اعتراض مؤسسه فقاهت به فضای رکود علمی در حوزه
حجت الاسلام مهدی مهدوی، مدیر ارتباطات مؤسسه فقاهت و تمدن سازی اسلامی در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، نکاتی را در رابطه با انتشار بیانیه اخیر این مؤسسه در اعتراض به فضای رکود علمی حوزه ها اظهار داشت: مؤسسه فقاهت و تمدن سازی اسلامی به لطف الهی و پس از یک دهه تلاش علمی مستمر، توانست بسته جامع اجتهادی خود را که به تعبیری جایگزین علم اصول فعلی است را تولید و ارائه کند.
وی افزود: پس از ارائه تنها بخشی از بحث های جدید تولید شده در قالب هایی مانند جلسات خصوصی با حدود 200 نفر از اساتید سطوح عالی یا همایش های علمی و کرسی های نظریه پردازی، شاهد بازخوردهای کاملا غیرعلمی و تحکم آمیز با این جریان علمی بودیم؛ مسأله ای هم که در بیانیه به آن پرداخته شده است همین نکته است.
حجت الاسلام مهدوی با بیان اینکه این رفتار غیر علمی با جریان های نوپیدای علمی یک ریشه تاریخی دارد، خاطرنشان کرد: اصلاح این مسأله نیز نیازمند اقدامات ریشه ای و همت تمامی فضلای نواندیش حوزه های علمیه است، از این رو مؤسسه فقاهت به عنوان یک جریان علمی نواندیش پا پیش گذاشته است و از تمامی اساتید حوزه علمیه خواسته است که با شکستن این فضای رکود و تحجر علمی، به طور جدی به نقد و بررسی کتب تولید شده در این مؤسسه اقدام کنند.
وی با اشاره به فعالیت های مؤسسه فقاهت در راستای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی عنوان داشت: مؤسسه فقاهت در طی دو سال گذشته بیش از 30 جلسه علمی برگزار کرده است، البته ما پیش از اینکه خود رأسا به برگزاری کرسی های نظریه پردازی اقدام کنیم، تقریبا از تمامی مؤسسات فقهی و اصولی در چند نوبت، هم از طریق تماس و هم با ارسال نامه، تقاضای برگزاری کرسی آزاد اندیشی به صورت مشترک داشتیم.
مدیر ارتباطات مؤسسه فقاهت و تمدن سازی اسلامی ادامه داد: هم زمان با برگزاری این کرسی ها هم مجددا از تعداد زیادی از شخصیت ها و مراکز علمی برای همکاری در برگزاری این جلسات و نقد و بررسی محتوای تولیدی مؤسسه دعوت به عمل آوردیم که تاکنون به جز موارد بسیار معدود، هیچ پاسخی از این مراکز دریافت نکرده ایم و مستندات این دعوت ها هم موجود است.
وی به مراکزی که مؤسسه فقاهت با آنها مکاتبه داشته است اشاره کرد و عنوان داشت: از این میان می توانیم به انجمن های علمی حوزه، معاونت پژوهش حوزه ها، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، پژوهشگاه دفتر تبلیغات اسلامی، مدرسه فقهی امام باقر(ع)، مؤسسه عالی فقه و علوم اسلامی، پژوهشگاه جامعه المصطفی، مرکز جامع علوم اسلامی، مؤسسه فتوح اندیشه، مؤسسه رواق حکمت و مؤسسه دین پژوهان کشور اشاره کنیم.
حجت الاسلام مهدوی تأکید کرد: البته با پیگیری آیت الله اعرافی، اخیرا انجمن علمی اصول فقه، آمادگی خود را برای برگزاری نشست های علمی اعلام کرد که البته به دلیل عدم التزام به ابتدایی ترین لوازم برگزاری کرسی ها مثل امکان حضور طلاب و اساتید سطح عالی در جلسه، و یا لااقل فیلم برداری و ضبط جلسه، منجر به همکاری عملی نشد.
وی در پایان با تصریح بر اینکه از نظر ما بیانیه استاد اکبر نژاد به منزله دعوت عمومی اساتید و فضلا برای برگزاری جلسات نقد و نظر است، لیکن با این حال انشاالله در همین هفته مجددا به تمامی مؤسسات فقهی و اصولی نامه دعوت به مناظره و جلسه هم اندیشی ارسال خواهیم کرد./1330/302/ب3