برجام انتظارات ما را برآورده نکرد/ با اجازه مقامات برخی خطوط قرمز جابجا شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سید عباس عراقچی، معاون وزیر امور خارجه صبح امروز یکسنبه 27 تیر ماه در نشستی خبری با موضوع یکسالگی برجام در محل باشگاه خبرنگاران جوان، گفت: در جریان برجام تنها به دنبال رفع تحریمها نبودیم و خواستههای دیگری را نیز در این رابطه دنبال میکردیم.
وی افزود: مردم ایران در طول 12 سال به دلیل خواستههایی که در حوزه هستهای داشتند در برابر تهدیدات و تحریمها مقاومت کردند. تمام خواستههایی که در طول 12 سال تلاش داشتیم به آن برسیم همان «انرژی هستهای حق مسلم ماست» میباشد.
عراقچی بیان داشت: بدون شک در جریان برجام به حق خود رسیدیم، زیرا 6 قدرت جهان بر حق ایران صحه گذاشتند، بدون اینکه بدون اینکه آب سنگین، فردو و یا غنیسازی تعطیل شود.
وی بیان داشت: امروز به این دلیل میتوانیم بر شعار انرژی هستهای حق مسلم ماست افتخار کنیم که شورای امنیت فعالیتهای هستهای ما . چشمانداز 15ساله آن را پذیرفته است. البته این موضوع دلیل نمیشود که مطالبات خود را دنبال نکنیم و پیگیر برخی از بدعهدیها نباشیم.
معاون وزیر امور خارجه در خصوص موضوع رفع تمامی انواع تحریمها، عنوان داشت: بنده به هیچعنوان نگفته بودم که تمامی تحریمها لغو خواهد شد و از ابتدا نیز گفته شده بود که مبنای ما برچیده شدن تحریمها همان بخش هستهای است.
وی تأکید کرد: طبق برجام کارهایی که قرار بود روی کاغذ ضورت بگیرد انجام شده است و نمیتوان به آن ایراد وارد کرد، اما در صحنه عمل بدعهدیهایی شکل گرفته است که پیگیر آنها هستیم. ما معتقدیم که رفع تحریمها در عرصه عمل هنوز خود را نشان نداده است، اما این موضوع به این مفهوم نست که هیچ گشایشی صورت نگرفته است.
عراقچی ابراز داشت: گشایشهایی که صورت گرفته است به دلیل موانعی است که وجود دارد و باید مورد بررسی قرار بگیرد. درست است که گشایشهایی که مورد انتظار ما بود شکل نگرفته، اما در این مسیر اتفاقاتی در مسیر گشایش کاری نیز رخ داده است.
وی در بخش پرسش و پاسخ این نشست با پرداختن به موضوع مواردی که بر روی کاغذ قرار بود شکل بگیرد به نتیجه رسیده است اما در عرصه عمل هنوز زمان نیاز است تا به نتیجه برسیم، طبق گزارشی نیز که روز گذشته ارائه شده است به این موضوع اشاره شده است که در زمینه بانک، بیمه، نفت، صنعت و تجارت تقریبا به حالت عادی برگشتهایم اما در بخش مالی هنوز با مشکلاتی مواجه هستیم.
عراقچی ابراز داشت: در زمینه فروش نفت کسی انتظار ندارد که در یک شب به فروش گذشته خود برسیم، اما در طول 6 ماه توانستیم به فروش 2 میلیون بشکه برسیم، به طور کل در حوزه نفت مشکل خاصی نداریم.
معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: در حوزه بیمه نیز مشکلی نداریم، بیمه کشتیها به طور کل مرتفع شده است، در حوزه هوایی نیز خریدهایی صورت گرفته است و مشکل سوخت هواپیماها نیز برطرف شده است.
وی بیان داشت: در حوزه بانکی هنوز مشکل اصلی ما عدم ورود بانکهای برزگ بین المللی میباشد. آمریکا در این خصوص نه تنها کمکی نداشته، بلکه نقش مخربی را نیز ایفا کرده است.
عراقچی خاطرنشن کرد: در حوزه مالی و بانکی هنوز به نقطهای که مطلوب ما است نرسیدهایم، اما اینگونه نیست که گشایشهایی شکل نگرفته باشد.
عراقچی اضافه کرد: در خصوص گروههای تروریستی با طرف مقابل اختلاف نظر داریم، اما در خصوص طالبان و داعش نقاط مشترکی وجود دارد، ضمن اینکه درباره گروههای مقاومت هنوز با طرف مقابل اختلاف نظر داریم.
