فعالان حقوق بشر نبش قبر شهدای شیعه نیجریه را خواستار شدند
ساکنان شهر «کادونا» واقع در شمال نیجریه، شهری که این قتل عام در آن روی داد، با رد آمار دولت در مورد کشتهها، میگویند یک تحقیق محلی در باره این فاجعه، درست یا نادرست بودن آمارهای دولتی را مشخص خواهد کرد.
سربازان ارتش نیجریه در ۲۱ آذر ۹۴ به شیعیان در یک مراسم مذهبی در شهر زاریا حمله کردند. ارتش نیجریه مدعی شده بود که این افراد قصد مسدود کردن مسیر کاروان فرمانده ارتش و ترور وی را داشتهاند.
نیروهای ارتش نیجریه یک روز بعد به منزل شیخ ابراهیم زکزاکی یکی از روحانیان برجسته شیعه این کشور در شهر زاریا در ایالت شمالی کادونا حمله و وی را دستگیر کردند. صدها مسلمان شیعه در این دو حمله کشته شدند.
فعالان حقوق بشر میگویند: شواهدی در دست است که نشان میدهد ارتش نیجریه به طور پنهانی صدها جسد متعلق به شیعیان را در گورهای جمعی دفن کرده است.
محمد مصطفی و نورا آدم از شاهدان عینی این حملات نیز تصویر هولناکی از این قتل عام ترسیم کردهاند.
مصطفی با اشاره به وجود یک گور جمعی در خارج از شهر کادونا گفت: «نیروهای دولتی مدعی هستند ۳۴۷ نفر را دفن کردهاند، اما ما میدانیم که شمار واقعی اجساد خیلی بیشتر است.»
مصطفی همچنین یاد آور شد که در روز تدفین این اجساد در ۲۳ آذر ۹۴، ماشینهای خاک برداری به نزدیکی دانشکده نظامی ارتش نیجریه در منطقه فرستاده شده بودند.
وی همچنین خاطر نشان کرد: حدود ساعت ۱۱ بعد از ظهر به وقت محلی نیروهای مسلح جاده باریک منتهی به محل خاکسپاری اجساد را مسدود کرده بودند تا کامیونهای حامل اجساد برسند.
نورا آدم یکی دیگر از شاهدان عینی میگوید: «آن طور که من شمردم شش دستگاه کامیون بزرگ و چند خودروی نظامی حاوی اجساد وارد این قبرستان شدند و به ساکنان محلی اجازه حضور در این محل داده نشد.»
وی افزود: «مراسم خاکسپاری اجساد ۵ ساعت به طول انجامید که این نشان میداد تعداد اجساد بیش از ۳۴۷ بوده است، زیرا خاکسپاری این تعداد زمان زیادی نیاز نداشت.»
این فعال حقوق بشر همچنین با اشاره به این که برای روشن شدن تعداد دقیق کشتهها باید نبش قبر صورت گیرد، افزود: «دنیا از شنیدن خبر آمار دقیق کشتهها شوکه خواهد شد.»
عبدالحکیم مصطفی، از اعضای کمیسیون تحقیق محلی درباره این رویداد میگوید: مقامهای دولتی محلی این اختیار را ندارند تا دولت مرکزی را در این باره تحت فشار قرار دهند.
مصطفی گفت: «این یک کمیته تحقیق است. این کمیته اختیار لازم را ندارد تا دراین باره دستور صادر کند.»
وی افزود: «این کمیته قصد دارد بر مبنای تحقیقات انجام شده، توصیهها و بهترین گزینههای پیشنهادی خود را برای حل این مسئله به دولت ارائه دهد.»
سازمان عفو بینالملل هفته گذشته در گزارشی تحت عنوان «کشف حقیقت: کشتار غیرقانونی و کتمان حقیقت در زاریا» گزارش داد: ارتش نیجریه بیش از ۳۵۰ نفر از هواداران شیخ زکزاکی را کشته و به طور حساب شدهای با خاکسپاری اجساد قربانیان در گورهای جمعی هر گونه شواهدی در این باره را از بین برده است.
این گزارش همچنین دولت محمدو بوهاری، رییس جمهوری نیجریه را به دلیل ناتوانی در انجام تحقیق درباره جنایات ارتش علیه غیر نظامیان مورد سرزنش قرار داده است.
در گزارش عفو بینالملل آمده است: به رغم تعهد محمدو بوهاری، رییس جمهوری نیجریه درخصوص تحقیق درباره جنایتهای جنگی، تاکنون هیچ اقدام مشخصی برای مجازات عاملان چنین جنایتهایی اتخاذ نشده است.
دیده بان حقوق بشر نیز این قتل عام را محکوم کرد و افزود: نیروهای دولتی نیجریه از اواسط دسامبر ۲۰۱۵ تاکنون مرتکب چندین مورد خونریزی علیه جامعه شیعیان شده اند.
ارتش نیجریه همچنین در آگوست ۲۰۱۴ میلادی شیعیانی را که با هدف محکوم کردن حملات اسرائیل علیه فلسطینیان تظاهرات کرده بودند، هدف قرار داد./980/ب102/د