قطعاً به قوه قضاییه نقد وارد است/ در مورد عفاف و حجاب واقعا وضع خوبی نداریم
به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای، در ادامه نشستهای هماندیشی مستمر خود با اقشار و گروههای مختلف مردمی و نخبگانی، شب گذشته با جمعی از مدیران مسئول رسانههای کشور دیدار و به مدت حدود سه ساعت، سخنان و دغدغههای آنان را استماع کرد.
نقد وارد است، نقد کنید
رئیس قوه قضاییه طی سخنانی در این مراسم، ضمن آرزوی قبولی طاعات و عبادات حضار در ماه مبارک رمضان، اظهار کرد: در این محفل به گرد هم نشستهایم تا نقد و نقادی کنیم و دلسوزانه و خیرخواهانه نواقص و کاستیها را برطرف سازیم؛ من شخصاً از شنیدن نقدها خوشحال میشوم و آنها را در راستای رفع نواقص و کاستیها به کار میبندم. البته قدر مسلم چنانچه بخواهیم فارغ از نقدها و کاستیها، از نقاط قوت نظام بگوییم، سخن و مطلب برای گفتن و نوشتن بسیار بیشتر از نقدهاست.
رئیس دستگاه قضا تصریح کرد: قطعاً به قوه قضاییه نقد وارد است و ما در این زمینه تعارف نداریم؛ ما ادعا نداریم که در تراز نظام در همه بخشها ارتقا پیدا کردهایم، لذا خود را محتاج نقد و رفع نواقص میدانیم.
رئیس عدلیه گفت: اختلاف نظر و اختلاف سلیقه همواره بوده و هست و خواهد بود؛ مهم آن است که علیرغم این اختلاف نظرات و اختلاف سلیقهها بتوانیم در کنار یکدیگر زندگی مسالمتآمیز داشته باشیم و این اختلافات سبب سوء استفاده دشمنان نشود. گاهی مشکلی برای فردی پیش میآید که اگر چه همفکر من نیست، اما هموطن من است و دوستدار نظام است؛ در اینجا باید به او کمک کنیم تا بر مشکلش غلبه کند نه اینکه، چون همفکر و همجناح من نیست، خدایناکرده بر مشکلش بیفزاییم و یا از مشکل او احساس شعف کنیم.
قاضیالقضات تصریح کرد: آیا احساس نمیکنید که در کشور بد اخلاقی وجود دارد و در خیلی از مواقع، خودیها را ناراحت میکنیم و در خیلی از موارد چیزهایی را مینویسیم و میگوییم که سبب رنجش دوستان و خوشحالی دشمنان میشود؛ چگونه باید این نقیصه را رفع کنیم؟ نباید از اینکه امروز شایعه یا مطلبی در قبال فردی منتشر شد و آبروی او ریخت خوشحال باشیم.
رئیس قوه قضاییه بیان داشت: مشی من آن است که وقتی مطلبی را در رسانهای میبینم و نسبت به آن، نظری مثبت و یا منفی دارم با مسئول مربوطه در آن رسانه تماس میگیرم؛ در مقطعی در رسانهای، مطلبی در مورد من کار شده بود که در آن مطلب به جز یک مورد، بقیه موارد ناصحیح بود و آن یک مورد هم که صحیح بود، عبارت بود از نام و نامخانوادگی من، که در ابتدای مطلب درج شده بود؛ من همین موضوع را طی تماسی با مسئول مربوطه در رسانه مزبور در میان گذاشتم. القصه، مقصودم از بیان این مطلب آن بود که در مواقعی، نه بخشی، بلکه سرتاسر مطلبی که در یک رسانه کار میشود، خالی از صحت و درستی است؛ قطعاً این امر با اصول روزنامهنگاری و اصول حرفهای خبر در تنافی و تضاد است.