وی بیان داشت: متاسفانه رده بندی ایران در F.A.T.F رده بندی بدی بود و ما لیست سیاه به عنوان کشور غیر همکار قرارداده بودند و گفته بودند که نباید با ایران همکاری بانکی داشته باشید و این همکاری ممکن است منجر به پول شویی و کمک به تروریسم شود جدای از مذاکرات برجام، در چند ماه گذشته با فعالیت وزارت اقتصاد رتبه ایران در F.A.T.F قدری تغییر کرد و وضعیت بهتری پیدا کرد.
معاون وزیر خارجه تاکید کرد: امنت ملی، منافع ملی و کمک به محور مقاومت اولویت های اول جمهوری اسلامی هستند و در نامه وزیر اقتصاد به F.A.T.F نیز شرط شده که اجرای بر اساس قوانین جمهوری اسلامی خواهد بود.
معاون وزیر امور خارجه درباره مساله تحریمهای اولیه، عنوان داشت: در تحریمهای اولیه هنوز مسایل باقی است اما 3 استثنا نیز وجود دارد که آنها؛ فروش هواپیما، صادرات فرش و مواد غذایی میباشد.
وی گفت: در جریان مذاکرات برداشته شدن تحریمهای سیستم مالی آمریکا مطرح شد اما به دلیل مخالفت آمریکا به نتیجه نرسیدیم.
عراقچی تأکید کرد: استفاده از سیستم مالی آمریکا حتی اگر در برجام مجاز می شد هم ما نباید از آن استفاده می کردیم و باید خودمان را از وابستگی به دلار رها کنیم و این در راستای اقتصاد مقاومتی هم هست.
وی تصریح کرد: ما با آمریکا مذاکره نکردهایم و بلکه طرف مذاکرات ما 6 کشور بودند، ضمن اینکه نگران بد عهدی طرف مقابل نیستیم، زیرا طبق فرمایشات مقام معظم رهبری برگشتپذیری در فعالیتهای هستهای را مدنظر خود رد جریان مذاکرات قرار دادهایم.
عراقچی در خصوص کارشکنیهای آمریکا، ابراز داشت: بر این باور نیستیم که دولت بعدی آمریکا برجام را نقض کند، زیرا اگر اینکار را انجام دهد طبق فرمایش مقام معظم رهبری ما آن را آتش خواهیم زد، ضمن اینکه آمریکا کارشکنیهایی را انجام میدهد که یک به یک در برابر آنها باید بایستیم، در این راه نیز توانستهایم برخی از موضوعات را رفع کنیم.
معاون وزیر امور خارجه ابراز داشت: یکی از موانعی که در برجام با آن مواجه هستیم کسانی هستند که به دلیل منافع خود از تحریم ها در مقابل اجرای برجام مقاومت می کنند و این موانع هم داخلی هستند هم خارجی ولی بیشتر خارجی است.
عراقچی ادامه داد: در کنگره امریکا و در عربستان کسانی هستند که نمی خواهند برجام اجرا شود و در داخل هم کسانی هستند که به دلیل نفعی که از تحریم ها می بردند نمی خواهند برجام اجرا شود اما شما اجازه بدهید وزارت خارجه بر موانع خارجی متمرکز شود.
وی گفت: احساس میکنم یکی از دستاوردهای فرعی و حاشیه ای برجام این بوده که میزان رشد و بلوغ سیاسی جامعه را بالا برده است.
عضو ارشد تیم مذاکرات هسته ی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما نگرانی ها را در خصوص آب سنگین اراک کاهش دادیم بدون اینکه ماهیت آب سنگین را تغییر دهیم.
وی ادامه داد: سیمان ریختن در اراک و بتن ریختن در راکتور تبلیغاتی بود که امریکایی ها به راه انداختند و ما باید مراقب باشیم در ترفندهای طرف مقابل قرار نگیریم و در تله آنها نیفتیم.
عراقچی ادامه داد: همه مزاح هایی که در مورد «ماله کشی» بیان می شود برایم می فرستند و من هم آنها را دوست دارم و جمع می کنم.
معاون وزیر خارجه در عین حال افزود: اگر نمی خواهیم در راستای اجرای برجام و منافع ملی کمک نمی کنم، حداقل تیشه بر ریشه منافع ملی نزنیم.
وی با اشاره به برگزاری کمیسیون مشترک روز سه شنبه در وین، بحث اصلی آن را پیگیری تعهدات طرف مقابل در اجرای برجام و رفع موانع دانست و گفت: رفع تحریم های دانشجویی و دانشگاهی هم مانند رفع تحریم های بانکی است و خود دانشگاه ها باید به این نتیجه برسند.
عراقچی در خصوص هیأت نظارت برجام نیز اظهار دشت: من عضو این هیات نیستم و وزیر خارجه عضو است و تشکیل آن هم به دستور رهبری بوده و جزو یکی از شروط اجرای برجام در دستور العمل ایشان است. اعضا با تایید رهبری انتخاب شده اند و 8 نفر هستند و دبیر آن دبیر شورای عالی امنیت ملی است و تا جایی که من اطلاع دارم به اقتضای موضوعات پیش آمده، هیأت تشکیل جلسه داده و در دو سه جلسه هم به دلیل اینکه وزیر خارجه در سفر بوده اند بنده برای گزارش در هیات حاضر شدم.
