۱۸ مهر ۱۳۹۶ - ۱۵:۰۳
کد خبر: ۵۳۰۷۲۷

معرفی نایب‌رییس جدید دفتر سیاسی حماس

صالح العاروری در حالی به‌عنوان نایب‌رییس دفتر سیاسی حماس انتخاب می‌شود که بسیاری امید داشتند بتوانند حماس را در نشست‌های آشتی ملی از مقاومت خارج کنند.
صالح العاروری نایب‌رییس دفتر سیاسی حماس

به گزارش خبرگزاری رسا، جنبش حماس روز گذشته طی بیانیه‌ای، صالح العاروری را به‌عنوان نایب‌رییس دفتر سیاسی این جنبش معرفی کرد. این خبر بهانه‌ای شد تا صالح العاروری را بهتر بشناسیم، و چرا در چنین مقطع زمانی که قرار است هیأتی از حماس با هیأتی از جنبش فتح در قاهره دیدار کند، این اتفاق می‌افتد؟

مشخصات و تحصیلات

صالح محمد سلیمان العاروری متولد سال 1966 در شهر العارور نزدیک رام‌الله در کرانه باختری است. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در کرانه باختری گذراند. العاروری از اوان جوانی به اخوان المسلمین پیوست و سال 1985 در سن 19سالگی در دانشگاه الخلیل گروه «اقدام دانشجویی اسلامی» را در این دانشگاه رهبری کرد. سال 1987 با تأسیس جنبش حماس به این جنبش پیوست.

او مدرک کارشناسی خود را در رشته شریعت اسلامی از دانشگاه الخلیل دریافت کرد. بین سال‌های 1990 تا 1992 به‌دلیل همکاری با حماس چند بار بازداشت اداری شد. او طی سال‌های 1991 تا 1992 هسته‌های اولیه شاخه نظامی حماس را در کرانه باختری به وجود آورد. سال 1992 ارتش رژیم صهیونیستی وی را به‌اتهام ایجاد هسته‌های گردان‌های عزالدین قسام محکوم به 15 سال زندان کرد. پس از پایان دوره زندان، العاروری سال 2007 از زندان آزاد شد اما پس از 3 ماه دوباره دستگیر و به 3 سال زندان محکوم شد. سال 2010 دادگاه عالی رژیم صهیونیستی وی را به خارج فلسطین تبعید کرد.

زندگی پس از تبعید

العاروری مدتی در سوریه به سر برد و پس از آن به ترکیه رفت. در جریان عادی‌سازی روابط ترکیه با رژیم صهیونیستی به‌درخواست این رژیم مجبور به ترک ترکیه شد و مدتی به قطر رفت اما پس از بحرانی که برای قطر به وجود آمد مجبور به ترک این کشور شد. ابتدا گفته شد وی به مالزی رفته است اما اخبار، حکایت از حضور وی در لبنان دارد.

جایگاه و مناصب سیاسی

العاروری از سال 2010 عضو دفتر سیاسی حماس در خارج فلسطین و یکی از اعضای تیم مذاکره‌کننده در تبادل اسیران سال 2011 حماس با گلعاد شالیط بود. وی در انتخاباتی که چند روز قبل در شورای مشورتی حماس با حضور نمایندگانی از کرانه باختری، نوار غزه و خارج از فلسطین برگزار شد و روز پنج‌شنبه قبل به اتمام رسید به‌عنوان نایب‌رییس دفتر سیاسی جنبش حماس انتخاب شد.

تحت تعقیب رژیم صهیونیستی و آمریکا

صهیونیست‌ها وی را به تلاش برای شعله‌ور کردن انتفاضه قدس و برنامه‌ریزی برای عملیات شهادت‌طلبانه  و تشکیل هسته‌های مقاومت در قدس و کرانه باختری متهم می‌کنند، لذا العاروری یکی از افرادی است که از سوی رژیم صهیونیستی تحت تعقیب است. چندی پیش در همین راستا مؤسسه حقوقی «شورات هادین» در فلسطین اشغالی، درخواست بازداشت وی را به پلیس بین الملل، اینترپل، ارائه کرد. در این درخواست العاروری به برنامه‌ریزی برای دو عملیات شهادت‌طلبانه علیه اشغالگران متهم شده است، دو عملیاتی که سال‌های 2014 و 2015 نزدیک الخلیل و نابلس اجرا شدند.

سال 2015 ایالات متحده نام وی را به‌عنوان تروریست در فهرست تروریستی خود قرار داد. آمریکایی‌ها در این اقدام العاروری را به‌عنوان سرمایه‌گذار اصلی هسته‌های جنبش حماس در کرانه باختری معرفی کرده، به همین دلیل در فهرست تروریستی خود قرار دادند.

او یکی از شخصیت‌هایی است که محمود عباس نیز به‌شدت به وی حمله کرده است.

انتخاب العاروری به‌عنوان نایب‌رییس دفتر سیاسی

1. شاید مهمترین دلیل در انتخاب العاروری به‌عنوان نایب‌رییس دفتر سیاسی حماس، اهتمام حماس به تغییر در رهبران این جنبش است. همان‌گونه که در خصوص انتخاب رییس دفتر سیاسی و رهبر حماس در غزه نیز مشاهده کردیم، جنبش حماس تلاش کرده است رهبران سنتی خود را از ویترین سیاسی این جنبش کنار گذارد، لذا کسانی که در حال حاضر در رأس قدرت قرار گرفته‌اند همگی جوان هستند و برای نخستین بار در رأس قدرت قرار گرفته‌اند.

دلایل این تغییر مختلف است و تحلیل‌های مختلفی از تلاش برای تغییر استراتژی گرفته تا اختلافات داخلی برای آن مطرح شده است که محل مناقشه آنها نوشته کنونی نیست. اما همین اهتمام حماس یکی از مهمترین دلایل انتخاب العاروری است.

2. نکته دوم آشنایی العاروری با فضای کرانه باختری است. او که از ابتدای فعالیت در کرانه باختری حضور داشته است به این منطقه کاملاً آشنا است و با رهبران کنونی فتح که قرار است با آنها در آشتی ملی مذاکره کند روابطی داشته است لذا در مقطع کنونی که حماس می‌خواهد آشتی ملی را به فرجام مورد نظر خود برساند، انتخاب العاروری می‌تواند راهگشا باشد و آشنایی و روابط وی می‌تواند برای حماس برکاتی داشته باشد.

3. نکته پایانی در دشمن‌شناسی العاروری نهفته است و پیامی که حماس از این طریق به صهیونیست‌ها خواهد رساند. العاروری که از سوی صهیونیست‌ها و آمریکا تحت تعقیب است برای مذاکره انتخاب شده تا دشمن بداند حماس ذره‌ای از مقاومت عقب‌نشینی نکرده است و کسی را به‌عنوان نایب‌رییس دفتر سیاسی انتخاب کرده که خار چشم دشمن است، این به این دلیل است که صهیونیست‌ها بارها از زبان خود و از زبان تشکیلات خودگردان اعلام کرده‌اند شروط آنها برای به رسمیت شناختن دولتی که از آشتی ملی بیرون می‌آید؛ به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی، کنار گذاشتن مبارزه و مقاومت و خلع سلاح شاخه نظامی گروه‌های مقاومت نوار غزه است./۸۴۷/ب۱۰۱/ف

منبع: تسنیم

ارسال نظرات