نگاهی به کتاب «جریانشناسی اصولگرایی در جمهوری اسلامی ایران»
به گزارش خبرگزاری رسا، جریانشناسی اصولگرایی در جمهوری اسلامی ایران تألیف عباس کاکهجانی از سوی مرکز اسناد انقلاب اسلامی به انتشار رسیده است.
حضور چهرهها و شخصیتها و نیز گروهها و احزاب در عرصه قدرت سیاسی حاصل رقابت پنهان و آشکار جریانهای سیاسی درون جامعه است که معمولا با اقبال مردم مواجه میشوند.
پس از انقلاب اسلامی، جریانهای مختلف سیاسی با رویکردهای مذهبی و غیرمذهبی سعی داشتند در عرصهی حاکمیت حضور پیدا کنند. نتیجهی رقابتها و کشمکشها به سمت و سویی رفت که جریانهای اسلامگرا مورد توجه مردم قرار گرفت. در درون خود جریانهای اسلامگرا نیز در طی چند دهه حیات جمهوری اسلامی گرایشهای مختلفی بروز و ظهور پیدا کرده است که هر دورهای بنا به اقتضائات زمان گرایشی از جریان اسلامگرا توانسته است رأی مردم را کسب و به گفتمان مسلط سیاسی و اجتماعی جامعه تبدیل شود.
با پیروزی آقای سیدمحمد خاتمی در انتخابات دوم خرداد 1376 جریان اصلاحطلبی بر قوهی مجریه و سپس بر قوهی مقننه حاکم شد. با توجه به عملکرد این جریان در طی دو دورهی چهارساله، جریانی مقابل این جریان رشد پیدا کرده که «جریان اصولگرا» نامیده شد.
گرچه اصطلاح اصولگرایی در انتخابات دورهی دوم شورای اسلامی شهر و روستا با حضور جریان موسوم به «آبادگران ایران اسلامی» در تهران مطرح گردید، اما ریشههای این جریان به دوران پیروزی انقلاب اسلامی و حتی قبل از پیروزی انقلاب اسلامی برمیگردد.
این گفتمان با دارا بودن ویژگیهایی همچون باور به ارزشها و آرمانهای انقلاب اسلامی و حضرت امام رحمة الله علیه و مقام معظم رهبری و تأکید بر هویت اسلامی، همبستگی و پیوند دین و سیاست، قانونمداری، الگوی سیاسی مردمسالاری دینی، عدالتطلبی، ولایتمداری، استکبارستیزی و شایستهسالاری بر آن است تا جامعهی اسلامی مبتنی بر ارزشهای دینی را سامان دهد.
شناخت نحوهی شکلگیری و تسلط این گفتمان بر جریانهای سیاسی کشور و شکل دادن به تحولات اجتماعی و سیاسی ایران در سالهای اخیر و نیز گروهها و احزاب با گرایش اصولگرایی و نیز آیندهی جریان اصولگرایی، عمده مباحثی است که در اثر حاضر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.
جریانشناسی اصولگرایی در جمهوری اسلامی ایران با شمارگان 1500 نسخه، 288 صفحه و با قیمت 9 هزار تومان از سوی مزکز اسناد انقلاب اسلامی روانه بازار شر شده است./998/د102/ق