مجموعه دیدگاههای علما، مداحان و صاحبنظران در رابطه با برگزاری مجالس محرم
به گزارش خبرگزاری رسا، شیوع ویروس همهگیر کرونا نه تنها کسب و کارها و زندگی جاری و روزمره مردم بلکه مناسبتها را نیز تحت تاثیر قرار داده، شکل و شیوه برگزاری همه مراسمها و روشهای دیرینه، ثابت و مرسوم آنها را تغییر داده است.
یکی از دیرینهترین مناسبتهای عزاداری در ایران اسلامی، برگزاری مراسم سید و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین (ع) در ماه محرم است.
در این ایام مرسوم بوده که مردم در تکایا، هیئات و حسینیهها گرد هم جمع میآمدند و عزاداری میکردند.
اما امسال همه مجالس محرم تحت تأثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفته و محدودیتهایی از سوی ستاد ملی مدیریت کرونا اعلام شده است که هیاتهای مذهبی موظف به رعایت آن هستند.
در هفتههای اخیر کشور پاکستان در رابطه با برگزار شدن یا نشدن عزاداریهای اباعبدالله الحسین(ع) در این کشور، عملکرد جمهوری اسلامی ایران در محرم را ملاک تصمیمگیریهای خود قرار داده بودند.
خبرگزاری مهر در اینباره نوشته است؛
پاکستان استفاده از الگوی ایران دربرگزاری مراسم محرم را خواستار شد
نخست وزیر پاکستان الگوبرداری شیعیان این کشور از مراجع تقلید ایران برای برگزاری مراسم ماه محرم الحرام همراه با رعایت توصیه های بهداشتی به منظور جلوگیری از شیوع کرونا را خواستار شد.
اما امروز 25 مرداد ماه خبرگزاری ایرنا از برگزار شدن مراسمهای محرم در پاکستان خبر داده است؛
توصیه نخست وزیر پاکستان برای مراسم محرم در ایام کرونا
پاکستان در تلاش است تا مراسم عزاداری ایام محرم با رعایت تمهیدات کرونایی برگزار شود و از این رو نخست وزیر پاکستان با اشاره به تکاپو ها برای برگزاری آیینهای ویژه سوگواری در وضعیت همه گیری کنونی از مردم این کشور خواست تا با همکاری با دستگاههای دولتی به اجرای موثر تمهیدات کرونایی و پایبندی به مقررات بهداشتی این مناسبات مذهبی را برگزار کنند.
مسئولان پاکستان با توجه به اهمیت مراسم عزاداری ایام محرم تصمیم به برگزاری این آیین ویژه گرفتهاند و تلاش میکنند این مراسم با رعایت کامل مقررات بهداشتی برگزار شود. اما ظاهراً برخی از دولت مردان علیرغم توصیههای رهبر معظم انقلاب به برگزار شدن عزاداریها، آنچنان که باید اهمیت نداده و نمیتوانند تصمیم درستی در این زمینه بگیرند.
پس از بیانات رهبر معظم انقلاب، مداحان اهلبیت (ع) نیز در تبعیت از ایشان مطالبی را در صفحات شخصی خود در مجاز و همچنین شبکههای اجتماعی نوشتهاند؛
میثم مطیعی:
سلامت مردم بیش از دیگران، برای هیأتیها مهم است.
ما تابع تصمیمات ستاد ملی کرونا هستیم؛ اما یک حرف بزنید، نه مثل تجربه روز عرفه که نهاد (آ) صبح یک چیز بگوید، ظهر نهاد (ب) یک چیز، عصر همه خلاف هم!
سید رضا نریمانی:
سید رضا نریمانی در صفحه اینستاگرامش با قرار دادن تصویر رهبر انقلاب و هشتک # مطیع_امر_رهبرم نوشت:
رهبر عزیزتر از جان ما؛ فرمایش حضرتعالی پیرامون چگونگی پاسداشت عزای حضرت سیدالشهدا (ع) و تعظیم شعائر حسینی، مطابق معمول فصلالخطاب است.
ما نیز دست اطاعت و ادب بر سینه گذاشته و در جمیع امور گوش به فرمان جنابتان خواهیم بود.
محمدرضا بذری:
بیانات امروز حضرت آقا در مورد عزای محرم مجدداً به ما گوشزد کرد که بچه شیعه امام حسین (ع) باید نماد عقلانیت باشد.
هیئتها میتوانند امسال و در شرایط کرونا با ابتکار خود الگویی جدید برای برگزاری تجمعات در شرایط بحرانی به جامعه جهانی ارائه کنند.
