موشکهای برافراشته در شرق آسیا
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، در حالی که رسانههای غربی مثل بیبیسی، سیانان، وال استریت ژورنال، بلومبرگ و دیگران روز چهارشنبه 17فوریه به صورتی هماهنگ و جالب توجه خبر از استقرار سامانه موشکی چین در دریای جنوبی دادهاند، یکی از مقامهای ارشد چین این خبر را تکذیب کرده است. وانگ یی، وزیر خارجه چین در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با جولی بیشاب، وزیر خارجه استرالیا خبر رسانههای غربی را تکذیب کرده و با دعوت آنها به دقت عمل بیشتر، از استقرار فانوسهای دریایی توسط کشورش در این منطقه گفته که باعث انتشار آن خبر شده است. رسانههای غربی مدعی تصاویر ماهوارهای از منطقه شدهاند اما نگاه وانگ یی به اجلاس آ سه آن است که در امریکا برگزار شده و میداند آن رسانهها با این خبر مواد تبلیغاتی لازم را در دومین روز از آن اجلاس و موضع ضدچینی کشورهای حاضر در آن فراهم میکنند. اگر این خبر جبهه تبلیغاتی ضدپکن را برای آ سه آن فراهم میکند، به نظر میرسد در حوزه شبهجزیره کره جبهه عملی ضدپکن ایجاد شده است.
یک روز بعد از سخنان سؤالبرانگیز پارکگئونهای، رئیس جمهور کره جنوبی چهار فروند جنگنده امریکایی اف 22 در ارتفاع کم بر فراز کرهجنوبی پرواز کردند و با اسکورت چند هواپیمای امریکایی و کرهجنوبی در پایگاه هوایی اوسان در نزدیکی سئول به زمین نشستند. گئونهای روز سهشنبه گفته بود که اگر کرهشمالی از برنامه بمب اتمیاش دست نکشد، دچار سقوط و فروپاشی میشود و برای جلب حمایت داخلی تأکید کرد: «شمشیری که به طرف پیونگ یانگ گرفتهایم نباید به طرف خودمان برگردد و دست خودمان را ببرد.»
این نحو اظهار نظر از سوی گئون های بیتردید، تردید پیونگیانگ نسبت به سیاستهای همسایه جنوبی با حمایت امریکا را تأیید میکند و نشانه روشنی است بر هدف نهایی امریکا و کرهجنوبی در جهت براندازی نظام کرهشمالی. با این وجود، پکن موضوع را از جهت دیگری ارزیابی میکند و نگاه کلان رقابت با واشنگتن را مدنظر دارد که حالا امریکا با استفاده ابزاری از کرهجنوبی و در جهت همین رقابت تنش را در شبهجزیره کره بالا میبرد همچنان که با آن تنش تبلیغاتی در دریای جنوبی چین، رقابت را در نقطهای دیگر و هماهنگ با این منطقه به راه انداخته است. روزنامه چینی گلوبال تایمز، روزنامه حزب کمونیست چین، اوضاع در شبهجزیره کره را در این جهت ارزیابی کرده و به خصوص به برنامه امریکا برای استقرار سیستم ضدموشکی تاد، Terminal High Altitude Area Defense -THAAD، در کره جنوبی توجه کرده و
در این مورد مینویسد: «اگر قرار باشد امریکا سپر موشکی تاد را در کره جنوبی آرایش دهد، آن زمان چین هم باید سامانههای موشکی بیشتری در آسیای شمالشرقی مستقر کند.» به نظر گلوبال تایمز، پکن به این صورت تجربه قبل روسیه را در پیش میگیرد که در برابر سامانههای ضدموشکی مقابله به مثل کرد و توانست پاسخ محکمی به واشنگتن بدهد. گلوبال تایمز به این وسیله دیدگاه مسئولان ارشد حزب و نظام چین را منعکس کرده و نشان میدهد آنها بیشتر از اوضاع دریای جنوبی چین به تحولات در شبهجزیره کره توجه دارند.
امریکا مدتهاست قصد استقرار تاد را در کرهجنوبی دارد و اقدام اخیر کرهشمالی برای پرتاپ ماهوارهبر بهانهای به واشنگتن داده تا سئول را تسلیم خواستهاش کند و گفتوگو بین دو طرف در این مورد هم شروع شده است. سئول به خوبی میداند هدف تاد موشکهای همسایه شمالی نیست بلکه امریکا استقرار تاد را به قصد تضعیف امنیت پکن در حوزه شبه جزیره از دریای زرد تا آن سو و دریای ژاپن در شرق دارد، بنابر این بهانه استقرار تاد در ظاهر پرتاب ماهوارهبر کرهشمالی است اما در واقع، مسئله بر سر رقابت واشنگتن و پکن در این منطقه است که اظهارات اخیر گئون های و پیشرفت در استقرار تاد در کرهجنوبی بر حساسیت پکن افزوده است. حالا پکن خود را در موقعیتی میبیند که ناچار به مقابله به مثل در این حوزه است و باید در برابر آن اقدامی کند که تأثیر تاد بر امنیت خود را کاهش و حتی خنثی کند. این به معنای ورود پکن و واشنگتن به مرحلهای عملی در این منطقه است در حالی که هنوز رقابت در دریای جنوبی چین را باید در مرحله تبلیغاتی دانست تا زمان برای ورود به مرحله عملی از رقابت در آن منطقه هم فرابرسد./998/102/ب3
منبع : روزنامه جوان