۲۹ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۱
کد خبر: ۳۱۷۳۰۴

برنامه‌های دولت برای مهار فقر چیست؟

خبرگزاری رسا ـ ۱۸درصد مردم جامعه از نظر دسترسی به زیرساخت‌ها و ۲۸ درصد نیز از لحاظ درآمدی فقیر هستند.
رکود اقتصادي

به گزراش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، اینها آماری هستند که معاون رفاهی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده است. اعداد و ارقامی که برای جامعه 75 میلیونی ایران اصلاً خوشایند نیست و نشان می‌دهد چیزی حدود 25 میلیون ایرانی از لحاظ درآمدی فقیر هستند و 15میلیون نفر هم به زیرساخت‌ها دسترسی ندارند.

 

این یک حقیقت است که طی سال‌های اخیر و به دلیل افزایش نرخ ارز و تورمی که محصول دوران تحریم بود، ‌میزان فقر در جامعه به شدت افزایش یافته است اما اینکه دولت برای مهار گسترش فقر چه برنامه‌ای دارد و بودجه‌اش را چطور تقسیم می‌کند تا جلوی این روند را بگیرد، از جمله مباحثی به شمار می‌آید که می‌طلبد توجه ویژه‌ای به آن شود.

 

معمولاً در تحلیل‌ها و پژوهش‌ها، فقر به صورت چند‌بعدی در نظر گرفته می‌شود. بدین معنی که فقر درآمدی و فقر قابلیتی یا چند‌بعدی محاسبه می‌شود. به طوری که میزان درآمد خانواده‌ها نسبت به هزینه‌های زندگی در فقر درآمدی و همچنین میزان دسترسی مردم و خدمات زیربنایی مانند آب، گاز، برق، مسکن، آموزش و بهداشت در فقر قابلیتی مورد محاسبه قرار می‌گیرد.

 

در همین راستا و به استناد نتایج پژوهشی که بر همین پایه در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی انجام شده، مشخص شد در مورد زیرساخت‌ها 18 درصد افراد جامعه فقیر محسوب می‌شوند که به زیرساخت‌های آموزشی، مسکن و. . . دسترسی ندارند و همچنین 12 درصد خانوارها در مناطق شهری از لحاظ قابلیتی و درآمدی آسیب‌پذیرند و 28 درصد نیز از لحاظ درآمدی فقیر هستند.

با نگاهی به میزان بودجه و خانواده‌های تحت حمایت سازمان‌ها و نهادهای مختلف چنین استنباط می‌شود که هنوز دراولویت‌بندی فقر در دستگاه‌ها برنامه و نگاه درستی وجود ندارد.

 

به عنوان مثال برای سال 95 در حوزه حمایت‌های اجتماعی 58 هزار میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده و 40 هزار میلیارد تومان نیز در سازمان هدفمندی اختصاص یافته که در این میان سهم امداد و بهزیستی فقط 5 هزار و 600 میلیارد تومان جهت خدمات رسانی به بیش از 3 میلیون خانواده است. این در حالی است که دولت به صندوق بازنشستگی کشوری 19 هزار و 700 میلیارد تومان و به تأمین اجتماعی نیروهای مسلح 16 هزار میلیارد تومان کمک می‌کند و در مجموع 35 هزار میلیارد تومان به این دو صندوق کمک می‌کند که در مجموع فقط 2 میلیون خانواده تحت پوشش آنها هستند و پول حمایت‌های اجتماعی که باید به سه دهک پایین جامعه کمک شود به صندوق‌های بازنشستگی پرداخت می‌شود. از سوی دیگر به بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز 9 هزار و 200 میلیارد تومان بودجه تعلق می‌گیرد که برای اشتغال جانبازان 45 درصد، 4 هزار و 100 میلیارد تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.

 

از طرف دیگر و در حوزه سلامت، شاخص تخت‌های بیمارستانی در کشور 1/5 تخت به ازای هر هزار نفر جمعیت است؛ موضوعی که به عنوان یکی از معیارهای محاسبه فقر در جامعه به شمار می‌آید. بنابراین نیاز است که این شاخص، حداقل در سطح شاخص‌های کشورهای منطقه ارتقا یابد.

 

در همین راستا می‌توان به کشور ترکیه اشاره کرد که در حال حاضر شاخص تخت بیمارستانی این کشور 2/7 تخت به ازای هزار نفر جمعیت است.

 

البته هنوز شرایط بهداشت و درمان کشور را از نظر تخت بیمارستانی با کشور کره جنوبی، ژاپن و اروپا که شاخص تخت‌شان به ترتیب 10/5، 13/5، 7/5 تخت به ازای هر هزار نفر است، مقایسه نمی‌کنیم و در این تناسب ساده، ایران نسبت به کشور همسایه، یعنی ترکیه با کمبود حداقل 100 هزار تخت بیمارستانی مواجه است. به هرحال اگر دولت بودجه‌اش را بین سازمان‌ها و نهادها تقسیم کرده، بجاست تا نسبت به نحوه هزینه‌کرد آنها و تأثراتش در کاهش نرخ تورم در جامعه نیز نظارت داشته باشد تا حداقل در این شرایط اگر اوضاع را بهبود نمی‌بخشیم، نسبت به وخیم‌تر کردن آن هم کاری صورت نگیرد./998/102/ب3

 

منبع : روزنامه جوان

ارسال نظرات