برنامههای کانون خورشید به مناسبت عید غدیر/راهکارهایی برای ارتقای کیفیت برنامه های غدیر

اشاره: کانون خورشید در راستای ترویج آموزههای غدیر و تبیین جایگاه امامت برنامههای متنوع و تاثیرگذاری را در ایام مختلف سال اجرا کرده است، یکی از این طرحها «رهاورد غدیر» است که از ابتدای ماه رمضان تا بیستم ذیالحجه به بررسی دستاوردهای مهم عید غدیر پرداخته و به تبیین ویژگیهای مکتب شیعه علوی میپردازد، این طرح در قالب فایلهای صوتی و مستندات روایی منتشر میشود و هدف آن ترویج مفاهیم امامت و ولایت حضرت علی(ع) در میان عموم مردم است، بهعلاوه کانون خورشید پروژه مهمی دیگر را در دست دارد که شرح زیارت غدیریه امام هادی(ع) را به صورت مفصل در پنج تا شش جلد تدوین خواهد کرد.
در این زمینه خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، با حجت الاسلام محمدحسین مشکوری مدیر مؤسسه کانون خورشید گفتوگویی انجام داده است که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد.
رسا ـ لطفاً ابتدا گزارشی از فعالیتهای انجامشده توسط کانون خورشید بیان کرده و همچنین با توجه به در پیش بودن عید سعید غدیر، برنامههایی که برای این مناسبت پیشبینی شده است را نیز تشریح بفرمایید؟
از ابتدای ماه مبارک رمضان تا بیستم ذیالحجه که مصادف با پایان ایام عید غدیر است دورهای ۱۱۰ روزه را در نظر گرفتیم، در سالهای گذشته در این بازه زمانی هر روز یک فضیلت از فضائل امیرالمؤمنین علیهالسلام را جمعآوری و منتشر کردیم، حاصل این کار تدوین مجموعهای از ۳۰۰۰ فضیلت حضرت امیر علیهالسلام بود که در قالب اپلیکیشنی به نام «فضائل» و همچنین وبسایتی با آدرسfazael.irارائه شد، این اپلیکیشن اندرویدی بهصورت رایگان در دسترس عموم قرار دارد و محتوای آن بسیار کاربردی و فشرده تنظیم شده است.
امسال تصمیم گرفتیم طرحی جدید را با عنوان «رهاورد غدیر» آغاز کنیم، در این طرح از اول ماه رمضان تا بیستم ذیالحجه به بررسی ۱۱۰ رهاورد و دستاورد عید غدیر پرداختهایم، این برنامه بر محور امامت و ولایت حضرت علی علیهالسلام و نقش آن در شکلگیری مکتب تشیع تمرکز دارد، هدف آن است که ویژگیهای اختصاصی شیعه علوی که به واسطه غدیر و از مسیر اهل بیت علیهمالسلام به ما رسیده بازشناسی و تبیین شود، در واقع، هر کسی که از ولایت بهرهای ندارد از این ویژگیها نیز محروم است.
تا امروز که حدود ۴۰ روز از آغاز طرح گذشته ۴۰ رهاورد غدیر در موضوع امامت منتشر شده که در کانالهای ایتا و تلگرام کانون خورشید در دسترس است، برای هر رهاورد یک فایل صوتی بین سه تا پنج دقیقهای تهیه شده که همراه با مستندات روایی (هر مورد شامل ۴ تا ۵ حدیث معتبر) ارائه میشود؛ کاری دقیق، مستند و منظم.
در ادامه این طرح از امروز وارد رهاورد غدیر در موضوع توحید در مکتب شیعه میشویم و به تفاوتهای دیدگاه شیعه با سایر مکاتب در حوزههای مختلف عقاید میپردازیم، قرار است ۱۰ رهاورد در بحث توحید، ۱۰ مورد در معاد، ۵ مورد در نبوت مطرح شود. مجموع این بخشها به حدود ۶۵ رهاورد میرسد، باقی موارد به مباحثی چون احکام نماز، روزه، زکات، حج، جهاد، نکاح و... اختصاص دارد، حدود ۴۰ تا ۵۰ رهاورد به بررسی تفاوتهای شیعه با دیگر مذاهب پرداخته و جایگاه امامت را در تبیین احکام نشان میدهند. در نهایت ۱۰ تا ۱۵ رهاورد پایانی به آداب و مناسک عید غدیر اختصاص دارد که از روایات اهل بیت علیهمالسلام استخراج شده و بیان میکند که عید غدیر چگونه باید برگزار شود.
این برنامه یکی از کارهای جدید و بنیادی کانون خورشید است، در کنار آن پروژه مهم دیگری نیز در دست اجرا داریم که مربوط به شرح زیارت غدیریه امام هادی علیهالسلام است، این پروژه چندین سال است که در حال تدوین است و اکنون در مراحل پایانی قرار دارد، انشاءالله این اثر در همین سال یا تا عید غدیر آینده به پایان خواهد رسید، نتیجه آن مجموعهای در حدود پنج تا شش جلد خواهد بود که شرح مفصل زیارت غدیریه را شامل میشود.
رسا ـ با توجه به تجربه سالهای گذشته، ارزیابی شما از برنامههای برگزارشده در ایام عید غدیر چیست؟ از نظر شما این برنامهها چه نقاط قوت و ضعفهایی داشتهاند و چه پیشنهادهایی برای ارتقای کیفیت آنها دارید؟
یکی از برنامههای بسیار مهم و تاثیرگذاری که در سالهای اخیر برگزار میشود، جشنهای ۱۰ کیلومتری غدیر چه در تهران و چه در سایر استانها است، این جشنها بدون شک گامی ارزشمند در مسیر تعظیم و تکریم غدیر محسوب میشوند و دوستانی که این برنامهها را اجرا میکنند زحمات زیادی کشیدهاند.
اما نکته اساسی اینجاست که هدف اصلی ما از برگزاری این جشنها صرفاً ایجاد شادی و سرگرمی نیست، غدیر صرفاً یک روز شاد برای دورهمی و خوردن شیرینی نیست، بلکه روزیست که باید مردم بهویژه شیعیان به معنای واقعی ولایت توجه پیدا کنند. ما باید عظمت ولایت، مفهوم امامت و فلسفه غدیر را در این برنامهها پررنگ کنیم.
اگر غدیر فقط به ظاهر جشن و شادی تقلیل پیدا کند بهتدریج در ذهن نسل آینده به عنوان یک روز صرفاً شاد و تفریحی ثبت میشود؛ مثل روز طبیعت که مردم بدون پشتوانه فکری فقط برای تفریح به بیرون میروند، در حالی که شادی غدیر جهت دارد، معنا دارد؛ چون در بستر نعمت ولایت و هدایت شکل گرفته است.
بنابراین لازم است در کنار برنامههای جذاب و شاد محتوای معرفتی هم تقویت شود، مثلاً روایتهایی از اهل بیت(ع) و فلسفه غدیر در موکبها، ایستگاههای فرهنگی و راهپیماییها ارائه شود، باید روشن باشد که چرا ما این روز را بزرگ میداریم و چه چیزی را جشن میگیریم.
در غیر این صورت اگر فقط به جنبههای ظاهری پرداخته شود و محتوا و عمق نداشته باشد ممکن است این فرصت به تهدید تبدیل شود و در آینده نتوانیم معنای واقعی این روز را منتقل کنیم. البته همین جشنها یک شروع خوب و پربرکتاند و فضای کشور را معنوی و شاد میکنند اما لازم است پوسته و مغز با هم رشد کنند تا مسیر به درستی ادامه پیدا کند.