بزرگترین پایگاه کتابخانه علوم اسلامی در نمایشگاه قرآنی مردم و رمضان
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از ستاد خبری نمایشگاه قرآنی «مردم و رمضان فصل نیایش و مهربانی»، امروزه کمتر کسی است که از اینترنت استفاده نکند و یا با نام و کاربردهای آن آشنا نباشد؛ پدیده ای شگرف که مرزهای جغرافیایی را برداشته و مناظره آرا و تفکرات مختلف را در گستره جهان اطلاعات در سرتاسر گیتی فراهم آورده است در این میان سهم بانک های اطلاعاتی از بستر پدید آمده، سهم به سزایی است که توجه عموم پژوهشگران و محققان را به خود جلب نموده و بسیاری از پدیدآورندگان و ناشران را بر آن داشته است تا با به کارگیری ابزار جدید روزآمد و به شکلی نو و کارآمد، منشورات خود را در اختیار دانشجویان و پژوهشگران قرار دهند.
در این میان مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی به عنوان اولین و مهمترین مجموعه فعال در عرصه بهره گیری از تکنولوژی پیشرفته رایانه در تولید نرم افزارهای علوم اسلامی از این مهم غافل نبوده و با به کارگیری نیروهای متخصص در زمینه وب اقدام به راه اندازی پایگاه های گوناگون نموده است که از آن جمله پایگاه کتابخانه دیجیتال نور می باشد.
تاکنون بخش عظیمی از منابع و متون اصلی علوم اسلامی در این مرکز با موضوعات گوناگون و متنوع در قالب نرم افزارهای مختلف عرضه شده است.
در همین راستا مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی نور در شهر مقدس قم و در سال ١٣٨5 با توجه به پیشینه نرم افزارهای مختلف ارایه شده و پایگاه های کتابخانه ای مانند پایگاه مجلات تخصصی و به منظور دسترسی سریع و آسان پژوهشگران به منابع پژوهشی با هدف عرضه کتاب های تخصصی حوزه علوم اسلامی و انسانی بر روی شبکه جهانی اینترنت، اقدام به راه اندازی پایگاه کتابخانه دیجیتال با امکانات پژوهشی و قابلیت های متنوع تحقیقاتی نمود.
این پایگاه در مرحله اول و تاکنون، 8000 عنوان کتاب تخصصی بیش از 15000 جلد در زمینه علوم اسلامی و در موضوعاتی همچون: « علوم قرآن و تفسیر، علوم حدیث، ادعیه و زیارات، نهج البلاغه، کلام و فلسفه، جغرافیا، تاریخ و سیره، فقه، اصول، اخلاق و عرفان، ادبیات و منطق، فرق و مذاهب اسلامی و... را ارایه نموده است.
در طراحی این پایگاه، قابلیتهای مفید پژوهشی و منحصر به فرد موجود در نرمافزارهای مرکز و نیز قابلیتهای فراوان مخصوص به شبکه که حتی در نرمافزارها قابل دستیابی نبوده است، مانند پروژه های پژوهشی محققان، قفسه های کتابخانه شخصی کاربر، نمایه های موضوعات و... در نظر گرفته شده است.
کلیه کتاب های موجود به صورت متن تایپ شده و با درج فرمت های تخصصی در پایگاه قابل مشاهده است و در کنار متن تایپی این کتاب ها نیز تمامی صفحات کتاب اسکن شده و محققان می توانند تصویر نسخه اصلی صفحه مورد نظر خود را مشاهده نمایند.
وب سرویس بودن پایگاه کتابخانه دیجیتال این قابلیت را فراهم نموده است تا این پایگاه خدمات متقابلی را به سایر کتابخانه ها و یا نرم افزارهای دیگر بدهد که از این منظر پایگاه کتابخانه دیجیتال نور را در بین پایگاه های کتابخانه ای اسلامی را منحصر به فرد می کند.
این پایگاه بر آن است تا کلیه متون و منابع معتبر علوم اسلامی را همراه با قابلیت های پژوهشی فراوان و ابزارهای تخصصی پیشرفته، در اختیار جامعه علمی و تحقیقاتی جهان قرار دهد، البته در مراحل بعدی حجم عظیمی از سایر منابع و متون در سایر رشته های علوم انسانی نیز در مراحل بعدی به این مجموعه افزوده خواهد شد.
