حیات سکولاریزم در بی توجهی به علوم انسانی اسلامی است + فیلم
![حیات سکولاریزم در بی توجهی به علوم انسانی اسلامی است + فیلم](/files/fa/news/1397/12/16/46732_941.jpg)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله رشاد، رییس شورای عالی حوزه علمیه تهران در سومین اجلاسیه کمیسیون های تخصصی شورای عالی حوزه علمیه خراسان با موضوع حوزه و آینده که امروز در تالار قدس کتابخانه حرم مطهر رضوی برگزار شد، گفت: حوزه دیگر به گذشته تعلق ندارد و حتی به امروز هم نمی اندیشد بلکه به آینده هم می اندیشد.
وی با اشاره به تفاوت حوزه و دانشگاه، ابراز کرد: رویکرد دانشگاه تقلید است اما حوزه مبتنی بر اجتهاد است یعنی جهد کرده تا سخن نو بیاورد و فقه اولین ثمره این نگرش است.
آیت الله رشاد در پاسخ به این پرسش که آیا اجتهاد متجزی داریم یا اجتهاد مطلق است؟ اظهار کرد: این پرسش در حوزه های علمیه مطرح است و هنوز هم به توافق نظر در این خصوص نرسیدیم اما برای پاسخ به این سوال باید به روش شناسی احتهاد توجه کرده و ببینیم که منظور از اجتهاد تجزیه پذیر کدام است.
رییس شورای عالی حوزه علمیه تهران افزود: اجتهاد در سه عرصه منطق، ملکه و فرایند فهم و کار در عرصه خاص مورد بررسی قرار می گیرد که تجزیه در منطق مسیر نیست چون امکان اجتهاد برای کسی که بخشی از معارف را بخواند و بخشی را نداند، وجود ندارد و مجتهد باید در همه عرصه های علمی دانش کسب کند.
وی بیان کرد: تجزیه در ملکه اجتهاد که حوزه مهارت نفسانی است نیز ممکن نیست چون مجتهد در فهم همه دین باید اجتهاد داشته باشد و نمی شود بخشی از دین را بفهمد و در فهم بخشی دیگر ناتوان باشد.
آیت الله رشاد تجزیه اجتهاد در معنای استنباط را ممکن دانست و گفت: تجزیه پذیری در این معنا به این مفهوم است که مجتهد در فهم دین و استنباط معارف از منابع مسلط شده باشد و همچنین دارای قوه اجتهاد باشد و می تواند از مهارتی که کسب کرده، استفاده کند ولی در مقام کاربست در حیطه خاصی مسلط شده و کار می کند.
رییس شورای عالی حوزه علمیه تهران با بیان این که نیازمند اجتهاد تخصصی هستیم، بیان داشت: امروز تولید علوم انسانی و اسلامی از کسی جز محتهد بر نمی آید و برای تولید این علوم نباید منتظر دانشگاه ها باشیم.
وی با اشاره به پیدایش فلسفه های جدید در عالم، گفت: در روزگار ما ده ها فلسفه مضاف مانند فلسفه اخلاق، هنر، سیاست، فقه و اصول، بانک داری اسلامی، محیط زیست و فضای مجازی پدید آمده است که برای حوزه علمیه جدید است که برای این موضوع ها نیاز به فهم و استنباط فقه جدید است و به این معنا نیست که از فقه گذشته جدا شویم بلکه باید با همان دقت و عمق وارد این حوزه های جدید شویم.
آیت الله رشاد با بیان این که علوم انسانی توان رقابت با فقه را ندارد، اظهار کرد: در دنیای غرب تعارض علم و دین و در جمهوری اسلامی ایران تعارض بین شریعت و علوم انسانی است و امروز علوم انسانی رقیبی برای فقه است که همه شئون جامعه را قبضه کرده و جامعه را هدایت می کند.
رییس شورای عالی حوزه علمیه تهران خاطرنشان کرد: ما تا زمانی که فقه را در همه علوم بسط ندهیم، میدان را باخته ایم و نپرداختن به این عرصه به معنای واگذاری عرصه حیات امت به سکولاریزم است و از این رو لازم است فقه تخصصی شود.
وی در پایان تأکید کرد: وقتی بنا است جامعه را اداره کنیم و در گام دوم انقلاب که جامعه سازی، فرهنگ سازی و تمدن سازی است، نیاز به فقه تخصصی داریم تا با مبانی دقیق استنباط کرده، همه مسائل را بشناسد و هم نظام مند فکر کند و وقتی به مرحله اجرا در آمد، مقاصد فقه اجرا شود./864/پ202/ب1