فلسفه صله رحم کرامت بخشیدن به جامعه اسلامی است
حجت الاسلام ناصر شکریان، مدیر کل تبلیغات اسلامی مازندران در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا در ساری، با اشاره به در پیش بودن سال جدید گفت: رحم به همه خویشاوندان اطلاق و صله نیز به معنای وصل کردن و پیوند را حفظ کردن تعبیر شده و با این وجود صلهرحم به معنای حفظ کردن پیوند خویشاوندی است که در دین مبین اسلام به رعایت آن توجه ویژهای صورت گرفته است.
وی با بیان این که دین اسلام به عنوان دین کامل، جامع و جهانی توجه ویژهای به روابط اجتماعی دارد بیان کرد: البته باید گفت تفاوت اساسی بین دستورات اسلام و زندگی با الگوی اسلامی و زندگی غربی وجود دارد و آن اینکه روابط یاد شده در غرب تابعی از مقرارات و قوانین موضوعه است در حالی که اسلام آن را مبتنی بر عطوفت، مهربانی و محبت میداند.
حجت الاسلام شکریان ادامه داد: به همین خاطر اسلام به صله رحم، کمک و حمایت و محبت به خویشاوندان اهمیت فوقالعادهای قایل شده و قطع رحم و بریدن رابطه خویشاوندی را شدیداً نهی میکند و آن را از گناهان کبیره برشمرده است.
مدیر کل تبلیغات اسلامی مازندران تصریح کرد: خداوند در قرآن کریم سه گروه را جزء زیانکاران میشمارد و با اشاره به آیه 24 سوره مبارکه بقره میفرماید؛ «الَّذِینَ یَنقُضُونَ عَهْدَ اللَّهِ مِن بَعْدِ مِیثَاقِهِ وَیَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَن یُوصَلَ...» کسانی که عهد خدا را بعد از محکم کردن میشکنند و پیوندهایی که خدا دستور داده برقرار سازند قطع میکنند و گروهی که فساد در جهان میکنند آنان زیانکاران هستند.
وی در ادامه با اشاره به حدیثی از پیامبر(ص) که فرمودند سه گروه شرابخواران، ساحران و قاطعان رحم وارد بهشت نمیشوند، اظهار کرد: خداوند در آیه 22 سوره مبارکه محمد(ص) قاطع رحم را مشمول نفرین و لعن خویش می داند و میفرماید؛ شما که در زمین فساد میکنید و قطع رحم می کنند مشمول لعنت خداوند هستید و از رحمت او دور خواهید شد.
حجت الاسلام شکریان ابراز داشت: با قرین هم قرار دادن فساد در زمین و قطع رحم در دو آیه اشاره شده بهدرستی بزرگی گناه قطع رحم و اهمیت صله آن روشن میشود.
مدیر کل تبلیغات اسلامی مازندران افزود: صله رحم در زبان پیشوایان دینی بهطور جدی مورد توجه قرار گرفته است و پیامبر مکرم اسلام در این رابطه فرمودهاند؛ پیوند با خویشاوندان باعث آبادانی شهرها و فزونی عمرها میشود هرچند انجام دهنده آن از نیکان نباشند، آن حضرت فرموده: کسی که دوست دارد روزی اش افزون شود و اجلش به تأخیر بیافتد صله رحم کند.
وی در ادامه با بیان این که صله رحم سبب افزایش طول عمر میشود، ادامه داد: طول عمر با یک سلسله عوامل مادی و معنوی ارتباط دارد که نوعاً بشر و علوم روز به برخی از عوامل مادی آن مانند تغذیه و پرهیز از اعتیاد الکل دست یافته است؛ لیکن در موارد عوامل معنوی آن علم بشر هنوز راه به جایی نبرده و ارتباط ظاهری آنها با طول عمر چندان روشن نیست.
حجت الاسلام شکریان عنوان کرد: حکمت پافشاری اسلام به حفظ پیوند خویشاوندی، از نظر اقتصادی و نظامی، معنوی و اخلاقی برای اصلاح، تقویت، پیشرفت، تکامل و عظمت بخشیدن و کرامت دادن به یک جامعه بزرگ است؛ چراکه جامعه از واحدهای کوچکی مانند خانواده تشکیل میشود و انسان نیز در مرحله اول رغبت فراوان به کسانی دارد که خونشان در رگ و پوست هم در گردش است و اعضای یک خانوادهاند.
وی در ادامه، آبادانی شهرها، رفع کدورتها، زیادی عمر، تحکیم روابط میان خویشاوندان و ایجاد جامعه سالم با روابط مبتنی بر محبت و مهربانی را از جمله آثار معنوی صله رحم عنوان کرد و افزود: صله رحم آثار اخروی فراوانی هم دارد که موجب خوشنودی خداوند و رضایت اهل بیت(ع) و پاداشهای وافر الهی است.
استاد حوزه علمیه مازندران در پایان خاطرنشان کرد: صلهرحم، حفظ پیوندهای خویشاوندی، ارتباط مستمر با خویشاوندان، اولویتدادن به آنها در احسان و انفاق، هدیه دادن، احوالپرسیکردن، اظهار علاقه و دوستی کردن و مانند این ها باعث میشود دلها به یکدیکر مهربان شده، مشکلات بین خویشاوندان تقسیم و روابط خویشاوندان مستحکم شود و شادابی، امید به زندگی و پیشرفت را به ارمغان آورند./950/302/ب2