سید مجید بنیفاطمه:
رهبر عزیزتر از جان ما؛
فرمایش حضرتعالی پیرامون چگونگی پاسداشت عزای حضرت سیدالشهدا علیهالسلام و تعظیم شعائر حسینی، مطابق معمول، فصلالخطاب است.
ما نیز دست اطاعت و ادب بر سینه گذاشته و در جمیع امور گوش به فرمان جنابتان خواهیم بود.
کانال ایتایی روزنه rozaneebefarda@ نیز با انتشار یادداشت اختصاصی از زاویهای دیگر به برگزار شدن مراسمهای عزاداری محرم پرداخته است؛
با نزدیک شدن مراسمات محرم، جریان اصیل دینی و انقلابیون تکلیف شان روشن شده و مواضع شان را صریح بیان کرده اند؛ آنان در لبیک به بیانات و منویات رهبری معظم انقلاب اسلامی و مراجع عظام تقلید، عزاداری به شرط مراعات پروتکل های بهداشتی را راهبرد کلان خود برای برگزاری باشکوه مراسم عزاداری سالار شهیدان قرار داده اند اما در این میانه جریان سکولار حوزوی، سرگردان و سرآسیمه و آشفته حال می نماید و به نظر میرسد ترجیح می دهند در سکوت طی کنند!
سکولارهای حوزوی از قبل تا کنون دو طیف بزرگ را شامل می شد؛ سکولارهای مقدس با خاستگاه تحجر دینی و سکولارهای روشنفکر با خاستگاه عرفی مسلکی!
این دو جریان که همواره در تقابل با یکدیگر بوده اند اما به دلیل تقابل با اسلام ناب و انقلاب اسلامی به وحدت تاکتیکی روزگار می گذراندند، اکنون دیگر از علنی شدن شکاف گفتمانی شان نمی توانند پیش گیری کنند.
سکولارهای روشنفکر مآب اغلب به صورت حداکثری مخالف عزاداری هستند و جز به تعطیلی کامل این مراسمات که سرمایه تاریخی تشیع و عامل احیای اسلام بوده، رضایت نمی دهند. سکولارهای متحجر اما به برگزاری بدون ضابطه و بی قید و شرط مراسمات معتقدند و مسئله #تعایش_با_کرونا را شعارشان اعلان کرده اند و برخی شان کشته شدگان کرونایی ناشی از حضور در مراسمات را شهید و همطراز مدافعان حرم معرفی کرده اند!
این فاصله عجیب گفتمانی موجب شده که آنان نتوانند به نقطه مشترک و حدوسط قابل قبولی برسند و بیش از هر زمان دیگری، به لطف خداوند و عنایت سیدالشهدا(علیه السلام) مخالفان گفتمان اسلام ناب و عناصر حوزوی زاویه دار با انقلاب اسلامی، در معرض اختلاف و فشل شدن قرار گرفته اند و از این لحاظ، اتفاق جالبی در حال وقوع است.
خبرگزاری ایرنا در پانزده مرداد ماه مواضع مراجع تقلید در مورد کم و کیف برگزاری عزاداریهای محرم در ایام کرونا پرداخته است؛
دیدگاه مراجع تقلید درباره برگزاری آیینهای محرم در شرایط کرونا
در پی ادامه وضعیت نگران کننده کرونا در قم و بسیاری از استانهای کشور و قرار گرفتن در آستانه محرم و شور و علاقه ملی برای برگزاری آیینهای عزاداری سالار شهیدان امام حسین(ع) و یاران فداکارش، شماری از مراجع عظام تقلید در قالب سخنان، بیانیه یا پاسخ به استفتائات، با اشاره به شرایط کرونایی کشور بر رعایت پروتکلهای بهداشتی در هر گونه آیینی تاکید کردند.
نظر آیتالله مکارم شیرازی درباره آیینهای محرم؛
آیتالله ناصر مکارم شیرازی از مراجع تقلید با تاکید بر اینکه عزاداری ماه محرم باید با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شود گفت: شکی نیست که ما اصولی داریم که بههیچوجه نمیتوانیم آنها را رها کنیم؛ از جمله آن مساله عزاداری محرم و صفر است.
وی با تاکید بر لزوم تدبیر مناسب در این خصوص، اظهار داشت: اگر این امور را رها کنیم اسباب دردسر است، اگر بخواهیم عمل کنیم باید به شکلی باشد که هم پروتکلهای بهداشتی رعایت شود و هم از جنبههای معنوی و مذهبی غافل نشویم؛ همانگونه که در مورد نماز جمعه هم این دستور داده شده است.