رئیس دستگاه قضا افزود: بعضاً مطلب یا خبری به نقل از فردی منتشر میشود که با کنکاش و مداقه در اصل ماجرا، پی میبریم که نحوه تنظیم خبر و مطلب مزبور به گونهای بوده است که مقاصد و یا اغراض تنظیمکننده و منتشرکننده خبر، به نقل از فردِ مورد اشاره، بیان و عرضه شده است؛ این امر، اصلاً مطلوب و حرفهای نیست که ما حرف خودمان را از زبان دیگری مطرح کنیم و در این راستا، به صداقت و امانتداری در انتقال کلام پایبند نباشیم.
بخشی از امنیت روانی جامعه را خودمان برهم میزنیم
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای بیان داشت: امروز وضعیت امنیت روانی جامعه خوب نیست؛ این امنیت را چه کسی به هم میزند؟ این امنیت از کدام ناحیه به هم میخورد؟ آیا در همه این موارد دشمنان دخیل هستند؟ آیا همه این موارد از ناحیه یک طیف خاص صورت میگیرد؟ بدون تردید در وهله نخست باید رفع عیوب و نواقص را از خودمان شروع کنیم و همگان به حفظ و تقویت امنیت روانی جامعه یاری رسانیم. در خیلی از مواقع خود ما از طریق رسانهها و تریبونهایی که در اختیار داریم امنیت روانی جامعه را مخدوش میکنیم لذا در این زمینه باید بسیار مراقب بود.
رئیس قوه قضاییه تاکید کرد: امروز به سبب اقتدار بالای نظام جمهوری اسلامی، دشمن کاملاً از اقدام نظامی علیه کشور ما ناامید است، لذا به توطئهچینی و اختلافافکنی و تهدید امنیت روانی مردم در داخل دلخوش کرده است؛ باید بسیار هوشیار باشیم و بدانیم که وقتی دشمن به تعریف و تمجید از ما میپردازد، قطعاً یک اشکال و نقصی در ما وجود دارد.
رئیس دستگاه قضا افزود: ظرفیت بسیار بزرگی در اختیار شما اهالی و اصحاب رسانه وجود دارد و شما با نوشتار و گفتار و مواضعتان میتوانید در جهت تحکیم وفاق و همبستگی اجتماعی اقدام کنید و دشمن را ناامید سازید.
رئیس قوه قضاییه در ادامه با اشاره به موضوع هیئت منصفه دادگاه مطبوعات اظهار کرد: قطعاً هم به لحاظ تجربی و هم به لحاظ قانونی، استقرار هیئت منصفه در دادگاه مطبوعات امری مفید و نافع است؛ البته ممکن است شما بعنوان اصحاب رسانه معتقد باشید که باید در تعداد یا نحوه تعیین اعضای هیئت منصفه تغییراتی ایجاد شود که در این زمینه هم حتما از نظرات شما استقبال میشود و برای دور جدید هیات منصفه میتوان با بررسی نظرات و پیشنهادات جدید، تصمیم گیری شود.
رئیس قوه قضاییه خطاب به مدیران رسانهها گفت: کلیه نامههای مردمی واصله به دفاتر رسانهایتان را به مرکز ارتباطات مردمی قوه قضاییه برسانید و ما تمام تلاش خود را خواهیم کرد تا در حد توان و مقدورات قانونی به این نامهها ترتیب اثر دهیم.
حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای اظهار داشت: چندی پیش یکی از همصنفان شما اهالی رسانه که من او را از ایام قدیم میشناختم به من پیامک زد و مشکلی را طرح کرد و خواستار ملاقات با من شد؛ من در آن لحظه در مسیر نماز جمعه بودم؛ نشانی منزل او را گرفتم و بعد از نماز جمعه، شخصاً به دیدار او رفتم و یک مقام قضایی را پیگیر رفع مشکل او کردم. این یک نمونه بود؛ قطعاً من نمیتوانم شخصاً به تمامی این درخواستهای ملاقات جامه عمل بپوشانم؛ البته اگر بتوانم قطعاً مشتاق این کار هستم؛ در همین راستا کلیه نامهها و پیامکهایی که از ناحیه اقشار مختلف مردم به من میشود مورد بررسی و پیگیری قرار میگیرند.
