یادداشت؛
کنترل آنفلوآنزا با واکسن آنفلوآنزای ایرانی
خوشبختانه اولین واکسن آنفلوآنزای تولید داخل وارد بازار شده است؛ واکسنی که در دسترس بودن آن برای همه افراد جامعه، خطر ابتلا به این بیماری را بهطور جدی کاهش میدهد.
به گزارش خبرگزاری رسا، در حالی که تا دیروز بیش از ۹۰میلیون دوز واکسن کرونا در کشور تزریق شده است، آمارها نشان میدهد که تزریق واکسن در کاهش مرگومیر ناشی از این بیماری، تاثیر بسزایی داشته است. به دلیل همین تاثیرگذاری است که انجام واکسیناسیون ازجمله واکسن آنفلوآنزا هم به افراد جامعه توصیه میشود؛ مخصوصا گروههای آسیبپذیر و پرخطر جامعه مانند سالمندان، بیماران خاص و کادر درمان که با بیماران در ارتباط هستند. ضمن اینکه زنان باردار نیز یکی دیگر از گروههای هدف برای تزریق واکسن آنفلوآنزا هستند. درواقع این افراد بدون هیچ اجباری و بهصورت اختیاری، میتوانند اقدام به تزریق واکسیناسیون کنند، ولی از نظر ما بهعنوان پزشک و متخصص، باید این کار را انجام بدهند و لزوم جدی برای تزریق واکسن آنفلوآنزا وجود دارد.
با وجود این، درحالحاضر، در شرایطی قرار داریم که عدهای از افراد معتقدند، چون از پوشش ماسک استفاده میکنیم، دیگر لزومی به تزریق واکسن وجود ندارد، اما نظر متخصصان و کارشناسان این حوزه به انجام حتمی واکسیناسیون است چراکه ابتلای همزمان کووید - ۱۹ و آنفلوآنزا، منجر به این میشود که فرد مبتلا، عوارض زیادی را متحمل شود و خدای نکرده احتمال مرگومیر بالا رود؛ بنابراین درحالحاضر و با توجه به تولید انبوه واکسن ایرانی و امکان دسترسی همه افراد به واکسن، توصیه اکید میکنیم که هر نوعی از واکسن آنفلوآنزا که در دسترس است تزریق شود؛ مخصوصا در گروههای پرخطر که پیش از این از آنها نام بردیم.
طبیعی است که تزریق واکسن آنفلوآنزا، باعث رفع خطرات متعددی میشود. درواقع نحوه تاثیرگذاریاش به این صورت است که دو هفته بعد از تزریق واکسن، یک ایمنی کامل نسبت به آنفلوآنزای کشنده در بدن ایجاد میشود که این ایمنی به مرور به سمت تکامل پیش میرود؛ نوعی از ایمنی که شش تا ۱۰ ماه به طول میانجامد و لازم است که سال بعد دوباره تکرار شود تا احتمال ابتلا به آنفلوآنزا را کاهش دهد. فراموش نکنیم که ما واکسن نمیزنیم که آنفلوآنزا نگیریم، بلکه واکسن میزنیم که اگر به این بیماری مبتلا شدیم، نوع خفیف آن را تجربه کنیم.
اما در هنگام تزریق واکسن، لازم است که شرایطی را رعایت کنیم؛ مثلا اینکه بهتر است فردی که واکسن آنفلوآنزا را تزریق میکند، علائم سرماخوردگی و شبهآنفلوآنزا مانند تب، آبریزش بینی و مشکلات تنفسی نداشته باشد، ضمن اینکه تداخل زمانی تزریق واکسن کووید - ۱۹ و آنفلوآنزا هم منعی ندارد و افراد میتوانند بهصورت همزمان، این دو واکسن را در دو بازوی متفاوت تزریق کنند. اما توصیه ما این است که برای ایجاد ایمنی بیشتر، این دو واکسن با فاصله دو هفته از همدیگر، تزریق شوند.
دکتر عالیه پوردست متخصص بیماریهای عفونی / روزنامه جام جم
ارسال نظرات