۰۴ فروردين ۱۳۹۹ - ۱۸:۱۶
کد خبر: ۶۴۵۰۵۵

نفس‌های به شماره افتاده نشر در انتظار تدبیر‌های آقای وزیر

نفس‌های به شماره افتاده نشر در انتظار تدبیر‌های آقای وزیر
در حالی که کرونا و شرایط فعلی کشور ناشرا ن و کتابفروشان را درگیر کرده است، وزارت ارشاد برای حمایت از صنف تحرک عملیاتی چندانی نداشته است.

به گزارش خبرگزاري رسا، سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی که در روزهای بحران کرونا بیشترین فعالیت خود را به اظهار نظر در فضای مجازی و شبکه اجتماعی فیلتر شده توئیتر متمرکز کرده است. طی روزهای منتهی به پایان سال گذشته در نامه‌ای خطاب به شهردار تهران‌، تولیت آستان قدس رضوی و رئیس بنیاد مستضعفان خواستار بخشودگی اجاره بهای اماکن فرهنگی، هنری و رسانه‌ای شده است.

 این اتفاق در حالی رخ داد که به دلیل شیوع بیماری کرونا در کشور طی بیش از یک ماه گذشته بسیاری از فعالیت‌های فرهنگی و کسب و کارهای آنلاین فرهنگی تحت تاثیر این بیماری تعطیل  شده اند. کتابفروشی های سراسر کشور نیز که تا پیش از این یکی از آسیب پذیرترین مشاغل فرهنگی به شمار می رفتند و شیب درآمدی کمی را تجربه می کردند، در میان این مشاغلِ در بحران، بیش از سایرین آسیب دیده‌اند.

تعطیلی کتابفروشی های تهران، کافه کتاب‌ها، سینماها که بسیاری شان کتابفروشی نیز در دل خود داشتند که با دستور اخیر ستاد ملی کرونا به نظر می رسد حداقل تا 15 فروردین هم ادامه خواهد داشت،‌ همگی قطعه های پازلی هستند که وضعیت بغرنج اقتصاد این صنف را در طلیعه سال جدید تهدید کرده است.

در این میان وزیر ارشاد در خارج از فضای توئیتر، دست به نامه نگاری‌هایی با روسای سازمان تامین احتماعی و بانک مرکزی هم به منظور حمایت از اصناف نشر کرد،‌ هر چند که به صورت رسمی از نتیجه این نامه نگاریها خبری منتشر نشده است،‌ اما رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در برخی اظهارنظرهای اخیر خود از اثربخش بودن این نامه نگاری ها خبر داد است.

از سوی دیگر موسسه خانه کتاب وابسته به معاونت فرهنگی وزارت ارشاد نیز اعلام کرده است، سامانه پستی این موسسه که با همکاری شرکت پست اقدام به خدمات ویژه به ناشران می‌کند، در ایام نوروز و به صورت دو هفته طرح ویژهای را به اجرا در خواهد آورد، این در حالی است که شرایط خاص عضویت در این سامانه از جمله نیاز به عقد قرارداد کتبی با خانه کتاب و شرکت خدماتدهنده و لزوم تسلیم قراداد مکتوب و ممهور به مهر خانه کتاب و شرکت منجر به این شده که این خدمات نیز عمنلا بدون استفاده باقی بماند. 

پیش از این نیز برخی از ناشران در مورد مشکلات این سامانه در گفت وگوهایی اعلام کرده بودند که به دلیل مسائل و دشواری موجود در این سامانه ترجیح می دهند به صورت مستقل با شرکت پست وارد عمل و مذاکره شوند. جدای از تمامی این اتفاقات کمپینهای شکل گرفته در فضای مجازی برای خرید آنلاین کتاب و نشریات نیز به دلایل متعددی از جمله متغیر بودن هزینه های دریافت و ارسال مرسوله و عدم اطمینان از سلامت مرسوله ها و ضدعفونی شدن آنها عملا مورد استقبال قرار نگرفته است و همین مسائل بر فروش اسفند و فروردین ناشران کشور تاثیرات بسیار شدیدی را وارد کرده است.

تعویق در برگزاری نمایشگاه کتاب به مدت 3 ماه که به نظر می رسد در نهایت به عدم برگزاری آن در سال 99 بیانجامد و ناتوانی ناشران در تامین تعهدات مالی خود نیز به بحران صنعت نشر در سال 99 دامن خواهد زد. در چنین شرایطی در حالی که انتظار می رفت وزارت ارشاد گفتمان ویژهای را با نهادهای مالی و بانکی مرتبط با فعالیتهای خود ( به طور مثال بانک عامل نمایشگاه کتاب تهران) به منظور حمایت از این صنف شکل دهد، تنها به چند نامه نگاری با وزارتخانه ها و دستگاه‌های بالا دستی (بر اساس اخبار منتشر شده) بسنده کرده و به نظر میرسد یا در تامین منافع و خواسته های صنف نشر ناتوان است و یا نسبت به آن در شرایط بحران بی تفاوت.

تجربه ده سال گذشته در صنف نشر در زمینه تجربه بحران که نمونه بارز آن دو نوبت پرش ناگهانی قیمت کاغذ بود، نشان داد که این صنف به دلیل چرخه اقتصادی خاص خود یکی از آسیب پذیرترین صنوف فرهنگی است که با وجود هزینه کرد بالا درآمد قابل توجهی ندارد و از سوی دیگر چرخه اقتصادی به نسبه پایین آن امکان حمایت های مختلف از آن را به راحتی فراهم میکند. با این همه مشخص نیست که چرا در سپهر مدیریتی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در مواقعی این چنینی این صنف کمترین توجه را به خود جلب کرده و تصمیم عاجلی برای همیاری با آن به منظور عبور از بحران گرفته نمی‌شود؟

/1360/

منبع: تسنیم
ارسال نظرات