۱۷ تير ۱۳۹۶ - ۲۱:۳۶
کد خبر: ۵۱۰۰۱۴

حکیم روند آزادسازی موصل را تشریح کرد

رییس مجلس اعلای اسلامی عراق گفت: بغداد می‌تواند در نزدیک ساختن دیدگاه‌های ایران و عربستان نقش مثبت ایفا کند. این کشورها باید با هم سر میز گفت‌وگو بنشینند و نگرانی‌های هم را رفع کنند.
سید عمار حکیم

به گزارش خبرگزاری رسا، حجت الاسلام سید عمار حکیم رییس مجلس اعلای اسلامی عراق و رییس ائتلاف ملی این کشور در گفت و گو با صدا و سیما جمهوری اسلامی ایران گفت: پیروزی‌های اخیر در موصل و دیگر مناطق عراق بر مبنای اراده ملی مردم عراق و بدون تکیه بر نیروهای خارجی بود و با کمک مردم عراق و یاری خدا داعش را در عراق ریشه کن خواهیم کرد.

حکیم تاکید کرد: همگرایی ملی، بازسازی عراق و مبارزه با فساد در این کشور از دیگر برنامه‌های دولت عراق خواهد بود.

وی تصریح کرد: توسعه روابط منطقه‌ای و بین‌المللی عراق از دیگر برنامه‌های دولت عراق در دوران پسا داعش خواهد بود. همچنین ایجاد اطمینان در کشورهای منطقه برای کاستن نگرانی‌ها از برنامه ملی در عراق که به نوبه خود در کاستن فشارها بر عراق و عدم بازگشت دوباره داعش و تعرض به مردم عراق و امنیت این کشور سهم بسزایی دارد.

حکیم در مورد اولویت‌های بعد از داعش در عراق گفت: عملیات آزادسازی موصل و دیگر مناطق تحت اشغال داعش نشان داد که نیروهای عراقی قادرند از کشورشان حفاظت کنند و نیازی به حضور نیروهای خارجی در عراق نیست. در عین حال پروتکل‌های همکاری‌های نظامی و امنیتی میان عراق و برخی از کشورها از جمله آمریکا بر آموزش و تسلیح نیروهای مسلح عراقی و تبادل اطلاعات متمرکز است، نه حضور نیروهای نظامی و یا پایگاه‌های نظامی. بدون شک حضور نیروهای نظامی بیگانه در عراق بدون تصویب در مجلس نمایندگان عراق امکان پذیر نخواهد بود. ما در عین حال که به توافقات مربوط به همکاری‌های نظامی متعهد هستیم، اما به اقدامات بیش از آن رضایت نخواهیم داد.

رییس ائتلاف ملی عراق در ادامه افزود: بدون شک نبرد ما با داعش فقط نظامی نیست و آنگونه که شما اشاره کردید، باید تمام فاکتورهای نظامی، امنیتی، فرهنگی، خدماتی، ساخت و بازسازی و ارتباطات منطقه‌ای پیشرفته و قدرتمند با هم فراهم شود. همچنین باید اوضاع داخلی عراق برای کشورهای منطقه شرح داده شود تا نگرانی این کشورها برطرف شود و به صورت مثبت با مسائل مربوط به عراق برخورد کنند. روابط بین‌المللی نیز باید محکم و گسترده‌تر شود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا شما در تعقیب داعش به داخل خاک سوریه هم نفوذ خواهید کرد؛ گفت: ما مسؤول مقابله با داعش و فراهم کردن امنیت کامل برای مردم عراق هستیم. اما همکاری‌های اطلاعاتی و نظامی میان دولت‌های سوریه و عراق هم وجود دارد که با اطلاع و مجوز دولت سوریه پایگاه‌های آنها را در عمق خاک سوریه مورد هدف قرار دهیم. در عین حال همکاری چهار جانبه‌ای میانه ایران، عراق، سوریه و روسیه وجود دارد که فرماندهان نظامی چهار کشور با تبادل اطلاعات و نظارت بر تحرکات تروریستی داعش عملیات‌های مشترکی انجام می‌دهند.

حکیم افزود: ما باور داریم که حل مشکلات خاورمیانه جز از طریق ساکنان این منطقه امکان پذیر نخواهد بود، کشورهای منطقه باید با هم همکاری کنند و بر میز گفت‌وگوها بنشینند و منافع مشترک خود را بررسی کنند و نگرانی‌ها و ترس‌های خود را مطرح کنند تا برطرف شوند. در سایه همبستگی و همکاری در میان کشورهای منطقه می‌توانیم هرگونه برنامه ریزی برای دخالت دیگران در امور منطقه را ناکام بگذاریم.

