۲۵ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۴
کد خبر: ۷۷۸۷۷۹

رشد۵۲درصدی وصول مالیات/رکورد جدید مالیات ستانی به تولید

رشد۵۲درصدی وصول مالیات/رکورد جدید مالیات ستانی به تولید
میزان درآمدهای مالیاتی کشور در سال۱۴۰۳ به رقم ۱۲۲۹همت رسید که این امر نشان‌دهنده رشد چشم‌گیر ۵۲درصدی نسبت به سال۱۴۰۲ است، بر این اساس برای نخستین بار نسبت مالیات به تولید از۸ درصد عبور کرد.

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری رسا، اصلی‌ترین منبع درآمدی دولت در قانون بودجه سال1403 کل کشور درآمدهای مالیاتی به شمار می‌رود. در فرآیند تدوین لایحه بودجه سال1403، دولت با لحاظ ظرفیت‌های اقتصادی کشور، شرایط کلان مالی و شاخص‌های موثر بر درآمدهای پایدار، رقم 1122هزار میلیارد تومان را به‌عنوان پیش‌بینی درآمدهای مالیاتی در لایحه به مجلس شورای اسلامی پیشنهاد داد. در ادامه فرآیند تصویب، این رقم در قانون بودجه مصوب سال1403 کل کشور به 1222هزار میلیارد تومان افزایش یافت. این رقم حاکی از رشد 51درصدی نسبت به درآمدهای مالیاتی وصول‌شده در سال1402 است.

این در حالی است که تحقق درآمدهای مالیاتی در سال1402 نیز نسبت به عملکرد سال1401، رشد قابل توجهی معادل 72درصد را تجربه کرده بود. بنابراین، پیش‌بینی درآمد مالیاتی در سال1403 بر پایه روندی تصاعدی و در عین حال با اتکا به اصلاحات ساختاری و ظرفیت‌های بالفعل و بالقوه نظام مالیاتی صورت گرفته است.

رکورد جدید مالیات ستانی به تولید

بر این اساس در سال 1403 نسبت مالیات به تولید ناخالص داخلی از 8 درصد عبور کرد.

افزایش رقم پیش‌بینی‌شده در بودجه سال1403 کل کشور برای درآمدهای مالیاتی، با توجه به رشد چشمگیر تحقق درآمدهای سال1402، در آغاز سال جاری از منظر بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران اقتصادی هدفی بلندپروازانه و دشوار ارزیابی می‌شد. برخی نیز تحقق این میزان درآمد مالیاتی را در تعارض با حفظ ثبات و آرامش در فضای اقتصادی و بازارها می‌دانستند.

با وجود چنین دیدگاه‌هایی و در شرایطی که اقتصاد کشور در سال گذشته با رخدادهای کم‌سابقه و پیش‌بینی‌ناپذیری مواجه بود، درآمدهای مالیاتی تحقق‌یافته از سقف تعیین‌شده در قانون بودجه فراتررفت.

در همین راستا، یکی از اقدامات موثر سازمان، بهره‌برداری هدفمند از ظرفیت تبصره ماده100 قانون مالیات‌های مستقیم بود که با اتکا بر اشراف اطلاعاتی سازمان به فعالیت‌های اقتصادی و داده‌های مالی مؤدیان، امکان محاسبه و تشخیص مالیات صاحبان مشاغل خرد و پردرآمد را به‌صورت سیستمی فراهم ساخت. این اقدام، ضمن بهینه‌سازی فرآیند مالیات‌ستانی در این گروه از مؤدیان، زمینه‌ساز افزایش دقت، عدالت و سرعت در تعیین مالیات متعلق شد و نقش بسزایی در ارتقای درآمدهای مالیاتی ایفا کرد. فراهم کردن زمینه امکان انتخاب محل مصرف مالیات توسط مؤدیان مالیاتی منجر به افزایش رضایتمندی و مشارکت آنها در پرداخت مالیات شده و در نتیجه تمکین مالیاتی و افزایش83درصدی مالیات ابرازی صاحبان مشاغل نسبت به سال گذشته را به دنبال داشته است.

با هوشمندسازی نظام مالیاتی در جهت جلوگیری از فرار مالیاتی امکان شناسایی و ثبت‌نام حدود 4میلیون مؤدی جدید فاقد پرونده فراهم شد و از این طریق تعداد مؤدیان مالیاتی از حدود 8میلیون مؤدی در سال1401 به حدود 12میلیون مؤدی در سال1403 رسیده است.

پیاده‌سازی عملیاتی قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان و تولید اظهارنامه مالیات ارزش افزوده به‌صورت پیش فرض بر اساس اطلاعات خود مؤدیان منجر به افزایش تسلیم تعدادی اظهارنامه و همچنین ابراز مثبت، به ارزش اسمی بالغ بر 456همت شد. این رقم در مقایسه با سال قبل رشد 73درصدی داشته است. این میزان رشد در سال1402 (نسبت به 1401) معادل 52درصد بوده است. افزایش این ارقام حکایت از رشد تصاعدی ابرازی مؤدیان در اظهارنامه با اجرایی شدن قانون پایانه فروشگاهی و سامانه مؤدیان داشته است.

عبور از سقف بودجه

 میزان درآمدهای مالیاتی کشور در سال1403 به رقم 1229همت رسید که این امر نشان‌دهنده رشد چشم‌گیر 52درصدی نسبت به سال1402 است. از مجموع این درآمد، مبلغ 801همت از طریق مالیات‌های مستقیم حاصل شد؛ درحالی‌که 428همت دیگر از طریق مالیات بر کالا و خدمات تامین شد.

ارسال نظرات