اسرار ماه رجب؛ ادب حضور
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، کتاب «اسرار ماه رجب؛ ادب حضور» اثر محمدتقی فیاض است که توسط انتشارات موسسه فرهنگی هنری جلوهی نور علوی در 109 صفحه چاپ و منتشر شده است.
ماه رجب ماهی است که رحمت بی اندازه الهی بیش از پیش بر بندگان نازل شده است. اهمیت ماه رجب به اندازه ای است که خداوند لیله الرغائب را در این ماه قرار داده است، از این رو به نشر (انتشارات آستان قدس رضوی) برای استفاده بیشتر مردم از این ماه با برکت و اعمال و فضیلت های آن، کتاب «ادعیه و اعمال ماه رجب» به انضمام دعای ام داوود برگرفته از کتاب مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی را چاپ و منتشر کرده است.
این اثر در 3 فصل، فضیلت ماه رجب، ایام البیض، سابقه و قدمت ایام البیض، اعمال ام داوود، زیارت امام حسین (ع) و به جا آوردن نماز حضرت علی (ع)، اهمیت اعتکاف، روز شمار مهم ترین مناسبت های ماه رجب، آداب و اعمال مشترک ماه رجب با ماه های دیگر و آداب و اعمال مخصوص ماه مبارک رجب را بیان می کند.
ادب حضور (دفتر اوّل)» اسرار ماه رجب و مراقبات و مناسک آن همراه با آداب اعتکاف، اثری از استاد محمدتقی فیاضبخش است. این کتاب در بیان ارجمندی و حرمت ماه رجب و درک این ماه عزیز و اعمال و دستورات عبادی و دینی و مراقبات اخلاقی مربوط به ماه رجب است.
«لیلة الرغائب: بر اساس روایات ما، ممتازترین شبها در همهٔ سال، سه شب است که همگی در این ماههای سهگانه واقع شده: اولی شب جمعهٔ اول ماه رجب است به نام «لیلةالرغائب»، دوم شب نیمهٔ شعبان که نامش «لیلةالبرات» است و دیگر شب های قدر در ماه مبارک رمضان که «لیلةالقدر» است. رغائب جمع «رغیبة» است و رغیبة به معنای عطای کثیر است؛ یعنی در چنین شبی، درهای رحمت الهی بیحساب باز است.
ترکیب «لیلة الرغائب» اضافهٔ موصوف به صفت خود است، بدین ترتیب لیلةالرغائب یعنی «اللیلة التی فیها الرغائب» یعنی شبی که در آن عطایای الهی کثیر است، سپس موصوف به صفتش اضافه شد و «لیلة الرغائب» گردید. صاحب مراقبات، جمال السالکین، مرحوم میرزا جواد آقا ملکی تبریزی مطلبی به این مضمون میفرماید که ماه رجب اول ورود به میهمانی الهی است و تو ببین در این ضیافت الهی با کدامین لباس و زیور بر مولای خود وارد میشوی. تلطیف عمل مهمتر از تکثیر در عمل است؛ لذا در اولین شب جمعهٔ ماه رجب که شب عطای خاصّ الهی است.
اولین دعایمان مغفرت و طلب استعداد ورود به ضیافت خاص الخاص پروردگار باشد؛ تا در همان شب جمعهٔ اول پاک شویم و اجازهٔ ورود به سرای محبوب را در همهٔ ضیافت سهماهه داشته باشیم. در حالی که در ماه رمضان این طور نیست، شب قدر آن در آخر ماه است که این حساب دیگری دارد. دربارهٔ اعمال مخصوص این شب، به آنچه در مفاتیح الجنان آمده اکتفا میکنیم.»