شماره ۱۰۴ فصلنامه علمی «قبسات» منتشر شد
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، صد و چهارمین فصلنامه علمی «قبسات» به صاحب امتیازی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با مدیرمسئولی علی اکبر رشاد و سردبیری محمد محمدرضایی منتشر شد.
این فصلنامه در 8 مقاله و 210 صفحه منتشر شده و عناوین، نام نویسندگان و چکیده مقالات به شرح زیر است:
بررسی تطبیقیِ کاربست «منابع معرفتی غیرهمگانی» نزد صدرالمتألهین و علامه طباطبایی
رضا اکبریان؛ علی فلاح رفیع؛ رضیه سادات امیری
مقایسه مبادی رویکرد اثباتگرایی و رویکرد اندیشه اسلامی و تأثیر آن در تولید علوم انسانی
سید محمد رضا تقوی
هویتمندی و جهتداری فلسفه دین و معیارها و شاخصهای اسلامیبودن آن
رمضان علیتبار
نقد و بررسی دیدگاه آنتونی فلو در باب جاودانگی نفس با تأکید بر دیدگاه علامه طباطبایی
قاسم پورحسن؛ علیرضا کلبادی نژاد؛ رحمت الله محمودی
«توحید اجتماعی»، ماهیت، تعریف و نسبت آن با «توحید اعتقادی»
محمد عرب صالحی؛ فریده پیشوایی
خداباوری کلاسیک تعدیلیافتة سویینبرن
حسین اترک؛ طیبه شاددل
ماهیتشناسی صراط سلوک در آموزه های وحیانی
محمدجواد رودگر
چکیده: اهمیت معرفت به صراط سلوک که کارکردهای انکارناپذیری در عرفان عملی خواهد داشت، امری است که سالک آگاه در صیرورت به سوی خدا، محتاج شناخت ماهیت آن میباشد؛ زیرا در سلوک عناصری مثل سالک، مسلک، مسلوکالیه و سلوک از یک سو و آغاز و انجام سلوک تا شهود از دیگرسو مطرح است؛ بنابراین یکی از پرسشهای زیرساختی سلوک عرفانی این است که اولاً صراط سلوک چیست؟ ثانیاً مصداق آن کدام است؟ در نوشتار حاضر با روش ترکیبی (نقلی و عقلی) پاسخ پرسش یادشده داده شد و برونداد و یافته آن عبارت است از اینکه براساس معارف وحیانی و معالم حکمی- عرفانی صراط سلوک، نفس سالک مؤمن است و معرفت نفس در حدوث و بقای سیر و سلوک نقش اصلی دارد و ماهیت آن فطری، فقری، وحدانی و وجودی خواهد بود. ساختار مقاله نیز در قالب مقدمهای درباره ظرفیت و ساختار وجودی انسان با هدف نیل به کمال حداکثری و فعلیت غیر قابل توقف در قوس صعود شکل یافته و آنگاه اهمیت، ضرورت و نقش کلیدی معرفت نفس و وحدت صراط و کثرت سبل تبیین شده است تا صیرورت و تصعید وجودی سالک در صراط سلوک تعلیل و تحلیل شود.
بررسی رویکردهای استعاری در معناداری گزاره های دینی
مرتضی مزگی نژاد؛ معصومه مرادی
علاقه مندان جهت کسب اطلاعات بیشتر درباره فصلنامه علمی «قبسات» می توانند به نشانی قم: بلوار پانزده خرداد، خیابان شهید میثمی، پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی یا به نشانی اینترنتی این فصلنامه به آدرس http://qabasat.iict.ac.ir/ مراجعه کنند.