زور نزنید، سیستم خراب است!
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، بررسی تاریخ اقتصادی ایران نشان میدهد در هر دورهای مشکلات اقتصادی در کشور وجود داشته، این در حالی است که دوام و قوام مشکلات اقتصادی گویای این حقیقت است که چالشهای اقتصادی ایران بیشتر نشأت گرفته از سیستم و ساختار معیوب اقتصاد است.
معیوب بودن ساختار و سیستم بدان معنی است که مهم نیست چه فرد، گروه یا تیمی سکاندار بخش اقتصاد باشد و این سیستم است که خرابیهای خود را در هرحال انعکاس میدهد و به نوعی اثر خود را بر شاخصها و نماگرهای اقتصادی میگذارد. طی دهههای اخیر افراد خدوم بسیاری در بخش اقتصاد ورود و سعی کردهاند به کمک سیاستها، لوایح و طرحها شرایط خوبی را برای اقتصاد رقم بزنند اما از آنجا که ساختار اقتصاد ایران معیوب است، نتیجه چندان مطلوب یا لااقل آن نتیجهای که هدفگذاری شده بود، حاصل نشده است.
امروزه در دنیا سیستمهای اقتصادی از صدر تا ذیل دچار تحولات عظیم شدهاند، طوری که با کمترین هزینه بیشترین کارایی را تحویل میدهند اما به دلیل عدماصلاح ساختار اقتصاد ایران کارها در اقتصاد با بیشترین هزینه انجام میگیرد و حال کار به جایی رسیده است که دولتیها که خود در اوایل انقلاب سکاندار اقتصاد بودند، هم اکنون در اتاقهای خصوصی میگویند که تولید در ایران پرهزینه است و در مقایسه با کشورهای غربی حرفی برای گفتن نداریم. اگرچه ادعای برخی مقامات دولتی مبنی بر هزینهبر بودن چرخه اقتصاد ایران را نمیتوان به تمامی بخشهای اقتصاد تعمیم داد اما از جهتی نیز باید قبول کرد که کارها در اقتصاد ایران بسیار پرهزینه انجام میگیرد و دلیل این امر آن است که قیمت کالا و خدمات در اقتصاد ایران به سرعت به سمت حقیقی شدن پیش نرفته است.
اگر همزمان با تغییر ارزش کالا و خدمات دولت به تدریج یارانهها و رانتها را حذف و اجازه میداد تمامی کنشگران اقتصادی اعم از دولت، بخش خصوصی، مصرفکنندگان، تولیدکنندگان و... بر حسب قیمتهای حقیقی در اقتصاد تصمیمگیری کنند، امروز شاهد ساختار معیوبی به شکل فعلی نبودیم، متأسفانه در اثر عدم آزادیسازی قیمتها هم اکنون با انبوهی از مسائل در حوزه اقتصاد روبهرو شدهایم. به طور نمونه در حالی که دولتها از صمیم قلب میخواهند رفاه عمومی را در جامعه افزایش دهندو در این مسیر نیز از هیچ کوششی دریغ نمیکنند، عملاً چنین امکانی برای آنها فراهم نیست، زیرا سیستم معیوب با نیت خداپسندانه آنها کاری ندارد و بر حسب قوانینش طبیعی حاکم فعالیت میکند و نتیجه آن میشود که با گذر زمان شاخصهای اقتصادی از تضعیف هر چه بیشتر بخش اقتصادخبر میدهد.
هم اکنون اقتصاد ایران با مسائل متعددی در حوزههای مختلف روبهرو است، به طور نمونه مواردی چون بیکاری، وابستگی بودجه به نفت، کاهش ارزش ریال، ناتوانی تولید داخل در برطرف کردن نیازهای داخلی، تضعیف بنیه مالی مصرفکنندگان، عدمتناسب دستمزد نیروی کاربا هزینههایش، سهم بالای دولت از اقتصاد، سهم اندک بخش خصوصی به عنوان بخش کارا از اقتصاد و... روبهرو است.
نکته قابل ملاحظه در این بین آن است که دولت یازدهم با وجودی که داعیهدار برخورداری از تدبیر است، با گذشت بیش از یکسالونیم از زمان روی کار آمدنش هنوز کار خاصی در جهت اصلاح ساختار اقتصادی انجام نداده و این در شرایطی است که اقتصاد ایران با هزینه بسیار زیادی در حال فعالیت است. در این بین متأسفانه دولت هم و غمش تنها رفع مسئله هستهای ایران و برطرف کردن تحریمهاست، حال آنکه سهم تحریمها در افزایش هزینههای اقتصاد ایران بسیار بزرگنمایی شده، طوری که فردا روزی، اگر تحریم برطرف شد مردم خواهند دید گشایش قابل ملاحظهای در شرایط اقتصاد ایران حاصل نمیشود. در پایان بهتر است دولت این امر را درک کند که سیستم اقتصادی معیوب است، حال چه فرد خوب یا بدی سکاندار آن باشد، ساختار معیوب هزینههایی را به اقتصاد ملی ایران تحمیل میکند./997/د101/ب6
منبع: روزنامه جوان