در مورد عفاف و حجاب واقعا وضع خوبی نداریم
رئیس عدلیه در بخشی از سخنانش در این نشست صمیمی، به مقوله عفاف و حجاب و سیر ناظر بر تدوین لایحه مربوطه در این زمینه نیز گریزی زد و گفت: در قضیه عفاف و حجاب وضع خوبی نداریم؛ اگرچه در این رابطه یک سلسله اقداماتی انجام شده، اما هنوز به نتیجه نهایی نرسیدهایم؛ تاکید بنده از همان ابتدا آن بود که باید با به کارگیری قوانین فعلی (قوانین ناظر بر بر مسوولیت اتحادیه ها، صنوف، اماکن و ….) در راستای بهبود وضع عفاف و حجاب اقدام کنیم. در فروردین سال گذشته من جلسهای را با حضور مسئولان ذیربط در این حوزه تدارک دیدم و در آن جلسه، کلیه قوانین موجود ناظر بر بهبود وضع عفاف و حجاب را احصاء و ابلاغ کردم و تاکید کردم که چنانچه به همین قوانین موجود عمل شود، مشکلات این حوزه تا میزان موثری مرتفع میشود؛ علیایحال در شورای عالی انقلاب فرهنگی، قوه قضاییه مکلف به تدوین لایحهای در این رابطه شد و ما لایحهای معطوف به هدف را در ۹ ماده تنظیم کردیم که آن ۹ ماده در دولت به ۱۵ ماده و در مجلس به ۷۱ ماده تبدیل شد و هنوز هم به سرانجام نرسیده است؛ علیایحال کماکان معتقدم که با عمل به همین قوانین موجود، میتوان وضعیت عفاف و حجاب را تا قبل از تصویب قانون مربوطه در این حوزه بهبود بخشید.
گفتنی است در این جلسه که با حضور مدیران و مسئولان قریب به ۷۰ رسانه از طیفها و جناحهای مختلف برگزار شد، پیش از سخنان رئیس قوه قضاییه، ۲۴ نفر از مدیران رسانههای کشور به بیان دیدگاهها و نقطهنظرات خود در خصوص موضوعات مختلف پرداختند.
حسین شریعتمداری: دشمن از ترفند انگاره سازی علیه انقلاب استفاده میکند
«شریعتمداری» مدیرمسئول روزنامه کیهان طی سخنانی اظهار کرد: برخلاف نظر برخی اصحاب رسانه که شرایط موجود در کشور را خطرناک میبینند، من این شرایط را خطیر و حساس میبینم.
وی با بیان اینکه متاسفانه دشمنان در رسیدن به مقاصد شوم خود، بعضاً از نیروهای داخل کشور نیز سوءاستفاده میکنند، گفت: همه ما باید به اتفاق و کمک همدیگر، انگارههای غلط ایجاد شده در اذهان مردم را از بین ببریم.
مدیرمسئول پارسینه: آمار به کیفیت کار قضات لطمات زیادی میزند
«اسکندری» مدیرمسئول پایگاه خبری تحلیلی پارسینه طی سخنانی به برخی مشکلات معیشتی قضات و کارمندان دستگاه قضا اشاره کرد و گفت: ارزیابی قضات از حیث آمار عملکرد ماهیانه آنها، از کیفیت آراء قضایی خواهد کاست و ضروری است در این زمینه تدبیر مناسب اتخاذ شود.
وی ضمن تقدیر از در دسترس قرار گرفتن سامانه «ثنا» برای ایرانیان خارج از کشور، خواستار آن شد که برخی اختلالات موجود در این سامانه، در اسرع وقت مرتفع شود.