وی افزود: تشخیص اینکه آیا نقض صورت گرفته یا نه و اینکه نقض فاحش بوده یا نه، بر عهده این هیات است که تا الان نیز کار خود را به خوبی انجام داده و مصوبات این هیات هم باید مانند مصوبات شورای عالی امنیت ملی توسط رهبر معظم انقلاب تایید شود.
عراقچی خاطرنشان کرد: از فردای اجرایی شدن برجام، کنگره تمام تلاش خود را کرد که شرایط اجرا را کاهش دهد و دیگرانی در منطقه و آمریکا با کنگره همکاری کردند اما دولت امریکا باید از هر اقدامی که باعث نقض برجام شود جلوگیری کند. ما با کنگره امریکا کاری نداریم.
معاون وزیر خارجه افزود: تا الان دولت امریکا گفته مصوبات کنگره را وتو خواهد کرد. اینکه در مکانیزم داخلی آمریکا چه می گذرد ما کاری با آن نداریم و از دولت آمریکا انتظار داریم که به تعهدات خود در اجرای برجام پایبند بماند هرچند کنگره آمریکا از فضای موجود سوءاستفاده می کند.
وی گفت: برجام گشایش های زیادی داشته اما انتظارات ما به صورت کامل محقق نشده و عمده نگرانی های ما هم مربوط به بحث های بانکی است.
عراقچی ادامه داد: فضای لازم در مورد اعتمادسازی توسط امریکا نه تنها ایجاد نشده بلکه نقش مخربی نیز در این خصوص داشته است.
رییس ستاد پیگیری برجام گفت: شعب بانک های ایرانی در خارج از کشور کاملا فعال شده و چند تا از بانک هایی که در حوزه ین و یورو کار می کنند فعالیت های خوبی داشته اند.
وی ادامه داد: اینکه ما چه زمانی می توانیم بدعهدی های طرف مقبل را «نقض برجام» نام بگذاریم، خود یک بحث مهم و تشخیص آن با هیات نظارت است طرف های غربی متعهد هستند شرایط را به گونه ای مهیا کنند که آثار رفع تحریم ها خودش را نشان دهد.
عراقچی گفت: خطوط قرمز رهبری و خطوط قرمزی که برای تیم مذاکره کننده ترسیم می شد برخی در صحنه عمل قابل محقق شدن نبود و این ها با صداقت کامل به مراکز تصمیم گیری در نظام منتقل می شد.
وی ادامه داد: اینکه ما مذاکره نداشته باشیم یا با اجازه مقامات، خطوط قرمز را جابه جا کنیم مطرح بود و در مواردی نیز وزیر خارجه گزارش دادند.
معاون وزیر خارجه تصریح کرد: کسی نمی تواند ما را متهم به این کند که خطوط قرمز را رعایت نکردیم ولی می توانند بگویند که ما خوب مذاکره نکردیم. خطوط قرمز در مواردی جا به جا شد اما سر خود این کار را نکردیم.
عراقچی درخصوص گزارش بان کی مون دبیرکل سازمان ملل نیز اظهر دشت: وی موظف است هر 6 ماه گزارش دهد و گزارشی که ما پیش نویس آن را دیده ایم متوازن نیست. قسمت هایی که مربوط به عدم اجرای مطلوب برجام در گزارش آورده مطلوب است اما کامل نیست.
وی ادامه داد: بان کی مون به برخی از گزارش های غلطی که به دبیرخانه رسیده بیش از اندازه اتکا کرده و اتهاماتی را در خصوص آزمایش های موشکی به ایران زده اما آزمایش های موشکی ما در حیطه قطعنامه 2231 قرار نمی گیرد.
معاون وزیر خارجه گفت: وی ایران را متهم به ارسال سلاح برای یمن کرده که ما با این موضوع برخورد می کنیم چراکه این ادعایی بی پایه است که بر اساس گزارش آمریکایی ها بوده.
عراقچی افزود: امیدواریم آقای بان کی مون در گزارش خود تجدید نظر کند و ما هم اجازه نمی دهیم کسانی که نقشی در مذاکرات نداشتند در اجرای برجام مانع ایجاد کنند.
وی درخصوص سخنان خیر علی اکبر ولایتی نیز اظهار دشت: فکر می کنم صحبت های آقای دکتر ولایتی در خصوص همان خطوط قرمز بود که توضیح دادم اما بند های 9 گانه دستورالعمل رهبری کاملا تاکنون رعایت شده است./856/پ201/ج