علامه طباطبایی احیاگر علوم الهی بود
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیتالله عبدالله جوادی آملی، مفسر برجسته قرآن کریم پیش از ظهر امروز در همایش بین المللی علامه طباطبایی که در مؤسسه امام خمینی(ره) برگزار شد، در پیام تصویری گفت: تمام انبیا و اولیای الهی در ساختار خلقت بقیهالله هستند.
وی افزود: علما نیز به عنوان وارثان انبیا بقیه الله هستند ولی در قله آن حضرت بقیهالله(عج) قرار دارند.
حضرت آیتالله جوادی آملی با بیان اینکه فردی که حرف الهی زده و کار الهی میکند باقی میماند، خاطرنشان کرد: هر عاقل و حکیمی باقی نیست، فردی باقی است که خدا کار او را به عنوان عمل صالح بپذیرد.
وی ادامه داد: مرحوم علامه طباطبایی از احیاگران علوم الهی بود، علم را با برهان، استدلال و عمل صالح احیا کرد؛ ایشان در روشها تجربی، نیمه تجربی و ریاضیات غنی و قوی بودند، در منطق قوی بود و اصرار داشت که برهان خواندنی است؛ تلاش طلاب نیز باید احیای علوم الهی باشد.
مفسر برجسته قرآن کریم با اشاره به جامعیت علامه طباطبایی در بخش علوم شهودی نیز اظهار داشت: اسراری که خدا در سینه ایشان گذاشت را کسی نمیدانست، ولی روابط خاصی که با قرآن و عترت داشتند در مکتوباتشان مشخص است.
وی تأکید کرد: برخی از علمای نجف چندین بار به بنده گفتند که سخنان علامه طباطبایی برای خودشان است، برای اساتیدشان نیست، چرا که اساتیدشان به این میزان به عمق و ژرفای علم فکر نمیکردند، چندین بار آن مرجع از علامه به عنوان انسان کامل تعبیر کرد.
حضرت آیتالله جوادی آملی اظهار داشت: جامعیت علامه این بود که میان سرشت عقلی و سرنوشت تعبدی جمع کرد، در حالی که این کار بسیار سختی است؛ کمتر فردی است با سرشت عقلی عبد محض شود.
مفسر برجسته قرآن کریم عنوان کرد: علامه فهمید عقل در جهان هیچ کار بوده و تنها چراغ است، چراغ چراغ و صراط صراط است؛ مشکل را تنها صراط حل میکند، عقل برای این است که بفهمیم دین چه میگوید، عقل تنها کمک میکند تا راه را پیدا کنیم، به گونهای نیست که عقل راه را ایجاد کند.
وی یادآور شد: مهندسی ما خدای سبحان است، راه را جهان آفرین تعیین میکند و صراط تنها در دست مهندس است و خدا به وسیله وحی صراط را به انبیا و اولیا نشان داده و ما به وسیله عقل و نقل باید راه را تشخیص دهیم.
حضرت آیتالله جوادی آملی با اشاره به تدریس علوم مختلف از سوی علامه طباطبایی اظهار داشت: ایشان دو جلد تفسیر نوشتند و وارد قم شدند، وقتی وارد حوزه علمیه قم شدند با اشکالات و سؤالات روبرو شدند که دو جلد تفسیر به بیست جلد رسید.
وی افزود: برخی کوشیدن میان عقل و نقل، برخی میان معقول، منقول و مشهود، برخی نیز میان معقول، منقول و مشهود، تنزیل و تعقیب، برخی نیز میان تنزیل و تشبیه جمع کنند علامه طباطبایی در تمام اینها حضور داشت، ما مؤظفیم با برهان زندگی کنیم.
مفسر برجسته قرآن کریم بیان داشت: دست علامه طباطبایی در منطق باز بود؛ ایشان توفیق یافت بر خلاف برخی که حاضر نمیشدند در کلام الله وارد شوند وارد شدند؛ کلام خدا فعل خدا است، فعل خدا شناختنی است، قرآن فعل خدا است و نیاز به فهمیدن دارد.
وی در پایان از آیتالله مصباح یزدی به سبب برگزاری همایش بین المللی علامه طباطبایی تشکر کرد./993/پ202/ج