه نیست.

 

وی افزود: عبادات غذای روح هستند، گاهی انسان عبادتی را انجام می دهد به عنوان مثال روزه ای می گیرد و واجبات و محرمات آن را رعایت می کند اما غذای روح او نمی شود، زمانی این عبادت غذای روح انسان می شود که به حقیقت روزه آشنا باشد.

 

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با بیان این که روزه دو فلسفه مهم دارد، اظهار داشت: فلسفه نخست این است که بر اساس فرموده قرآن کریم، روح تقوا را زنده می کند؛ روزه انسان را مسلط بر نفس می کند، این که انسان در تابستان و در این روزهای طولانی از خوردنی ها، نوشیدنی ها و سایر لذایذ جسمانی خودداری می کند سبب می شود که اراده او قوی شده و عقل آن مسلط بر نفس باشد.  

 

وی ادامه داد: حقیقت تقوا سلطه عقل بر هوای نفس است، در قرآن فلسفه روزه «لعلکم تتقون» بیان شده که اگر حاصل شود غذای روح انسان خواهد بود و روح از این روزه بهره می گیرد، تعالی پیدا کرده و فضای تازه از قرب به خداوند پیدا می کند.

 

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که فلسفه دیگر این است که روزه انسان را به فکر نیازمندان و کسانی که شب را گرسنه می خوابند می اندازد، ابراز داشت: در این دنیا این قبیل اشخاص کم نیستند از این رو انسان به یاری نیازمندان می شتابد و از حقیقت و فلسفه روزه برخورد می شود.

 

وی عنوان کرد: در ماه مبارک رمضان ضریب اعمال بالا می رود؛ از روایات استفاده می شود ضریب اعمال حسنه در ماه رمضان 70 برابر است یعنی در این ماه یک درهم کمک کردن به نیازمند هفتاد برابر ماه های دیگر است؛ ثواب صله رحم، آشتی دادن بین افراد، آیه ای از قرآن خواندن و دیگر حسنات در ماه مبارک رمضان هفتاد برابر است؛ چرا از این فرصت استفاده نکنیم و ماه رمضان را ماه نیکوکاری، خدمت، پرهیز از گناه و ماه توجه به خدا و خلق خدا قرار ندهیم.

 

این مرجع تقلید خاطرنشان کرد: همه باید برای نیکوکاری در ماه مبارک رمضان تلاش کنند تا بتوانند زندانیان بی گناه را آزاد کنند، زن و مردهایی که در آستانه طلاق هستند را با یکدیگر آشتی دهند، به کمک بیماران و قرض داران بروند، به کمک جوانانی بروند که کار و مسکن ندارند؛ ماه رمضان ماه نیکوکاری عام است که در کنار روزه باید بقیه کارها نیز انجام شود.

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود به معرفی صحبفه سجادیه پرداخت و اضافه کرد: ما کتاب دعایی به نام صحیفه سجادیه داریم که از امام زین العابدین امام سجاد(ع) است، این کتاب 54 دعا دارد که تمامی مسائل مربوط به عرفان، سیر و سلوک الی الله، تعالی روح انسان و اصلاح جامعه در آن وجود دارد.

 

حضرت آیت الله مکارم شیرازی با بیان این که تصمیم گرفتیم پس از تفسیر قرآن و نهج البلاغه به تفسیر صحیفه سجادیه با کمک دانشمندان حوزه بپردازیم، گفت: وقتی وارد این اقیانوس این پهناور شدیم متوجه عمق و حساب شده بودن آن شدیم.

 

وی افزود: به جای این که افراد دنبال عرفان های کاذب بروند و وقت و عمر خود را تلف کنند باید بدانند که راه سیر و سلوک در صحیفه سجادیه وجود دارد باید بخوانند و عمل کنند، درباره صحیفه سجادیه بحث هایی از سوی علمای اهل سنت شده است.

 

استاد برجسته درس خارج حوزه علمیه قم با اشاره به نامه مرحوم آیت الله مرعشی نجفی به مرحوم طنطاوی از علمای اهل سنت اظهار داشت: آیت الله مرعشی به همراه نامه، صحیفه سجادیه را برای او فرستاد، این عالم اهل سنت درباره صحیفه می گوید نامه ای گرامی مدتی پیش به ضمیمه کتاب صحیفه علی بن الحسین زین العابدین به دستم رسید و کتاب را با دست تکریم گرفتم.

 

وی ادامه داد: این عالم سنی می گوید صحیفه را کتابی یگانه یافتم که مشتمل بر علوم، معارف و حکمت هایی است که در غیر آن یافت نمی شود به راستی این از بدبختی ماست که از این اثر گرانبهای جاوید که میراث نبوت و اهل بیت است دست نیافته بودیم، من هر چه در آن مطالعه و دقت کردم آن را از کلام مخلوق برتر و از کلام خالق پایین تر می یابم، به راستی چه کتاب کریمی است، خداوند شما را در برابر ان هدیه عالی بهترین پاداش دهد و به نشر علم و هدایت موفق فرماید آیا کسی از علمای اسلام آن را شرح کرده که برای ما بفرستید.

 

این مرجع تقلید ابراز داشت: مرحوم آیت الله مرعشی نجفی سلسله ای از شروح را برای این عالم معرفی کرده و بخشی از آن را برای وی فرستاد./1323/پ202/ج

ارسال نظرات