کارگاه نشانه شناسی قرآن کریم در قم برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی در نوزدهمین نشست از سلسله نشست های علمی دراماتورژی در قرآن کریم با موضوع کارگاه نشانه شناسی قرآن کریم که در مدرسه اسلامی هنر برگزار شد با بیان این که نظام های معنایی به دو صورت ارتباطی و نه ارتباطی شکل می گیرند، گفت: انسان از هرچه که می بیند یک معنا خارج می کند.
علی عباسی ادامه داد: هرچه که انسان می بیند به دو صورت ارتباطی و نه ارتباطی به دست او می رسد، که نشانه ها در نظام معنایی ارتباطی و جامعه شناسی در نه ارتباطی که همان علامت است داخل می شوند.
وی در زمینه نظام های معنایی ارتباطی و نه ارتباطی مثال هایی بیان کرد و افزود: تلویزیون یک شیوه ارتباطی است و در صورتی که شخصی فقط به دلیل نیاز، از عینک استفاده کند و غیر از آن قصد دیگری همانند خبر دادن به دیگران در استفاده از عینک را ندارد، اما طرف مقابل متوجه می شود که او از عینک استفاده می کند، یک نظام معنایی نه ارتباطی است.
وی اضافه کرد: البته باید توجه داشت گاهی نظام های معنایی ارتباطی و نه ارتباطی با یکدیگر جمع می شوند همانند این که یک خانم چادری، از چادری که در منزل استفاده می کند را دیگر برای اماکن عمومی استفاده نمی کند که در این صورت، نظام معنایی نه ارتباطی، غیر مستقیم به ارتباطی تبدیل می شود.
عباسی با طرح سؤالی مبنی بر چگونگی تولید معنا از سوی نظام های ارتباطی و نه ارتباطی، گفت: در نظام معنایی نه ارتباطی هیچ گونه نشانه ای وجود ندارد در حالی که در ارتباطی نشانه های فراوانی وجود دارد.
وی خاطرنشان کرد: انسان به هیچ وجه با طبیعت ناب ارتباط ندارد به عنوان مثال شخصی که با استفاده از بالگرد به عمق جنگل های آمازون نفوذ می کند هنگام مشاهده جنگل از واژه طبیعت ناب استفاده می کند در حالی که اشتباه است زیرا هر چه را که انسان مشاهده می کند و قالبی را بر روی آن قرار می دهد دیگر ناب نیست بلکه فرهنگ است.
عضو هیأت علمی دانشگاه شهید بهشتی ادامه داد: هرچه که دیده شود، فرهنگ است همانند این که حضرت آدم(ع) تا زمانی که در بهشت حضور داشت حتی خود را نمی دید اما پس از آنکه به زمین آمد زشتی های خود را مشاهده کرد و با برگ خود را پوشاند که این همان فرهنگ است؛ فرهنگ نظام معنایی نه ارتباطی است./1324/پ202/ی