وی ادامه داد: اگر ضابطه و معیاری در این خصوص نداشته باشیم، مشکلاتی پیش خواهد آمد، بنابراین بهطور حتم باید متولیان امر در این خصوص توجه کافی و لازم را داشته باشند تا هم دغدغههای مذهبی و دینی مردم موردتوجه قرار گیرد و هم پروتکلهای بهداشتی و سلامت آنان حفظ شود.
آیتالله مکارم شیرازی با تاکید بر اینکه به هیچ قیمت نمیتوان جلوی برگزاری مراسم عاشورا را گرفت، افزود: در زمان رضاخان با عاشورا چه کردند؟ اما همه دیدند که کاری از پیش نبردند.
وی در خصوص نذورات نیز خاطرنشان کرد: نذوراتی که مقید به شروط و قیود خاصی است مثلا در شب عاشورا و یا فلان غذا و فلان حسینیه است، تغییر این نوع نذورات مشکل است و باید به شکلی مناسب و با رعایت جهات بهداشتی انجام پذیرد، اما نذوراتی که مقید نیست را میتوان تغییر داد.
نظر آیتالله وحید خراسانی درباره آیینهای محرم؛
آیتالله حسین وحید خراسانی از دیگر مراجع عظام تقلید نیز در پاسخ به سوالی پیرامون اقامه عزای امام حسین (ع) در مجامع عمومی باوجود بیماریهای مسری نظر خود را بیان کرد.
در سوال از آیتالله وحید خراسانی آمده است: وظیفه ما در ایام محرمالحرام نسبت به اقامه عزا حضرت سیدالشهدا علیهالسلام و سایر مناسبات اهلبیت علیهمالسلام باوجوداین بیماری(کرونا) چیست؟
این مرجع تقلید در جواب بیان کرد: شعائر اهلبیت علیهمالسلام و خصوصاً اقامه عزای حضرت سیدالشهدا (ع) نباید تعطیل شود ولیکن با رعایت جهات بهداشتی و آنچه متخصصین امر توصیه میکنند.
نظر آیتالله سبحانی درباره آیینهای محرم؛
همچنین آیتالله جعفر سبحانی از مراجع تقلید در خصوص عزاداری سیدالشهدا(ع) در دوران کرونا گفت: مسئولان سلامت جامعه باید برنامهریزی کنند که عزاداری انجام بگیرد و سلامت جامعه نیز محفوظ بماند.
وی با سلام بر سالار شهیدان حضرت حسین بن علی (ع)، تاکید کرده است: ایام ماه محرم و صفر، ایام عزاداری است و حسینیان که قلوب آنان لبریز از مهر سالار شهیدان است این دو ماه را نمیتوانند بدون عزاداری سپری کنند، بالاخص به فرموده حضرت امام (ره): «ما هر چه داریم از محرم و صفر داریم» و درعینحال سلامت فرد و جامعه نیز یکی از فرائض است که حفظ آن لازم است.
وی ادامه داد: مسئولان سلامت جامعه باید برنامهریزی کنند که عزاداری انجام بگیرد و سلامت جامعه نیز محفوظ بماند. خداوند متعال این بلا را از سر بشریت برطرف فرماید.
نظر آیتالله علویگرگانی درباره آیینهای محرم؛
آیتالله سید محمدعلی علوی گرگانی از مراجع تقلید نیز گفت: عزاداری امام حسین (ع) از مهمترین شعائر دینی است و هرگز نباید فراموش شود.
این مرجع تقلید در پاسخ به سؤالی مبنی اینکه با توجه به گسترش ویروس منحوس کرونا وظیفه ما در ایام محرمالحرام نسبت به اقامه عزای حضرت سیدالشهدا (ع) چیست؟، تصریح کرده است: اقامه عزای سیدالشهدا (ع) در ماه محرم ازجمله مهمترین شعائر دینی است که هرگز نباید فراموش شود و در شرایط فعلی که ویروس کرونا گسترشیافته است، لازم است با سیاهپوشی و نصب پرچمهای عزاداری و مراقبت نفس، مجالس عزاداری به روشهای سنتی با رعایت نکتههای بهداشتی یا به طرق نوین و ابتکاری انجام شود.
نظر آیتالله نوری همدانی درباره آیینهای محرم؛
چند روز پس از بیانات رهبر معظم انقلاب در عید قربان، وزارت بهداشت برای برگزاری مراسم محرم ضوابط و مقرراتی را اعلام کرد ولی بلافاصله این قوانین توسط دبیر کمیته امنیتی، اجتماعی ستاد ملی کرونا نامعتبر دانسته شد.
قاسمی در اینباره به باشگاه خبرنگاران جوان گفت: ضوابط منتشر شده از سوی وزارت بهداشت برای برگزاری مراسم محرم مورد تایید نیست و انشالله دستورالعمل نهایی اعلام خواهد شد.
