۲۰ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۴:۲۷
کد خبر: ۲۴۵۷۹۶

این شهیدان اجر دو شهید را دارند

خبرگزاری رسا ـ یکی از قیام هایی که شیعیان در مقابل ظلم و ستم حکومت عباسی انجام دادند قیام حسین بن علی بن حسن المجتبی(ع) است که در سال ۱۶۹هجری در منطقه فخ در زمان خلافت هادی عباسی اتفاق افتاد.
مقام شهداي مظلوم فخ

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی بعثه مقام معظم رهبری، یکی از مکان‌های تاریخی و مقدس در شهر مکه که زائران ایرانی به زیارت آنجا می‌روند منطقه فخ و مزار تخریب شده «مقام شهدای مظلوم فخ» است که امروز هم قبور و بارگاه تخریب شده آنان نشان از مظلومیتشان دارد. گفته شده ابدان شهدای فخ پس از شهادتشان رها شده و سرها از بدن جدا گشت و بسیارى از علویان در این قیام به شهادت رسیدند.

دلایل و زمینه‌های پیدایش قیام فخ:
عباسیان به اسم علویون حکومت را در سال 132 هـ. ق از آن خود کردند اما دوران آنان در اذیت و آزار نسبت به اهل بیت سیاه‌تر و وحشتناک‌تر از امویان بود. «موسی الهادی عباسی» چهارمین خلیفه عباسی که معاصر شهید فخ بود، ابتدای سال 169هـ. ق، به حکومت رسید و یکسال و سه ماه حکومت کرد و فردی شرابخوار و قمار باز بود و ظلم و ستم زیادی نسبت به اهل بیت و یارانشان روا داشت. «موسی الهادی» در ابتدای حکومت خود دستور داده بود حقوق و مزایای علویان را قطع کنند و در میان شیعیان رعب و وحشت ایجاد کنند و با پیدا کردن افراد منسوب به خاندان حضرت علی (ع) و فرستادن آن‌ها به بغداد جایزه بگیرند.

او پس از به قدرت رسیدن، «اسحاق بن عیسی» را که تا اندازه‌ای با شیعیان ملایم بود از زمامداری مدینه عزل کرد و به جایش دشمن معروف اهل بیت علیه السلام «عمر بن عبدالعزیز بن عبدالله بن عبدالله بن عمربن خطاب» را منصوب کرد. عمر بن عبد العزیز فرماندار جدید مدینه دستور داده بود هر روز شیعیان باید به دارالاماره بیایند و به شکل تحقیرآمیزی خود را معرفی کنند. این سختگیری‌ها عاقبت باعث شد تا جمعی از شیعیان به رهبری حسین بن علی در سال 169 هـ. ق، به اذن امام معصوم (ع) قیام کنند. با این قیام، حاکم ظالم مدینه فرار کردو مدینه بعد از 4 روز به تصرف شیعیان در آمد و علویان با شعار «اَحد اَحد» وارد مسجد شدند.

صاحب فخ می‌فرماید: ما اقدام به قیام نکردیم تا اینکه با امام موسی بن جعفرعلیه السلام مشورت کردیم و او به ما دستور قیام داد.

قیام با شعار"المرتضى من آل محمد(ص)"
آنان در سیزدهم ذى قعده قیامشان را با شعار "المرتضى من آل محمد(ص)" آغاز کردند و با نیروهاى عمر بن عبدالعزیز عمرى درگیر شده و آنان به شکست و عقب نشینى وادار کردند و سرانجام عمر بن عبدالعزیز عمرى، از چنگ آنان گریخت و در نتیجه، شهر مدینه در اختیار علویان قرار گرفت و حسین بن على با در اختیار گرفتن صندوق خانه بیت المال و تقسیم آن میان مبارزان و مستمندان، به رتق و فتق امور پرداخت و خود را براى هجوم به مکه معظمه آماده نمود. علویان، پس از یازده روز درنگ در مدینه، در 24 ذى قعده، عازم مکه معظمه شدند.

سران عباسى که براى اداى فریضه حج آمده بودند، از اداى فریضه دست شسته و راهى میدان کارزار شدند جنگ در منطقه فخّ ، نزدیک مکّه بین دو گروه درگرفت و تمام یاران حسین بن على(شهید فخ) در هشتم ذى حجه سال 169 هجرى به شهادت رسیدند.

ابدان آنها رها شده و سرها از بدن جدا گشت و بسیارى از علویان در این قیام به شهادت رسیدند.

پیش گویی ائمه معصومین از واقعه شهادت اصحاب فخ
قبل از وقوع این حادثه روایاتی در مورد مقام و منزلت حسین بن علی صاحب و شهید فخ وارد شده است که به عنوان نمونه امام باقر علیه السلام می‌فرمایند: پیامبر (ص) با جمعی از اصحاب از منطقه فخ عبور می‌کردند که ازمرکب پیاده شده و نماز خواندند. در رکعت دوم ناگهان گریستند به طوری که اصحاب نیز به گریه افتادند. بعد از نماز حضرت فرمودند: جبریل بر من نازل شد و فرمود: مردی از فرزندان تو در این مکان، به شهادت می‌رسد و شهدای همراه او اجر دو شهید را خواهند داشت.

حضرت علی علیه السلام فرمودند: شهدای فخ از بهترین اهل زمین‌اند.

نصر بن قروش کاروان دار حج امام صادق (ع) می‌گوید: امام در راه به من فرمودند هرگاه به فخ رسیدیم خبرم کن. گفتم مگر نمی‌دانید کجاست؟ فرمودند: چرا ولی شاید خوابم ببرد. به فخ که رسیدیم حضرت وضو گرفتند و نماز خواندند و سپس فرمودند: مردی از اهل بیت من با گروهی به شهادت می‌رسند که ارواح آنان زود‌تر از بدن‌هایشان به بهشت می‌رسد.

امام کاظم علیه السلام هم در دیداری با حسین بن علی با ذکر انالله و انا الیه راجعون خبر شهادت او را به وی می‌دهند.

امام جواد علیه السلام نیز می‌فرمایند:«لم یکن لنا بعد الطف مصرع اعظم من فخ».

مقام فعلی شهدای فخ در مکه
امروزه مزار شهدای فخ همانند سایر قبور مورد بی توجهی قرار گرفته است که این محل امروز به حی الشهداء معروف و در شارع الشهدا کنار جاده مدینه ،‌شش کیلومتری حرم و حدود 500 متر بالاتر از مسجد تنعیم قرار دارد -بدن مطهر بخشی از شهدای فخ در دیواره محصوری که مقابل آن تابلوی «مقبره عبدالله‌ بن عمر رقم2» ثبت شده است مدفون می‌‌باشد و تعدادی دیگر در دیواره محصور مقابل آن در دامنه کوه قرار دارند./840/د101/ی

ارسال نظرات