فقه و اخلاق در اسلام در کنار یکدیگر هستند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، آیت الله سید ابوالحسن مهدوی، عضو مجلس خبرگان رهبری، صبح امروز در هیأت سائلان الحسین(ع) اصفهان، با بیان اینکه خلقت ما نشأت گرفته از خداوند متعال است، گفت: کسی که دین واقعی را فرستاده است خداوند است، خدای متعال هرگز عقلی را به ما نمیدهد که دستوری به ما بدهد و پیامبری برای ما بفرستد که دستوری خلاف عقل بدهد.
آیت الله مهدوی ادامه داد: خداوند در قرآن کریم میفرماید شما دستور به نیکی به مردم میدهید اما خود شما اهل نیکی کردن نیستید و این درحالی است که کتاب های آسمانی دارید و میدانید نیکی کردن دستور خداوند است، آیه شریفه میفرماید مگر تعقل نمیکنید؟ عقل خود را اگر به کار بیاندازید میفهمید که باید به دیگران توصیح کنید کار خوب انجام بدهند و خودتان هم انجام بدهید.
وی با بیان اینکه در رساله عملیه مجتهدین توصیه میکنند حتی اگر کار نیکی را انجام نمیدهید به دیگران توصیه کنید اما قرآن کریم میفرماید خودتان هم انجام بدهید، اظهار کرد: ما یک بحث فقهی داریم یک بحث اخلاقی داریم، از نظر فقهی، فقه میگوید حتی اگر خودت هم عمل نمی کنی باید به دیگران توصیه کنی کار خیر را انجام بدهند و اگر نگفتی گناه کرده ای، این دستور فقه است.
آیت الله مهدوی با اشاره به اینکه انسان هم به فقه هم به اخلاق نیاز دارد، خاطرنشان کرد: اخلاق میگوید به دیگری تذکر بده اما اگر عمل نکنی این تذکر تو اثرگذار نخواهد بود، خدای متعال خشم میکند به کسانی که عمل نمیکنند اما به دیگران تذکر میدهند.
استاد درس خارج حوزه علمیه تصریح کرد: دین ما دین بسیار کاملی است، فقه و اخلاق در کنار یکدیگر هستند، فقه ما میگوید خانم برای شیر دادن بچه می تواند از شوهر خود پول بگیرد، اما اخلاق اسلامی میگوید از شوهر خود برای شیر دادن بچه پول نگیر چرا که این کار باعث ایجاد کدورت در بین شما خواهد شد.
وی با بیان اینکه آیه 45 سوره بقره هم برای افراد بی دین هم افراد متدین مفید است، اظهار کرد: در این آیه میفرماید اهل کار نیک و خیر باشید و به دیگران هم توصیه کنید، اگر دین دارید یا اگر عقل دارید، یعنی هر دو گروه را در نظر دارد و به هر دو گروه توصیه میکند که اهل کار نیک و توصیه کردن آن به دیگران باشند.
عضو مجلس خبرگان رهبری با تأکید بر اینکه عقل باید معیار انسان در زندگی باشد، گفت: اگر عقل کار کند میگوید باید نماز بخوانیم، کسی که عقل خود را به کار نگیرد دین را قبول نمیکند اما کسی که عقل را به کار بگیرد خدا و دستورات خدا و مسائل دینی را میپذیرد.
آیت الله مهدوی تصریح کرد: دین ما دعوت به استفاده از عقل می کند چون مسائل دین ما عقلانی و با پشتوانه دلیل عقلی است اما دینهای جعلی میگویند عقل را کنار بگذارید چرا که امکان استدلال عقلی ندارند و پشتوانه دین آنها برخلاف اسلام، عقلانیت نیست./1304/