۰۷ اسفند ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۳
کد خبر: ۱۵۷۹۰۴
نسیم هدایت، رهنمود‌های بزرگان به طلاب جوان (58)؛

عوامل مؤثر بر حفظ و تقویت حافظه

خبرگزاری رسا ـ حضرت آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی در پاسخ به پرسشی درباره عوامل حفظ و تقویت حافظه، از منظر دین و روایات، گفت: ذهن انسان،‌ صبح‌ها آمادگی بیشتری برای حفظ دارد، مخصوصا کسی که شب را خوب استراحت کرده، زودتر از خواب بیدار شود، و بعد از نماز و تلاوت آیاتی از قرآن کریم، مشغول حفظ شود، نامناسب‌ترین وقت هم برای حفظ، شب‌ها است.
نسيم هدايت ، علي وافي

به گزارش خبرگزاری رسا، کتاب«نسیم هدایت، رهنمود‌های بزرگان به طلاب جوان» تدوین شده از سوی علی وافی، دربردارنده چهل پرسش و پاسخ درباره آداب و رموز طلبگی و صد‌ها نکته آموزنده درباره شیوه طلبگی است.

با توجه به اهمیت طرح این مباحث برای طلاب به ویژه طلاب جوان و تازه‌وارد به حوزه‌های علمیه، خبرگزاری رسا اقدام به انتشار بخشی از محتوای این کتاب کرده است.

در بخشی از این کتاب، حضرت آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی به این پرسش که« داشتن یک حافظه قوی، برای حفظ و به کارگیری آموخته‌ها،‌ بسیار مؤثر است. به نظر حضرتعالی عوامل حفظ و تقویت حافظه، از منظر دین و روایات چیست و چه راه‌هایی را شخصا تجربه فرموده‌اید؟» این‌گونه پاسخ داده است:

در روایات داریم که خواندن بعضی از آیات قرآن کریم مثل آیة‌الکرسی، در تقویت حافظه مؤثر است. اصولا یکی از برکات تلاوت قرآن مجید این است که حافظه انسان را تقویت می‌کند. این از نظر معنوی و روحانی. از نظر جسمانی هم مشخص شده که بعضی از غذاها سبب تقلیل حافظه می‌شود، از جمله مصرف زیاد ماست و دوغ و امثال آن. برعکس بعضی از غذاهایی که نیروبخش است مثل خوردن مواد شیرین، نه شیرینی‌های مصنوعی، بلکه شیرینی‌های طبیعی مانند: خرما، عسل، انگور و امثال این‌ها که حافظه را تقویت می‌کند.

باز هم تکرار می‌کنم روش بسیار مؤثر، همان تکرار زیاد حفظ کردن است که با رعایت مسائل جنبی مثل وقت و زمان و مکان، تأثیر عمیقی دارد. مثلا تجربه نشان داده است که ذهن انسان،‌ صبح‌ها آمادگی بیشتری برای حفظ دارد، مخصوصا کسی که شب را خوب استراحت کرده، زودتر از خواب بیدار شود، و بعد از نماز و تلاوت آیاتی از قرآن کریم، مشغول حفظ شود. نامناسب‌ترین وقت هم برای حفظ، شب‌ها است. با این‌که متأسفانه بعضی آن را انتخاب می‌کنند.

مکان هم باید طوری باشد که ذهن انسان را به چیز دیگری مشغول نکند. بعضی‌ها وقتی دارند مطلبی را حفظ می‌کنند، رادیو را هم باز می‌کنند! تلویزیون را هم روشن می‌کنند! آن را گوش می‌دهند، این یکی را هم تماشا می‌کنند و می‌خواهند همزمان مطالب مورد نظرشان را هم حفظ کنند که با این پراکندگی حواس، چنین کاری مقدور نیست. باید فکر متمرکز باشد. رادیو خاموش، تلویزیون خاموش، از سر و صداهای اضافی دور شود، همه حواس، روی مطلبی که می‌خواهد حفظ کند متمرکز گردد، این بهترین راه برای حفظ است.

شایان ذکر است، علاقه‌مندان به تهیه این کتاب می‌توانند به انتشارات شفق به نشانی قم ـ خیابان شهدا ـ کوچه 22 مراجعه کنند یا با شماره 7741028 پیش شماره 0251 تماس بگیرند./997/پ203/ن

ارسال نظرات