مدیرعامل ایسنا: مطالبه رهبر انقلاب در مورد امنیت روانی به نظر میرسد کماکان محقق نشده است
«خیرجو» مدیرعامل خبرگزاری ایسنا نیز با اشاره به برخی از مصادیق ایجاد ناامنی روانی در میان مردم، خواستار مقابله جدی و برخورد قاطعانه و بازدارنده دستگاه قضا با ناامن کنندگان امنیت روانی جامعه شد.
مدیرمسئول دنیای اقتصاد: علل و عوامل اصلی فسادهای بزرگی که در کشور اتفاق افتاده است را به مردم بگویید
«بختیاری» مدیرمسئول روزنامه دنیای اقتصاد نیز در این جلسه با اشاره به نقش تاثیرگذار قوه قضاییه در ایجاد بستری آرام و امن برای فعالیت بخش خصوصی در حوزه اقتصاد، گفت: علاوه بر برخوردهای قضایی عدلیه با مصادیق فساد، ضرورت دارد دستگاه قضایی اهتمام ویژهای برای تبیین علل و ریشههای اصلی شکلگیری این فسادها داشته باشد.
مدیرمسئول فرهیختگان: قوه قصاییه سهم ویژهای در تقویت سرمایه اجتماعی کشور دارد
«ایمانجانی» مدیرمسئول روزنامه فرهیختگان نیز در این جلسه، حمایتهای قوه قضاییه از رسانهها طی دوره اخیر را ستودنی توصیف کرد و در بخش دیگری از صحبتهای خود خواستار اتخاذ و اجرای تدابیری متقن در راستای تقویت سرمایه اجتماعی کشور توسط بخشهای مختلف نظام حکمرانی شد.
مدیرمسئول آفتاب یزد: سفرهای بدون تشریفات و بازدیدهای سر زده از محاکم ارتباط با مردم را بسیار نزدیک کرده است
«مظفری» مدیرمسئول روزنامه آفتاب یزد نیز در این جلسه گفت: انجام سفرهای استانی بدون تشریفات، بازدیدهای پرشمار از محاکم سطح کشور و گفتگوهای چهره به چهره با مردم و مراجعان به واحدهای قضایی که از اقدامات قابل تحسین حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در دوره اخیر است و همچنین ارائه مشاورههای رایگان نیروهای مرکز وکلا، کارشناسان و مشاوران خانواده قوه قضاییه به اقشار مختلف مردم طی هفتهها و ماههای گذشته، سبب شده که در این دوره شاهد ارتباط نزدیکتر عدلیه با مردم و رسانهها نسبت به دورههای گذشته باشیم.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به انتقاد از نحوه مواجهه و تعامل وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با رسانههای مستقل پرداخت.
«خیام» مسئول میز قضایی خبرگزاری صداوسیما نیز با اشاره به عدم ارائه گزارش مکتوب میزان اجرای بخشهای مختلف سند تحول قضایی از سوی قوه قضاییه طی دو سال گذشته، از اقدامات صورت گرفته توسط مرکز رسانه دستگاه قضا به ویژه در حوزه جهاد تبیین و برگزاری تورهای رسانهای با حضور خبرنگاران رسانههای مختلف، تشکر و قدردانی کرد.
«احمدنیا» مدیرمسئول اصلاحاتنیوز نیز در این جلسه با بیان اینکه نباید منافع ملی فدای منافع جناحی شود، گفت: مردم کشور ما تفاوت میان مسئولی که اقدامات نمایشی انجام میدهد با مسئولی که در جهت منافع مردم و انقلاب گام برمیدارد را، بهوضوح احساس میکنند.
«اخوان» مدیر مسئول روزنامه جوان نیز در این جلسه ضمن تاکید بر ضرورت تقویت زیرساختهای امنیتی سامانههای الکترونیکی دستگاه قضا تاکید، برخی از گلایههای مردمی در زمینه صدور پروانه دفاتر خدمات الکترونیک قضایی را بیان کرد.