آیتالله سید ابراهیم رئیسی در جلسه شورای عالی مسئولان قضایی گفت: ضوابط بهداشتی عزاداری محرم زود تدوین و ابلاغ شود.
جزئیات بیشتر اظهارات رئیس قوه قضاییه را که توسط همشهری آنلاین منتشر شده است، ببینید؛
پایگاه اطلاعرسانی شورای نگهبان نیز در 22 مرداد ماه دیدگاه آیتالله جنتی درباره برگزاری مراسمهای ایام محرم منتشر کرده است؛
در جلسه شورای نگهبان مطرح شد
تاکید آیتالله جنتی بر ضرورت رعایت پروتکلهای بهداشتی در برگزاری عزاداری محرم
دبیر شورای نگهبان گفت: همه باید به وظایف شرعی، اخلاقی و بهداشتی خود نسبت به شرایط کرونایی عمل کنیم.
همه باید به وظایف شرعی، اخلاقی و بهداشتی خود نسبت به شرایط کرونایی عمل کنیم. دولت و دستگاههای مختلف، نظارت داشته باشند تا عدهای از افراد مسالهدار که به دنبال برگزاری مراسم محرم به روش پیش از کرونا هستند، هدایت شوند و در مسیر درست قرار بگیرند تا عزاداری امام حسین(ع) با رعایت کامل مسائل بهداشتی برگزار شود.
حجتالاسلام والمسلمین محمدجواد حاج علیاکبری، رئیس شورای سیاستگذاری ائمه جمعه کشور در 25 مرداد ماه به نقل از خبرگزاری تسنیم در گفتوگوی تصویری با نماینده ولیفقیه در گیلان تأکید کرد: به برگزاری مراسمهای محرم با رعایت کامل دستورالعملهای بهداشتی تأکیدکرد.
سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا در گفتوگویی تفصیلی با حجت الاسلام والمسلمین حسین بنیادی نایب رییس مجمع عمومی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم مواضع وی را در مورد برگزاری مراسمهای عزاداری چنین بیان کرد؛
با توجه به شیوع کرونا برگزاری مراسم عزاداری در سال جاری با بحث های مختلفی همراه شده است و برخی شیوع کرونا را دست آویزی برای تعطیلات مراسمات عزاداری ماه محرم قرار داده و سخن رهبر معظم انقلاب مبنی بر معیار بودن دستورالعمل های ستاد ملی مبارزه با کرونا را تأییدی بر سخن خود میدانند.
هیچ یک از مراجع تقلید و رهبر معظم انقلاب بحثی از برگزار نکردن یا تعطیل شدن مجالس عزاداری امام حسین(ع) مطرح نکرده اند بلکه صحبت ها در زمینه چگونگی برگزار شدن این مجالس است.
مشاهده متن کامل گفتوگوی تفصیلی با حجت الاسلام والمسلمین حسین بنیادی...
مشرق نیوز در سوم مرداد ماه به اهمیت برگزاری مجالس عزاداری ماه محرم از زبان حجت الاسلام والمسلمین انصاریان اشارهای داشته است؛
حجت الاسلام والمسلمین انصاریان مطرح کرد؛
دغدغه رهبر انقلاب برای برگزاری مجالس عزاداری ماه محرم
استاد حوزه علمیه با اشاره به دغدغه رهبر نسبت به مجالس عزاداری محرم گفت: بنده مطلع هستم که ایشان فرموده اند امسال با رعایت بهداشت هر چه پرشور تر جلسات محرم را برگزار کنید.
حجت الاسلام محمد قمی، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی 24 مرداد ماه مهمان برنامه چاپ اول در شبکه خبر بود. وی نیز با تأکید بر برگزار شدن آیینهای محرم چنین گفت؛
حجت الاسلام سید محمد صادق ابطحی عضو جامعه وعاظ شهر اصفهان به شبهه افکنی عده ای از افراطیون مبنی بر برگزاری مجالس عزای حسینی در محرم بدون رعایت پروتکل های بهداشتی پاسخ داد.
در آستانه ایام سوگواری اباعبدالله الحسین (ع)، دستورالعملهای بهداشتی برای کنترل شیوع ویروس کرونا در مراسم عزاداری حسینی در شبکههای اجتماعی منعکس شده است.
لطفا مطلب را کامل کنیدو
م
اول صحبت مراجع باشد:
مقام معظم رهبری
آیت الله العظمی سیستانی
آیت الله العظمی روحانی
آیت الله العظمی فیاض
که نیاوریدید.