۱۰ آبان ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۲
کد خبر: ۲۲۸۷۸۲
حجت الاسلام پناهیان:

حسادت یکی از ریشه های ولایت گریزی است

خبرگزاری رسا ـ استاد حوزه و دانشگاه، گفت: یکی از ریشه های ولایت گریزی حسادت است و حسادت جایی خود را بیشتر نشان می دهد که یک نفر از نظر معنوی بر ما ترجیح داده شود.
حجت الاسلام پناهيان در همايش بزرگداشت دهه بصيرت در قم

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام علیرضا پناهیان، استاد حوزه و دانشگاه شب گذشته در مجلس سوگواری اباعبدالله الحسین(ع) که درحسینیه ام ابیها برگزار شد، گفت: یکی از ریشه های ولایت گریزی حسادت است. حسادت جایی خود را بیشتر نشان می دهد که یک نفر از نظر معنوی بر ما ترجیح داده شود و آن جایی سخت تر است که تو این ترجیح را انتخاب نکرده باشی، خدا این ترجیح را قرار داده باشد و چرایی آن را ندانی.

 

وی افزود: یک سبک از فیلم سازی هست که کارگردان ابتدای فیلم یک صحنه ای را نشان می دهد که آن صحنه پیش نمایش و نمادی از کل فیلم است. این حکمت فیلم ساز است که تکه اول فیلم به صورت رمزگونه بیان شود.

 

این استاد حوزه علمیه با اشاره به داستان هابیل و قابیل در اول خلقت گفت: خلقت عالم هم مثل فیلم است. اول داستان خلقت قابیل، هابیل را می کشد. ما هم گرفتار همان مشکل قابیل و هابیل هستیم. قابیل بر سرحسادت که ریشه ولایت گریزی است، هابیل را کشت.

 

وی افزود: آن چیزی که باعث دفع بدی ها و رفع گرفتاری های ما می شود موضوع ولایت است. این مشکل حل شود، سایر مشکلات حل می شود. اگر کسی وضعش خراب است باید فکر کند نکند ولایتش خراب است یا از ولایت خوب استفاده نمی کند یا به ولایت توجه ندارد. آن قدر ذهن خود را پراکنده نکنید، خدا راه آسان را نشان داده است. این ولایت است که سفینه النجات و مصباح الهدی است.

 

حجت الاسلام پناهیان گفت: واقعا مسأله ولایت و ریشه های ولایت پذیری و ریشه های ولایت گریزی اصل اخلاق بشر و وسیله سعادت اوست. این را به صورت منطقی و برهانی برای خود جا بیندازید و رویش کار کنید. در روایت داریم "حاسبوا قبل از تحاسبوا " گفته اند نفست را محاسبه کن، نگفته اند اعمالت را محاسبه کن. این که حساب کنم چند تا غیبت کرده ام و چند دروغ گفته ام درست نیست. 

 

وی با اشاره به نتیجه بحث افزود: ما هرگناهی را انجام دادیم باید رابطه اش را با ولایت ته دل بفهمیم. هرکار خوبی که انجام دادیم نسبتش را با ولایت مداری حساب کنیم. اگر ولایت پذیری بالایی داشتیم، با آن ریشه های ولایت گریزی را از بین ببریم. اگر ولایت گریزی بیشتری داشتیم، روی آن زوم کنیم.

 

متولی مدرسه علمیه دارالحکمه تهران گفت: سراغ ولایت ته دل رفتن از دو طربق انجام می شود: یکی این که مستقیم برویم زیارت جامعه کبیره بخوانیم و به طور صریح خوبی های امیرمومنان(ع) را بیان کنیم و گاهی هم به صورت غیرمستقیم روی ولایت کار کنیم.

 

وی با اشاره به انواع کارهای خوبی که می شود انجام داد، گفت: مثلا یتیم نوازی کنیم که به حضرت امیرمومنان(ع) نزدیک تر شویم و بیشتر به سمت آقا برویم. بالاخره باید یک سنخیتی بین ما با آقا باشد. در واقع ما باید گناه نکنیم تا بین ما و ولایت فاصله نیفتد و باید کارهای خوب انجام دهیم که بیشتر امیر(ع) را بتوانیم قبول کنیم.

 

استاد حوزه و دانشگاه با بیان این ک مسائل اخلاقی و معنوی این جور نیستند که بلافاصله بعد از این که ما مفاهیم دینی و معنوی را دریافت کردیم گفت: باید بیاییم و نسبت ها را دربیاوریم و الگوها را درک کنیم. که نفس ما را فریب ندهد. ما باید نسبت به خودشناسی، معرفت و محاسبه نفس با یک دقتی عمل کنیم. مثل سوالات امتحان نیست که حتی اگر چند سوال را جواب ندهیم، قبول شویم. ممکن است از صد سوال، نود و نه سوال را جواب دهیم و به خاطر همان یک سوال جواب نداده به جهنم برویم.

 

وی با بیان حدیثی از امام رضا(ع) تصریح کرد: عقل انسان مسلمان تمام و کامل نمی شود مگر این که ده خصلت داشته باشد: همه انتظار خیر از او داشته باشند، هیچ کس انتظار شر از او ندارد، کس دیگر کار خیر کند می گوید خیلی بود، خودش کار خوبی انجام دهد می گوید کار کمی انجام دادم، از او چیزی بخواهند خسته نمی شود، از طلب علم در طول زندگی خسته نمی شود، فقر در راه خدا از ثروت برایش بهتر است، ذلت در راه خدا از عزت در راه دشمن خدا بهتر است، گم نامی را بر شهرت ترجیح می دهد. بعد فرمودند: و دهم چه دهمی، احدی را نبیند مگر این که بگوید او ازمن بهتر است.

 

حجت الاسلام پناهیان گفت: بعد حضرت تحلیل می کنند، مردم دو گروهند: یا از تو بدترند یا از تو بهترند. در مقابل کسی که از ما بدتر است باید بگوییم، شاید این فرد خوبیش درونی است و خیریش در این است که شرش آشکار باشد و من خوبی من هم رو است و دائما دست و پاگیر من است که باعث تکبرم می شود.

 

وی با بیان این که البته امر به معروف و نهی از منکر سر جای خودش است، گفت: حتی ممکن است در جنگ داخلی تو مجبور شوی او را بکشی ولی از شاید او لحظه آخر پاک شود و برود ولی تو بمانی و آلودگی هایت. اگر با این فکر نهی از منکر انجام دهیم بسیار ارزش دارد و تاثیر بیشتری دارد تا این که با تکبر رفتار کنیم. افراد گناه کار این تکبر را به راحتی تشخیص می دهند و باعث فساد بیشتری در آن ها می شود.

 

این استاد حوزه علمیه گفت: البته مدیران باید دقت کافی را داشته باشند و نباید برای رای جمع کردن از این حرف ها بزنند. چون این نوع حرف زدن مدیران باعث فساد در جامعه می شود. امیرمومنان(ع) می فرمایند: مردم به امرای خود بیشتر از والدین خود شبیه هستند./826/پ202/ب4

ارسال نظرات