کرونا همکاریهای بینالمللی را تقویت کرد
به گزارش خبرگزاري رسا، حجت الاسلام والمسلمین احمد رهدارT رئیس مؤسسه فتوح اندیشه و استاد حوزه و دانشگاه در نشست علمی تحلیل و بررسی پاندومی کرونا، ضمن بررسی وجودی این ویروس بیان داشت: ابتدا باید «وجودشناسی بیماری کرونا» را مورد بررسی قرار داد. اینکه با بالا بودن شدت سرایت بیماری، این بیماری از مرحله شیوع اپیدمک فراتر رفته و در حال حاضر در وضعیت پاندومیک است.
«آتش به اختیار» کمککنندهای قوی در شرایط شیوع کرونا است
وی افزود: این ۲ ویژگی، ۲ گونه رویکرد را در برمیگیرد؛ اول اینکه در چارچوب آرایشهای بروکراتیک امکان مبارزه نیست، بلکه نیاز به آرایش جنگی داریم و بعد اینکه در این وضعیت رویکردهای تجربه شده جهادی و آتش به اختیار، بسیار کمککننده است.
کرونا باعث تقویت همکاریهای بینالمللی شده است
حجتالاسلام رهدار ابراز داشت: از مباحث دیگری که در وجودشناسی این بیماری مورد توجه است، جهتگیریهای عملیاتی است. مانند اینکه مبارزه با کرونا از نقطه صفر شروع شده و تجربه پیشینی در مورد آن نداریم و اینکه به دلیل ناآگاهی، همراهی مردم به کندی صورت میگیرد و نکته آخر اینکه این بیماری مشابه نداشته و مانند آنفلوانزا نیست.
وی ادامه داد: در مورد این بیماری نکاتی وجود دارد که باید مورد بررسی قرار گیرد؛ مانند اینکه از جمله بیماریهایی است که متعلق آن حیات انسان است؛ نه جزیی. اینکه بُعد جهانی آن سبب تقویت همکاریهای بینالمللی شده به ویژه اینکه، حتی کشورهایی با استانداردهای بالای مدیریتی نیز در حل این بیماری دچار زحمت شدهاند.
فقر ادبیات در کرونا منجر به تعطیلیهای مکرر شده است
این استاد حوزه با اشاره به ابعاد تأثیرگذاری ویروس کرونا اظهار داشت: یکی از ابعاد تأثیرگذاری این بیماری این است که بیماری کرونا مسألهای چند بعدی است و دامنه تأثیرات اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، علمی و غیره دارد. دوم اینکه فقر ادبیات در نسبت با بیماری کرونا در ابعاد اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و غیره باعث شده که دامنه کنشهای عملی در این حوزهها با مشکل جدی مواجه شده مانند؛ تعطیلیهای مکرر در حوزههای مربوطه.
از هول سلامت در دیگ بیماری افتادیم
وی گفت: بُعد سومی که مؤثر واقع شده در این بیماری، دامنه شمول طبقاتیاش است که سبب شده یک برابریخواهی بزرگ و همه جانبه ایجاد شود؛ لذا نیازمند بکارگیری ظرفیت کل جامعه در حل آن هستیم. چهارمین نکته، ایجاد اضطراب و وسواس سلامت است؛ چنانکه از هول سلامت در دیگ بیماری افتادیم. در این وضعیت نه میشود زندگی را توأم با ترس جلو برد و نه میتوان توأم با آرامش مفرط به پیش رفت.
علت کاهش کرونا در ایران بیشتر اخلاقی است تا نهادی
حجتالاسلام رهدار خاطرنشان کرد: نکته پنجم اینکه خوشبختانه در جامعه ما به دلیل رسوخ زیرساختهای اخلاقی، زنجیره سلامت در مواجهه با کرونا در سطح اجتماع، عمدتاً اخلاقی بوده نه نهادی. اما در روششناسی مهار پزشکی بیماری کرونا نیازمند پیوستهای فرهنگی ـ پزشکی هستیم و اینکه ادبیات نظری عمومی موجود در عرصه سلامت هر چند برای وضعیت عادی، مناسب باشد؛ اما برای وضعیت اپیدمیک یا پاندومیک جوابگو نیست.
چرا توجیه اخلاقی به دلیل وضعیت اضطرار کرونا در کشور ما وجود ندارد؟
وی سومین ویژگی ویروس کرونا را «پیامدهای اخلاقی کرونا در حوزه پزشکی» دانست و افزود: از پیامدهای اخلاقی در حوزه پزشکی ایجاد وضعیت ناهمدردی اجتماعی و تقدم خود بر دیگران است که بار اخلاقی دارد و سبب اذیت انسان میشود و اینکه توجیه اخلاقی به دلیل وضعیت اضطرار، در کشور ما نیست، ولی در سایر کشورها به شکل تلخی وجود دارد که این توجیه اضطرار سیاسی باعث میشود، ارائه خدمات به برخی بیماران با گزینش سنی و غیره لحاظ شود، یا اینکه دزدیهای پزشکی شایع شود و یا مردگان در مقابل درب منازل رها شوند.
همدلی و همدردی جوامع دینی در برابر کرونا/ نعمت بزرگ برای جامعه پزشکی
رئیس مؤسسه فتوح اندیشه بیان داشت: اما وضعیت و تأثیرات فوق، سبب همدلی و همدردی اجتماعی گسترده با سرعت بالا در جوامع دینی شده است. کرونا سبب ورود فعال جامعه پزشکی به عرصه انقلاب و فعالیت جهادی شد، توضیحات و ادله این موضوع مهم است. تبدیل شدن بیماری کرونا به یک اپیدمی، سبب گسترده شدن رابطه جامعه پرشکی با اقشار مختلف مردم شد و سبب تعامل با نهادهای دیگر دولتی، لشکری و قانونی شد که یک نعمت بزرگ برای جامعه پزشکی است.
وی با بیان اینکه «ظرفیتسازی کرونا در حوزه پزشکی» چهارمین ویژگی است که باید بررسی شود، ادامه داد: در این برهه تاریخی ظرفیت تعاملات سیاسی نظام پزشکی افزایش یافت و میتوان مدعی شد نظام پزشکی پیش از این وضعیت، سیاسی نبود، اما حالا این رنگ و ویژگی را پیدا کرد. ظرفیت دیگری که به وجود آمد افزایش فعالیتهای کلگرای جامعه پزشکی بود. مجموعه اقدامات این جامعه در مواجهه با اپیدمی، گروههای پزشکی را به عنوان یک کل معرفی کرد که بردار فعالیت آنها در جهت تأمین اهداف کل را تقویت و برجسته ساخت.
کرونا سبب رشد نرخ بهداشت در کشورها شد
حجتالاسلام رهدار اظهار داشت: از دیگر سرمایههایی که به وجود آمد تواضع بیش از پیش جامعه پزشکی مدرن در مقابل طب سنتی به ویژه با اتخاذ موضع آرامشآفرین طب سنتی در مقابل موضع اضطرابزای طب مدرن بود. یا اینکه کرونا سبب رشد نرخ بهداشت در کشورها شد که پیامد مستقیم آن خود را در رشد استانداردهای بهداشتی و پزشکی آشکار ساخت.
وی گفت: از دیگر ظرفیتهای به وجود آمده یکی تشدید جنبه صدور تولیدات علمی و صنعتی عرصه پزشکی در منطقه بود و دیگری اینکه بانک اطلاعات شهروندها در طول مواجهه با بیماری کرونا دامنه و عمق بیشتری پیدا کرد و این سرمایه ظرفیت مناسبی برای اقدامات در آینده است./1360/