۰۶ خرداد ۱۴۰۴ - ۱۶:۵۹
کد خبر: ۷۸۲۳۲۳
یادداشت؛

حکمت متعالیه؛ شتاب‌دهنده فکری حوزه های علمیه

حکمت متعالیه؛ شتاب‌دهنده فکری حوزه های علمیه
مدیر مجمع عالی حکمت اسلامی خراسان در یادداشتی ظرفیت های مکتب فلسفی ملاصدرا را برای پاسخ به مطالبات رهبر فرزانه انقلاب در پیام یکصدمین سالگرد بازتاسیس حوزه علمیه قم تشریح کرد.
به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، سید مجید ظهیری، مدیر مجمع عالی حکمت اسلامی خراسان در یادداشتی ظرفیت های مکتب فلسفی این حکیم متأله را برای پاسخ به مطالبات رهبر فرزانه انقلاب در پیام یکصدمین سالگرد بازتاسیس حوزه علمیه قم تشریح نمود.
 
در ادامه مشروح یادداشت را با هم می خوانیم؛
 
ظرفیت های مکتب فلسفی ملاصدرا برای پاسخ به مطالبات رهبر فرزانه انقلاب در پیام یکصدمین سالگرد بازتاسیس حوزه علمیه قم
 
رهبری معظم در پیامی تاریخی به حوزه علمیه قم نکات مهمی را یادآور شدند که برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی باید مورد توجه جدی قرار گیرد.
 
یکم مربوط به الزامات تمدن نوین اسلامی است و دوم مربوط به نقد تمدن غرب است.
 
از دومی شروع می کنیم، چون تمدن غرب تمدن مستقر است و فراگیری بی سابقه ای در زندگی بشر پیدا کرده است.
 
همچنانکه در دهه های ۳۰ به بعد بزرگانی همچون علامه طباطبایی و شهید مطهری با طرح اصول فلسفه و روش رئالیسم با اتکا به مکتب فلسفی ملاصدرا یعنی حکمت متعالیه به نقد مبنایی تفکرات مارکسیستی پرداختند، امروز نیز وجوه مختلف تفکر غربگرا و اساس تمدن غرب با تکیه به همین مکتب فلسفی قابل نقد بنیادی‌ است.
 
در خصوص نکته اول یعنی الزامات تمدن نوین اسلامی ساخت نهادهای اجتماعی نیازمند بنیادهای نظری است که مکتب فلسفی ملاصدرا در قالب‌های حکمت سیاسی متعالیه و اصول حکمرانی متعالیه می تواند به تحقق آن کمک نماید.
 
این مکتب فلسفی از حوزه های علمیه سر بر آورده است و محصول تعاملات فکری حداقل‌ هزار ساله حکمای مسلمان است. لذا اصل و بنیان تحقق مطالبات تمدنی رهبری معظم در خود حوزه های علمیه موجود است، فقط کافی است بروزرسانی شود و به نیازهای روز عرضه شود.
 
در مکتب فلسفی ملاصدرا نـفس‌ انـسان کامـل مجرای سریان وحدانی عدالت‌ در مسیر طولی هستی‌ از‌ عوالم بالاتر به عوالم مادون‌ و کثرات‌ است. انـسان کامل و خلیفهالله از آن جهت رئیس جامعه انسانی است که مسیر‌ تربیت‌ نفوس انسانی باز بـاشد و رسیدن‌ ایشان‌ به‌ مـلکه عـدالت تحقق‌ یابد‌ و تشریع شرایع و پای‌فشاری خلیفهالله‌ بر‌ شناخت و تعلیم نفوس و اجرای آن در جوامع انسانی، همه در خدمت همین مسیر واحد‌ وحدانی‌ است.
 
هارمونی موجود در مکتب فلسفی ملاصدرا میان عوالم تکوین و تشریع و در حقیقت میان جهان بینی و ایدئولوژی ظرفیتی بی بدیل برای پژوهش های عمیق در راستای‌ پاسخگویی به مسائل روز و نقد تمدن غرب و شتاب‌دهنده فکری حوزه های علمیه به سمت تراز تمدنی مورد انتظار امامین انقلاب است.
ارسال نظرات