کرونا و ژئو پلیتیک جدید منطقه
به گزارش خبرگزاري رسا، امیر مسروری طی یادداشتی در روزنامه خراسان نوشت : با افزایش نگرانی ها در ماجرای کرونا، سرعت تغییرات در منطقه افزایش یافته است. هرچند جهان با بحران شیوع کرونا مواجه است اما تحولات صورت گرفته در پس زمینه کرونا به گونه ای در حال شکل دهی به نظم جدیدی در منطقه است که نمی توان نسبت به آن بی تفاوت بود.
در افغانستان 2 دولتی با همکاری آمریکا – طالبان کار را به جایی رسانده که عملا می بایست شاهد فروپاشی و تجزیه این کشور در ماه های آینده بود یا در آینده نزدیک کابل هدف اصلی پروژه لانه زنبور می شود و به مرکزیت بحران گروه های تروریستی پس از شام تبدیل خواهد شد. در چنین شرایطی به سبب درگیری بازیگران مهمی چون چین، روسیه، هند و حتی پاکستان و ایران با بحران کرونا، تصمیمات آمریکا در کابل سرعت بیشتری به خود گرفته و نمی توان مانع چندانی در انتقال عناصر تروریستی داعش و سایر گروه های تروریستی از شام به افغانستان پیش پای پنتاگون دید.در عراق نیز وضعیت چندان خوب نیست. کاخ سفید استراتژی تجمیع نیروها در یک مقر را در دستور کار قرار داده است. همین مسئله موجب شده تا کارشناسان امنیتی عراق معتقد باشند این تجمیع، برای افزایش توان حفاظتی بیشتر از نیروها و در حقیقت طراحی مکانیسم حفاظتی در قبال ضربه های احتمالی واکنشی مقاومت صورت گرفته است.
انتقال سامانه های پدافندی به عین الاسد در کنار انتخاب الزرفی به عنوان نامزد نخست وزیر مامور، تشکیک و درگیری پارلمان – رئیس جمهوری عراق را افزایش داده و این احتمال را پیش کشیده که ممکن است رئیس جمهور به سبب اقدام خلاف قانون اساسی استیضاح شود. در عراق وضعیت کرونا موجب شده تا تظاهرات متوقف شود اما نبود دولت مستقر قدرتمند، نتوانسته بغداد را به عنوان یک بازیگر جدی بر سیاست کنترلی بحران کرونا مسلط و حتی کمک های خارجی را جذب کند. از طرفی پارلمان تعطیل است و این نگرانی وجود دارد گزینه الزرفی که مورد تاکید و خواست آمریکاست با یک شبه کودتای سیاسی به قدرت برسد! و گزینه نخست وزیر، خارج از پارلمان عراق انتخاب شود. موضوعی که به سبب وحشت کرونا نمیتواند با مخالفت و تظاهرات گسترده عراقی ها مواجه شده و در حقیقت آمریکا با سوء استفاده از این فرصت مشکل چندانی از این باب در میدان سیاسی عراق نخواهد داشت.
در چنین شرایطی باید منتظر واکنش گروه های سیاسی عراق و نیز ائتلاف فراکسیون اکثریت و از همه مهم تر بیت مراجع شیعه بود که چگونه در برابر آمریکا مقاومت کرده و خواست کاخ سفید را کنار می زنند.در یمن نیز اوضاع هرچند تغییرات شگرفی داشت و انصارا... در عرصه در میدانی توانسته با تسلط بر الجوف و بخش های مهمی از مارب رسما نبرد زمینی را از دیواره غربی ساحل به صحرای بزرگ در شرق کشانده و منطقه جنوبی تحت تسلط دولت مستعفی هادی را به نحوی محاصره کند. اما نبود مکانیسم دفاعی و خطرات شیوع کرونا می تواند فشارهای زیادی به صنعا وارد سازد.
در همین زمان، شیوع وبا خطر مرگ یک میلیون بیمار را در یمن جدی ساخته و این احتمال وجود دارد یک بیماری چون وبا در یمن موجب مرگ هزاران کودک شود. خبرها نیز حاکی است عربستان در چندین عملیات بیوتروریستی بر آن است بیماری کرونا را در چند خط نبرد ( لجمن) با نیروهای مقاومت یمنی شیوع دهد. از طرفی با محاصره کامل یمن و احتمال افزایش ضریب شیوع بیماری در این بخش از شبه جزیره، احتمالا شاهد یک نسل کشی رسمی در این منطقه پس از جنگ جهانی دوم باشیم!
وضعیت لبنان نیز هرچند نگران کننده است اما شیوع بیماری تظاهرات را متوقف کرده و سفر ها به لبنان و خروج از آن را ممنوع ساخته است. حزب ا... نیز اعلام کرده در تمامی صحنههای مقابله با کرونا در کنار دولت و مردم حضور خواهد داشت و ازتمام ظرفیت خدماتی حزب ا... برای مقابله با این بیماری استفاده خواهد شد.
اما نگرانی ها بیش از پیش در سوریه و فلسطین است. مسیر دریایی، زمینی و هوایی غزه بسته است و گزارش هایی از نفوذ افراد ناقل و بیمار توسط رژیم صهیونیستی به این منطقه برای آلوده کردن شهروندان فلسطینی منتشر شده است. بسته بودن این منطقه و اقدامات خصمانه رژیم صهیونیستی برای مقابله با مقاومت در غزه میتواند به یک ابزار فشار و اقدام جنایتکارانه تبدیل شود و غزه را به مرکز اصلی بحران کرونا در منطقه تبدیل سازد و شاهد یک نسل کشی جدید باشیم.در سوریه نیز به سبب جنگ و از بین رفتن زیرساخت های صنعتی و درمانی و تحریم های سنگین اروپایی و آمریکایی، عملا دمشق برای تهیه مایحتاج اولیه درمانی دچار مشکل جدی است و نمی توان بر مکانیسم حمایتی سازمانهای بین المللی حساب چندانی باز کند.
زیرا به تازگی چندین محموله درمانی بشر دوستانه در اتحادیه اروپا برای شهروندان ایتالیایی توسط دولت های مرکزی توقیف شد و حتی از کشور مبدا خارج نشد. لذا نمیتوان بر این موسسات حساب باز کرد. شیوع بیماری در سوریه با تحریم های موجود می تواند به یک ابزار فشار برای تسلیم کردن دمشق تبدیل شود. هرچند دمشق برای این کار تدابیری اندیشیده اما نگرانی ها به سبب از بین رفتن بخش های مهمی از ساختار درمانی سوریه، شیوع کرونا را جدی تر ساخته است.در واقع باید اذعان داشت، تغییرات در منطقه با موضوع کرونا سرعت بسیاری پیدا کرده است.
از یک سو تظاهرات های سرکش، فاقد رهبری میدانی و بی سرانجام را متوقف کرده است و از سوی دیگر عنصر همراهی مردم با دولت را به همین سبب کنار زده و سطح مداخله جویی بازیگرانی چون آمریکا در غرب آسیا را افزایش داده است. باید در این روزها شاهد شکل گیری نظم جدیدی از تحولات سیاسی و امنیتی در منطقه بود که به دو عنصر «اعتماد سازی و همراه سازی مردم» و « مقاومت از درون» وابسته است. هرچقدر دولت ها بتوانند از مقبولیت اجتماعی برای مهار کرونا و مقاومت درونی استفاده کنند، در آینده نزدیک می توانند قدرت درونی و ثبات محیطی خود را تثبیت کنند و یکی از بازیگران موثر محیط پیرامونی خود باشند./1360/