نخستین رسالت حوزه رسالت کلامی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام علی اکبر رشاد، رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، در مراسم آیین رونمایی از نخستین دانشنامه کلام اسلامی که شب گذشته در تالار اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم برگزار شد با اشاره به شخصیت علمی حضرت آیت الله جعفر سبحانی از مراجع تقلید گفت: تحقیق، تألیف و تدریس افزون بر ده رشته علمی مهم تفسیر علوم قرآن، فقه و اصول، تاریخ، حدیث، رجال و مباحث کلامی با شاخه های مختلف از استاد، علامه ای به حق جامع ساخته که برای نسل های مختلف الگو است.
وی در ادامه با اشاره به بایستگی ها و ضرورت هایی که در کلام اسلامی احساس می شود، نخستین رسالت حوزه را رسالت کلامی دانست و افزود: کلام در دو معنای علم کلام و کلام به مصابه رویکرد قابل بحث و تفسیر است.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تصریح کرد: علم کلام در کنار دیگر علوم حوزوی و دینی از جایگاه رفیعی برخوردار است و در عرض رشته های تحقیقی حوزه جایگاه خاصی دارد.
حجت الاسلام رشاد با بیان اینکه علم کلام باید به مصابه رویکرد مورد توجه قرار گیرد، اظهار داشت: با توجه به ضرورت های پیش رو در قلمرو مطالعات کلامی، به رقم فعالیت های سلف تا معاصرین از جمله حضرت آیتالله سبحانی، همچنان خلأهای بسیاری پیش روی حوزه های علمیه است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اهمیت تبارشناسی مباحث کلام از نظر اعتقادی، خواستار آشکار شدن امتیازات کلام شیعه و استقلال آن شد و بر ذکر شاخص های دقیق علمی کلام تأکید کرد.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با بیان اینکه در قلمرو اسلام به فلسفه دین پرداخته نشده است، خاطرنشان کرد: برخی روشنفکران بدون رویکرد اسلامی، فلسفه دین را بررسی می کنند، این خطری است که باید مراقب بود، از این رو پرداختن به فلسفه دین با رویکرد اسلامی ضروری است.
حجت الاسلام رشاد خواستار نوسازی کلام اسلامی شد و گفت: تألیف مجموعه رسائل الشیعه در فقه برای کلام، توسعه رشته های تخصصی کلامی، پرداختن به فلسفه کلامی به مانند یک رشته، مطالعات میان رشته ای و تطبیقی تحت اشراف اساتید امر، مشفق بودن بر کلام مسیحی، تألیف فرهنگ نامه تخصصی، ترجمه فعال و انتشار نشریات تخصصی در زمینه کلام امری ضروری است.
وی با بیان اینکه یک فاضل دین که از مکتب دین دفاع می کند بایستی متخصص کلام باشد، گفت: امروزه رشته کلام در دانشگاه های کشورهای غربی تا مقطع دکترا تدریس می شود این در حالی است که حوزه علمیه تنها تا سطح دو و سه به این رشته می پردازد که باید چاره ای برای این امر اندیشید.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در پایان خواستار ترجمه آثار ارزشمند علما از جمله علامه جوادی آملی و آیت الله سبحانی شد و تصریح کرد: جهانیان باید به جای تاریخ، کلام، فقه و اصول اهل سنت به عنوان منابع اصلی اسلام با مبانی شیعی که مبتنی بر معارف اهل بیت(ع) است، آشنا شوند. /920/پ202/ع