صراحت و روشنی لازمه نویسندگی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، محمد اسفندیاری، نویسنده و پژوهشگر حوزوی در هفتمین مجمع عمومی فرهنگ نگارش که در مدرسه اسلامی هنر قم برگزار شده بود با انتقال تجارب نویسندگی تاکید کرد: در نوشتهها باید با اهل علم و اهل قلم مشورت کرده و ذهن دیگران را با موضوع خود درگیر کنیم.
اسفندیاری افزود: پیش از چاپ کتاب و اثر، باید چند نسخه از آن را به افرادی که در زمینه موضوع مورد نظر تخصص دارند ارسال کرد تا پیش از چاپ و انتشار، ویرایش علمی داده شود؛ هر نویسندهای نیاز به نقد دیگران در آثار خود دارد؛ این سنت در میان فرهنگیان باید تقویت شود.
اهمیت خود انتقادی
نویسنده و پژوهشگر حوزوی تصریح کرد: در نویسندگی همواره باید خود را دانش آموز بدانیم؛ اگر شخصی فکر کند که نیازی به نقد دیگری ندارد، مطمئن باشد که دیگر پیشرفت نخواهد کرد؛ باید توجه داشته باشیم که دوره عقل کل بودن گذشته است و در دوره عقل جمعی زیست میکنیم؛ امام حسین(ع) میفرمایند «نشانه انسان دانا این است که به خود انتقادی میپردازد».
اثر باید صریح و روشن باشد
وی با تاکید بر صریح بودن نوشته ابراز کرد: در نوشتهها باید روشن و شفاف باشیم؛ چند سالی این دغدغه را داشتم که چرا فیلسوفان آلمانی مبهم مینویسند و در مقابل نویسندگان انگلیسی صریح و روشن نگارش میکنند؛ در ابتدا تصور این بود که این مسأله ریشه زبانی دارد، در حالی که ریشه این بحران را در ذهن نویسندگان یافتم و در کتابهای روانشناسی نیز به آن اشاره شده بود.
اسفندیاری از وجود نویسندگان مبهم و روشن در اسلام خبر داد و خاطر نشان کرد: در جهان اسلام از هر دو دسته نویسنده وجود دارد؛ ابن سبعین و میرداماد از مبهم نویسان جهان اسلام هستند و در حال حاضر نیز در میان نویسندگان دینی و دانشگاهی چنین نویسندگانی وجود دارند.
وی به معرفی روشن نویسان پرداخت و گفت: به دور از غلط یا درست بودن مطالب افراد، دکتر شریعتی و جلال آل احمد از جمله روشن نویسانی هستند که هیچگاه مخاطب با خواندن آثار این افراد سردرگم هدف مطلب نمیشوند؛ منظور از صریح نوشتن این نیست که حتما درباره هر مطلبی اظهار نظر کنیم؛ گاهی نیز در برخی مباحث باید توقف کرد و اقرار کرد که علم ابراز نظر نداریم.
مدیریت بر معلومات
نویسنده و پژوهشگر حوزوی گفت: نویسنده باید بر معلومات خود مدیریت داشته باشد و کتاب را جایی برای عقده گشایی نپندارد؛ مطالب مفید و کاملا علمی باشد نه اینکه چند چیز بی ربط را به هم ربط دهیم؛ ربط مسائل به هم باید ربط وثیق باشد.
وی به آثار علامه طباطبایی اشاره کرد و اظهار داشت: در تفسیر المیزان که اثری بینظیر از علامه طباطبایی است مشاهده میکنیم که در تفسیر هر آیه دقیق و حساب شده عمل کرده است؛ نسبت به هر کلمه و جمله تفسیر مربوط را لحاظ کرده و به حاشیه و مسائل نامربوط نپرداخته است.
اسفندیاری با انتقاد از نویسندگان اسلامی ابراز کرد: در آثار فراوان اسلامی یک اثر 300 صفحهای نداریم که اسلام را روشن و صریح معرفی کرده باشد؛ افرادی که در نوشتههای خود پر گویی میکنند و به حاشیه میپردازند، بر معلومات خود مدیریت ندارند./840/پ202/ی