نسخه الکترونیکی کتاب «عیار تمدنی جمهوری اسلامی ایران» منتشر شد
محمد پهلوانی در گفت و گو با خبرنگار سرویس کتاب و نشر خبرگزاری رسا با اشاره به آماده سازی نسخه الکترونیکی کتاب «عیار تمدنی جمهوری اسلامی ایران» اظهار داشت: در دورهبندیهای تمدنی تاریخ اسلام، برخی همچون دینوری ( م. 282ق ) در الاخبار الطوال، یعقوبی ( م. 284ق ) در تاریخ یعقوبی، مسکویه ( م. 421ق ) در تجارب الامم و تعاقب الهمم، همین طور ژوزف بورلو ( Joseph. Burlot ) درکتاب تمدن اسلامی، تاریخ تمدن اسلامی را بر مبنای عنصر قدرت و عامل دولت تقسیم کردهاند.
وی گفت: برخی دیگر از محققان مانند آندره مایکل ( Andre Miquel ) به جای معیار سیاسی، بر معیار قومی و اجتماعی تأکید کرده و تاریخ اسلام را به دورههای عربی، ایرانی، ترکی - مغولی تقسیم کردهاند.
مدیر فناوری اطلاعات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: لیکن برخی محققان معاصر به جای معیار سیاسی یا قومی، به معیار فرهنگی و تمدنی پرداختهاند و در این میان انقلاب اسلامی ایران را دورهای جداگانه و متمایز در میان دورههای تمدنی در تاریخ اسلام ذکر کردهاند.
وی افزود: برخی از این پژوهشگران، انقلاب اسلامی را مرحله هفتم در تاریخ تمدن اسلامی و عصر بازگشت در نظر گرفتهاند و برخی نیز آن را دوره « تجدید و بازآفرینی تمدن اسلامی » دانستهاند که پس از دوره « زوال تمدن اسلامی و سلطه فرهنگ و تمدن غربی » ظهور یافت. در این نگاه، دوره ششم تمدن اسلامی ( دوره سلطه تمدن غرب و زوال تمدن اسلامی ) که از میانه سده چهاردهم تا اواخر این سده به درازا کشید، میرفت که به جذب کامل تمدن اسلامی در تمدن غرب بینجامد و فرهنگ اسلامی، باورها، ارزشها، قوانین، و همین طور علوم اسلامی و سرمایههای معنوی اسلام در برابر فرهنگ سکولار غربی بهکلی رنگ ببازد.
پهلوانی اظهار داشت: به موازات واکنشهای انفعالی در برابر فرهنگ غرب، جریانهای نواندیش دینیِ روحانیت با موضعی فعال و انقلابی پدید آمد که نقطه آغاز آن با سیدجمالالدین اسدآبادی و نقطه کمال آن با امام خمینی و نظریه ولایت فقیه پدیدار شد. در این مرحله، انقلاب اسلامی در ایران نهتنها به مثابه نقطه عطف تمدنی در تحولات منطقهای و در جهان اسلام ظاهر شد، بلکه سرآغاز مرحله جدید تمدنی برای امت اسلام در دنیای امروز شد.
پهلوانی به معرفی کتاب «عیار تمدنی جمهوری اسلامی ایران» پرداخت و اظهار داشت: این اثر به همت محمد رضا بهمنی تألیف شده که در مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی تهیه و در انتشارات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر شده است.
وی گفت: کتاب «عیار تمدنی جمهوری اسلامی ایران» با 760 صفحه در سال 1398 منتشر شده و اداره فناوری اطلاعات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی این اثر را به صورت کتاب الکترونیکی منتشر شده است.
مدیر فناوری اطلاعات پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تصریح کرد: این اثر در کتابخوان همراه پژوهان با قابلیت اجرا در سیستم عامل اندروید، ویندوز و iOS قابل دسترسی است.