کواکبیان: انتظار است در رابطه با مساله ازگل یک چیزی هم قوه قضاییه بگوید، مردم انتظار دارند
«کواکبیان» مدیرمسئول روزنامه مردمسالاری نیز با بیان اینکه استقلال عدلیه در دوره کنونی نسبت به دورههای پیشینِ آن، افزایش یافته و وکلا و قضات نیز در دوره فعلی، رضایتمندی بیشتری نسبت به دورههای گذشته دارند، تصریح کرد، گفت: ضرورت دارد قوه قضاییه در خصوص آن دسته از پروندههایی که افکار و اذهان عمومی را درگیر خود میکند در زملن مقتضی، توضیحات لازم و مبسوط را ارائه دهد.
وی ضمن انتقاد از برخی احکام صادره در محاکم قضایی برای افراد بیحجاب، بر ضرورت اتقان آرا در شعب بدوی تاکید کرد.
«پژمان» مدیر مسئول پایگاه خبری آخرین خبر نیز در این جلسه، ضمن قدردانی از افزایش میزان آستانه تحمل عدلیه در مواجهه و نحوه تعامل با رسانهها، خواستار جمعسپاری و مشارکت دادن مردم در امر نظارت بر فضای مجازی شد.
«پاکآیین» نماینده مدیران مسئول در هیئت نظارت بر مطبوعات با بیان اینکه هماکنون تصویر قوه قضاییه در نزد رسانهها یک قوه قضاییه مستقل است، گفت: امروز مشاهده میکنیم که اصحاب رسانه، احساس امنیت قضایی دارند.
وی افزود: ضرورت دارد که بیش از پیش، از ظرفیت رسانهها در مقوله ارتقاء دانش حقوقی و آگاهیهای قضایی جامعه استفاده شود.
مدیر مسئول اقتصاد آنلاین: جلسات رسیدگی به جرایم مطبوعات را آنلاین کنید
«صادقالحسینی» مدیرمسئول اقتصادآنلاین نیز گفت: چرا باید شرایط به نحوی باشد که بعضاً پروندههای رسانهها به دادگاههای غیرتخصصی ارجاع داده شوند؟ ما خواستار آن هستیم که در دستگاه قضا شرایطی فراهم شود که مردم بتوانند تلفنهای همراه خود را به درون جلسه دادگاه نیز ببرند.
«وکیلی» مدیر مسئول روزنامه ابتکار نیز در این جلسه گفت: ما از اینکه میبینیم رئیس قوه قضاییه نسبت به وضعیت کشور نگاه واقعبینانهای دارند، خرسند هستیم؛ مناسب نبودن وضعیت کشور در حوزههای مختلف، باید ساختار حکمرانی را به سمت تغییر رویکردها سوق دهد.
وی افزود: نباید شرایط به نحوی رقم بخورد که با صدور برخی آرا در محاکم عالی قضایی، نقش هیئت منصفه دادگاه مطبوعات تضعیف شود.
مدیر مسئول موسسه همشهری: سهم قوه قضاییه در جهاد تبیین چیست؟ رهبر انقلاب گفتهاند آرایش جنگی بگیرید، عدلیه سهم خود را چه دیده است؟
«مهدیان» مدیرعامل موسسه همشهری نیز بر ضرورت در نظر گرفتن پیوستهای رسانهای قوی در خصوص اقدامات مهم صورت گرفته در دستگاه قضا تاکید کرد و گفت: دستگاه قضایی باید ضمن مشخص کردن جایگاه خود در جنگ شناختی تمام عیاری که در جریان است، اقدامات متناسب را در مقوله جهاد تبیین نیز انجام دهد.
«فقیهی» مسئول پایگاه خبری انتخاب نیز در این جلسه ضمن انتقاد از نحوه مواجهه دولت با این پایگاه خبری، گفت: ما از قوه قضاییه میخواهیم که در کنار رسانهها باشد و اجازه ندهد اقدامات برخی بخشها، به حذف رسانههای مستقل ختم شود.