رییس ائتلاف ملی عراق در ادامه این گفت‌وگو در خصوص مواضع رهبران اقلیم کردستان عراق در مورد استقلال از حکومت مرکزی تاکید کرد: معتقدیم حفظ یکپارچگی عراق به نفع تمام عراقی‌هاست، همبستگی میان همه بخش‌ها، قومیت‌ها و مذاهب عراق است که از این کشور یک کشور قدرتمند می‌سازد و عراق تقسیم شده دیگر عراقی قدرتمند نخواهد بود و این خواسته دشمنان ملت عراق است. در عین حال ما تسلیم فشارهای داخلی و خارجی برای تجزیه عراق نخواهیم شد.

وی در ادامه این گفت‌وگو در خصوص اختلافات عربستان و قطر گفت: عراق در مناقشه عربستان و قطر موضعی بی طرف دارد و معتقد است اختلافات باید از طریق گفت‌وگو و نه اعمال فشار و محاصره اقتصادی حل شود.

رییس ائتلاف ملی عراق در پاسخ به این سوال که اگر عربستان طرح خروج قطر از اتحادیه عرب را مطرح کند موضع عراق چه خواهد بود، اظهار داشت: ما در گذشته با تعلیق و اخراج سوریه از اتحادیه عرب به شدت مخالفت کردیم چون اقدامی غیرسازنده بود؛ بنابراین، اگر در مورد قطر نیز این سناریو تکرار شود ما همچنان با آن مخالفت خواهیم کرد، عراق قبلاً با رفتارهای قطر برای دخالت در امور داخلی عراق اختلافات جدی داشته است، اما برای حل اختلافات باید از طریق گفت‌وگوهای سازنده اقدام کرد نه رفتارهای خصمانه.

وی در ادامه این گفت‌وگو در خصوص اختلافات کشورهای منطقه در مورد سوریه و تروریسم اظهار داشت: عراق طرحی را برای نشست مشترک پنج کشور بزرگ منطقه یعنی ایران، عربستان، ترکیه، مصر و عراق ارائه کرد.زیرا ما معتقدیم که اختلافات میان کشورهای منطقه عامل و بهانه‌ای برای حضور نیروهای خارجی در منطقه خواهد شد.

حکیم در ادامه در خصوص تبلیغات بی اساس هلال شیعی در منطقه اظهار داشت: ما می‌گوییم ایران هراسی و شیعه هراسی و برانگیختن ترس در مورد کشورهایی مشخص به حل مشکلات کمکی نمی‌کند، این کشورها در منطقه حضور دارند و دارای نفوذ و حضور هستند، برادران ما در عربستان بهتر است بر میز گفت‌وگو بنشینند، ما می‌دانیم که جمهوری اسلامی ایران طرحی را برای آغاز گفت‌وگوها پیشنهاد داد و از امیر کویت خواست که در این چارچوب ایفای نقش کند. از سوی دیگر عراق نیز می‌تواند در نزدیک ساختن دیدگاه‌های ایران و عربستان نقش مثبت ایفا کند. باید با یکدیگر گفت‌وگو کنیم. این کشورها باید با هم سر میز گفت‌وگو بنشینند و نگرانی‌های هم را رفع کنند. در غیر این صورت همه متضرر خواهند شد.

وی همچنین در خصوص نیروهای حشد الشعبی یا بسیج مردمی عراق گفت: این نیروها اکنون با اقدامات خود داعش را در عراق به شکست کشانده‌اند و اکنون افتحار ملی عراق هستند، حضور پرقدرت این رزمندگان در عراق شاخص‌های وجود یک عراق قدرتمند است، داعش خطری برای کل جهان اسلام و جامعه بین‌الملل است و هر کسی که بخواهد از داعش به عنوان اهرم فشار بر شرکای منطقه‌ای استفاده کند، درخواهد یافت که شراره‌های آتش این گروه به خودش می‌رسد و داعش دشمنی برای کل افراد بشر است.

رییس ائتلاف ملی عراق افزود: بسیاری از پرونده‌ها و اختلاف نظرها در بسیاری از عرصه‌های منطقه‌ای، مشکلات و اختلافات داخلی را در منطقه ایجاد کرده است، دیگران نیز از ورای مرزهای منطقه از این فضای اختلافی استفاده می‌کنند و بر روی این اختلافات حساب باز می‌کنند و در آتش آن می‌دمند و تلاش می‌کنند که اختلافات داخلی بین این کشورها را عمیق‌تر کنند تا مناقع خودشان تأمین شود. منطق استکباری همیشه بر این قاعده استوار است که اختلافاتی را در بین کشورهای مختلف ایجاد کند تا تسلط و سیطره و نفوذ خود را در این کشورها افزایش دهد. بنابراین نباید با دید مثبت به تلاش‌های فرامنطقه‌ای نگاه کنیم و کشورهای منطقه باید خودشان با هم بنیشنند و گفت‌وگو کنند و به دیدگاه مشترکی برسند که منافع آنها را تأمین کند و نگرانی‌های موجود میان آنها را از بین ببرد./۸۴۷/ب۱۰۲/ف

منبع: صدا و سیما

ارسال نظرات