بنا بر این گزارش، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در سال 1368ش با عنایت رهبر فرزانه انقلاب، حضرت آیتالله العظمی خامنهای با هدف بکارگیری فناوری ارتباطات و اطلاعات در نشر و اشاعه فرهنگ غنی اسلامی تاسیس گردید این مرکز تاکنون توانسته است با استفاده از کادر مجرب و متخصص در زمینه علوم اسلامی و دانش رایانه، نرمافزارهای متعددی را در موضوعات مختلف اسلامی تولید و در اختیار جامعه علمی و پژوهشی داخل و خارج از کشور قرار دهد.
راهاندازی پایگاههای اینترنتی به منظور انتشار اطلاعات و منابع گرانسنگ اسلامی با قابلیتهای متنوع، تاسیس بانکهای اطلاعات منابع اسلامی در مراکز حساس علمی و فرهنگی، برپایی نمایشگاههای اطلاع رسانی سراسری و شرکت و حضور پیوسته در مجامع اطلاعرسانی جهانی جهت عرضه منابع اسلامی دیجتالی، از دیگر خدمات مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی در مسیر عرضه و تبلیغ علوم و معارف حقه اهل بیت به شمار میآید.
مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی تاکنون 10ها عنوان نرمافزار در زمینههای مختلف علوم اسلامی شامل قرآن، تفسیر، عقاید، حدیث، فقه، اصول، فلسفه، اخلاق، عرفان، منطق، رجال، تاریخ، شعر و ادب، جغرافیای اسلامی تراجم و کتاب شناسی تولید نموده و همچنین با ارائه مجموعه آثار مراکز، نهادها، بزرگان و فضلای حوزوی و دانشگاهی در قالب نرمافزاری «کتابخانه نور» تالیف آنها را به صورت الکترونیکی منتشر کرده است.
از دیگر فعالیتهای مرکز راهاندازی پایگاههای اطلاعرسانی متعدد در زمینههای گوناگون و ارائه اطلاعات به منابع علمی و دینی به محققان در فضای اینترنت است که از آن جمله میتوان به پایگاه مجلات تخصصی نور اشاره کرد که بزرگترین بانک اطلاعات نشریات علوم اسلامی و انسانی کشور است و صدها عنوان مجله تخصصی را در گروههای مختلف علوم اسلامی و انسانی به صورت تمام متن و تمام تصویر در معرض استفاده کاربرران علاقمند و پژوهشگران حوزه و دانشگاه قرار میدهد.
علاقه مندان به این حوزه می توانند تا پایان ماه مبارک رمضان (از ساعت 19 تا یک بامداد) با مراجعه به نمایشگاه قرآنی «مردم و رمضان فصل نیایش و مهربانی» واقع در فرهنگسرای ملل در بوستان قیطریه تهران، از خدمات فرهنگی و قرآنی این مرکز برخوردار شوند.
صنایع دستی هم به نمایشگاه قرآنی «مردم و رمضان» آمد
همزمان با چهاردهمین شب ماه مبارک رمضان، این نمایشگاه با اضافه شدن غرفههای متعدد صنایع دستی و گردشگری، میزبان جمع کثیری از مردم تهران خصوصا ساکنان منطقه شمیرانات است.
آشنایی با آداب و رسوم اقوام، لباس ها و نمادهای اقوام مختلف ایرانی، محصولات غذایی متعلق به آنها از جمله موضوعاتی است که در این غرفهها به بازدیدکنندگان ارائه میشود.
همچنین امشب همزمان با پانزدهمین شب ماه مبارک رمضان، پارک قیطریه میزبان شعرای مطرح کشور و برگزاری مراسم شعر خوانی با موضوع قرآن و عترت و نیایش و مهربانی است.
لازم به ذکر است نمایشگاه قرآنی «مردم و رمضان، فصل نیایش و مهربانی» با همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شمیرانات و شمال تهران، شهرداری منطقه یک و فرهنگسرای ملل در پارک قیطریه تهران با حضور 65 ناشر کتاب، موسسات فرهنگی دیجیتال، موسسات قرآنی، کانونهای مساجد، سرای محلات و سایر موسسات فرهنگی و هنری افتتاح و هر روز از ساعت 19 لغایت 1 بامداد پذیرای علاقه مندان آثار فرهنگی و هنری قرآنی است.
برپایی ایستگاه های قرآنی کودک و نوجوان همراه با اهدای جایزه به کودکان و نوجوانان، برگزاری نشست های قرآنی، تجلیل از فعالان قرآنی مساجد و محافل قرآنی، مشاوره های مذهبی و برگزاری کرسی های گفتمان دینی از جمله دیگر برنامه های این نمایشگاه است./966/د101/س