مدیر مسئول آنا: پلیس قضایی اگر احیا شود خیلی از مشکلات کشور حل میشود
«مقدسیان» مدیرعامل خبرگزاری آنا نیز بر ضرورت احیای پلیس قضایی تاکید کرد و در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: برخی از قوانینی که باعث اطاله دادرسی میشوند باید اصلاح شوند و پژوهشگاه قوه قضاییه در این زمینه دارای مسئولیت است.
مدیر مسئول انصاف نیوز: اتفاقاتی در سالهای اخیر مخصوصا ۱۴۰۱ به بعد افتاد که فاصله دولت و ملت را بیش از گذشته کرد
«شفیعیان» مدیرمسئول انصافنیوز بر ضرورت اتخاذ تدابیر و انجام اقدامات مقتضی برای کاهش فاصله ایجاد شده میان دولت و ملت تاکید کرد و گفت: جا دارد از حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژهای به سبب آنکه در حوزه حدود اختیارات و وظایف خود انجام مسئولیت میکنند، قدردانی کنیم.
وی در ادامه، ضمن انتقاد از خبرگزاری میزان به عنوان خبرگزاری رسمی قوه قضاییه گفت: نباید شرایط به نحوی باشد که دستگاه قضا در برابر اتفاقات و رخدادهایی که پیش میآیند، صرفاً عکسالعملهای واکنشی از خود نشان دهد.
مدیر مسئول جماران: مطالبهای مبنی بر تطبیق سیاست دستگاهها در اجرا و عمل با دیدگاههای امام خمینی (ره) وجود دارد
«نادعلیزاده» مدیرمسئول خبرگزاری جماران نیز در این جلسه گفت: پیشنهاد ما این است دستگاهها و بخشهای مختلف کشور، تطبیق دهند که تاکنون، چه میزان از منویات و فرمایشات امام خمینی (ره) را انجام دادهاند و چه موانعی پیش روی اجرای این اقدامات قرار داشته و برای رفع این موانع چه کارهایی صورت گرفته است؟ امیدوارم دستگاه قضا در این زمینه پیشگام باشد.
«سعدی» مدیر مسئول روزنامه جهان صنعت نیز طی سخنانی گفت: متاسفانه فرایندهای مدیریتی غلط طی سالیان گذشته، سبب شده که انتظارات اقتصادی جامعه و مقام معظم رهبری تامین نشوند.
مدیرعامل سابق مهر: هنوز بعد از حوادث سال ۱۴۰۱ نتوانستهایم قانون حجاب را به روزرسانی کنیم
«شجاعیان» مدیرعامل سابق خبرگزاری مهر نیز طی سخنانی از تاخیر پیشآمده در بروزرسانی قانون حجاب انتقاد کرد و خواستار عزم جدی بخشهای ذیربط در بروزرسانی هرچهسریعتر این قانون شد.
مدیر مسئول اعتماد: تمام مشکلات مملکت اختلافاتی است که همه جا هست
«بهزادی» مدیرمسئول روزنامه اعتماد نیز در این جلسه از برخی نگاههای سلیقهای در هیئت منصفه دادگاه مطبوعات انتقاد کرد.
«حیدری» مدیرمسئول خبرگزاری ایلنا نیز در این جلسه با اشاره به اعتراضات و اعتصابات کارگری در یک سال گذشته، به انتقاد از برخوردهای بعضاً تند و خشن با این اعتراضات و اعتصابات پرداخت و گفت: نباید شرایط به نحوی باشد که صنف کارگران، اجازه برپایی تجمع در برابر نهادها و سازمانهای تصمیمگیر را نداشته باشند.
«ابراهیمی» مدیر مسئول پایگاه خبری رکنا نیز در این جلسه گفت: نباید شرایط به نحوی باشد که خبرنگاران به سختی اجازه ورود به دادسراها و گفتگو با بازپرسها را به دست بیاورند؛ در مقوله پیشگیری از وقوع جرم، رسانهها میتوانند کمک حال دستگاه قضا باشند و ضرورت دارد عدلیه بیش از پیش از این ظرفیت استفاده کند.