۱۹ ارديبهشت ۱۳۹۵ - ۱۸:۵۹
کد خبر: ۴۲۵۵۷۴
کارشناس سعودی:

ضعف نهاد دینی سعودی عامل شکل‌گیری جریان‌های تکفیری و تروریستی است

یک کارشناس سعودی با اشاره به ممکن بودن حل‌وفصل اختلافات بین ایران و عربستان و لزوم مهار این اختلافات، ضعف نهاد دینی سعودی را عامل شکل‌گیری جریان‌های تکفیری و تروریستی دانست.
عربستان سعودي

به گزارش خبرگزاری رسا، عبدالله الشمری کارشناس سعودی مسائل بین الملل ضعف نهاد مذهبی سعودی را عامل ظهور و بروز جریان های تکفیری و تروریستی برشمرد.

 

وی در بخش دیگری از اظهارات خود یادآور شد که عربستان روابط خود با ایران را به شیوه قبیلیه ای مدیریت می کند.

 

حمایت عربستان از داعش و القاعده

 

این کارشناس مسائل بین الملل گفت: بله برخی سعودی ها با داعش و القاعده اعلام همبستگی و همدردی کردند و برخی شهروندان سعودی نیز وابسته به این دو گروه هستند و در این خصوص با هیچ یک از اعضای این دو گروه از اتباع چچنی، سوری، عراقی، اردنی و مغربی و یا اروپایی تفاوتی ندارند.

 

وی تصریح کرد: اما سوال در مورد حمایت از داعش در عراق باید گفت که پاسخ آن در یک نقطه مهم نهفته است و آن اینکه همه سعودی هایی که به داعش در عراق ملحق شدند از طریق مرزهای سعودی عازم عراق نشدند و مسئولان عراقی نیز صحت این موضوع را ثابت می کنند.

 

این کارشناس مسائل بین الملل در ادامه گفت: سلفی گری  و یا وهابیت با در نظر گرفتن اصل اطاعت از ولی امر در خصوص مسائل  حکومتی و یا موضوعات سیاسی بحث و جدل نمی کنند و در مسائل سیاسی دخالتی ندارند.

 

همدستی لیبرال های سعودی برای تضعیف نهاد مذهبی

 

الشمری تصریح کرد: حوادث 11 سپتامبر و حمله آمریکا به عراق نقش زیادی در  تضعیف نهاد مذهبی سعودی داشت در آن زمان آمریکا عربستان را به صدور تروریست ها متهم می کرد و روند اعمال فشار بر عربستان در زمانی صورت گرفت که برخی نهادهای لیبرال سعودی با آن موافقت کردند تا این طریق اتهام ها را از خود دور کنند و به این ترتیب وضعیت داخلی شبیه ترکیه در عربستان به وجود آمد و تلاش هایی برای حمایت از لیبرال ها صورت گرفت.

 

تحریم رسانه‌ای و مالی نهاد مذهبی به تحریک لیبرال‌ها

 

الشمری افزود: واکنش به افراط گرایی لائیک در ترکیه این بود که این کشور به یک کشور مذهبی در منطقه تبدیل شد در عربستان نیز افراط گرایی لیبرالی که پس از حوادث 11 سپتامبر نمود یافت موجب تضعیف نهاد مذهبی و تحریم رسانه ای و مالی آن شد و متاسفانه این وضعیت واکنش های تند و اشتباه را به دنبال داشت.

 

الشمری تاکید کرد: بر این اساس بود که برخی سعودی ها به داعش ملحق شدند اما نه بر اساس وابستگی عقیدتی بلکه برای مخالفت با دولت سعودی و یا حمله به آن با این دیدگاه که از نظام حاکم از محافظت مذهبی و اصولی که باید به آن توجه می کرد، دست برداشته است. تصریح کرد: داعشی شدن یک پدیده اجتماعی روانی است نه اسلامی و مذهبی و داعشی ها ربطی به دین ندارند بلکه ظهور آنان ناشی از سوء استفاده سیاسی است که چه بسا نهادهای اطلاعاتی برخی کشوها در پس آنان قرار داشته باشند.

 

انگیزه سعودی ها از ملحق شدن به داعش چیست؟

 

وی در ادامه با اشاره به اینکه هر کشوری، دیگری را به حمایت از داعش متهم می کند، اظهار داشت: بیش از 80 درصد از سعودی ها که به داعش ملحق شدند انگیزه های روانی و جنسی و یا معنوی داشتند.

 

وی یادآور شد: برخی از این افراد می دیدند که در جامعه خود ارزشی ندارند و داعش زمینه ای را برای آنان فراهم کرد که احساس قهرمانی و باز ارزش بودن به آنان دست بدهد.

 

برگه پنهان سعودی علیه ایران

 

الشمری در بخش دیگری از اظهارات خود به روابط عربستان و ایران اشاره کرد و گفت: ریاض دو بار میزبان  محمود احمدی نژاد رییس جمهور سابق ایران بود؛ یک بار در مراسم حج و یک بار در نشست سران سازمان کنفرانس اسلامی و ملک عبدالله بن عبدالعزیز پادشاه متوفی سعودی نیز یک بار به تهران سفر کرد.

 

روابط عربستان با ایران مبتنی بر اصول قبلیه ای است

 

وی افزود: عربستان روابط خود با ایران را بر اساس اصول قبلیه ای مدیریت می کند که مبتنی بر نوعی خودجوشی و سادگی است.

 

الشمری در توضیح این مطلب افزود: تفاوت بین تصمیمات سعودی و ایران این است که تصمیمات عربستان ساده است و می تواند در طول یک روز گرفته شود.وی گفت: باید اختلافات بین دو طرف اگر قابل حل نیست به حداقل برسد و مهار شود.

 

روابط عربستان و آمریکا

 

این تحلیلگر سعودی با اشاره به اختلافات بین ریاض و واشنگتن گفت: اختلاف بین دو کشور طبیعی است و ادامه روابط به یک شکل غیرطبیعی است و من یادآوری می کنم که حوادث 11 سپتامبر روابط آمریکا و عربستان را تحت تاثیر قرار نداد البته نوعی اختلاف نظر در خصوص برخی پرونده ها وجود دارد اما آنچه در مورد گردش مواضع آمریکا در قبال عربستان گفته می شود، صحت ندارد.

 

به عقیده الشمری، عربستان به آمریکا نیاز دارد و آمریکا نیز به عربستان، روابط دو طرف فراتر از نفت است و حتی اگر نفت تمام شود این روابط  باقی خواهد ماند و تا زمانی که اسلام و خاورمیانه وجود داشته باشند، روابط آمریکا و عربستان نیز ادامه خواهد داشت./1321/ب101/د

منبع: تسنیم

ارسال نظرات