بررسی ریشههای کودتای ۲۸ مرداد در اندیشه امام خامنهای
به گزارش گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، صبح شنبه ۲۷ مرداد ۱۴۰۳ نشست تخصصی "بررسی ریشه های کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ در اندیشه آیت الله العظمی خامنه ای (مدظلهالعالی) به مناسبت سالگرد این واقعه تاریخی، با حضور آقایان جواد منصوری فرمانده اسبق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و قاسم تبریزی پژوهشگر تاریخ معاصر در محل سالن جلسات موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنه ای برگزار شد.
منصوری نخستین سخنران این نشست با اشاره به اهمیت بالای کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ در تاریخ معاصر ایران و حتی جهان اظهار کرد: لازم است در مجامع علمی، مذهبی و سیاسی بیشتر درباره این واقعه بحث شود چراکه سرآغاز تحولاتی در ایران، منطقه و جهان شده است. این موضوع در بیان بسیاری از اندیشمندان غربی قابل مشاهده است که ایران در طول تاریخ همواره مورد هدف کشورهای قدرتمند دنیا بوده است؛ لذا باید اهمیت جایگاه کشورمان در ابعاد مختلف برای مردم تبیین شود.
منصوری انگلستان را صاحب ایده کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ و آمریکا را مجری آن معرفی کرد.
وی ضعف و فقدان رهبری را در آن زمان به عنوان نکته ای مهم برشمرد و گفت: بسیاری از صاحب نظران گفته اند رهبری مانند امام خمینی (ره) در طول تاریخ ندیده اند. در هنگام واقعه ۲۸ مرداد مردم حضور داشتند اما رهبری نداشتند. اینجا است که جایگاه حضرت امام (ره) درک میشود. من معتقدم خداوند امام (ره) برای تغییر مسیر تاریخ بشریت هدایت و حمایت کرد.
تبریزی دیگر سخنران نشست، حکومت پهلوی را دارای ماهیتی استبدادی و استعماری معرفی کرد و افزود: شاهان پهلوی بدلیل آنکه دست نشانده استعمار بودند اختیاری از خود نداشتند. فقدان اختیار پهلوی در حدی بود که حتی دستور داشتند پول نفت باید چگونه خرج شود. آنطور که در اسناد لانه جاسوسی کشف شده است حدود ۳۵ هزار مستشار در ایران حضور داشتند که نفوذ بسیاری در دستگاه های دولتی داشتند. در دوره رضاشاه نفوذ گسترده انگلیس در حکومت قابل مشاهده است اما در دوره محمدرضا شاه نفوذ آمریکا بسیار بیشتر بوده.
وی نقش احزاب و مطبوعات در زمان کودتای ۲۸ مرداد را موضوعی کمتر پرداخته شده دانست و تصریح کرد: آمریکا، انگلیس، شوروی و حتی صهیونست ها در آن دهه و در تاسیس احزاب و مطبوعات نقش گسترده ای داشتند. تاسیس احزاب گوناگون هم موجب رشد و اعتلای سیاست شد و هم در بروز اختلافات نقشی تعیین کننده داشت.