ایرانیان همیشه با مدرنیسم فرهنگی و اعتقادی مقابله کردهاند
به گزارش سرویس فرهنگی اجتماعی خبرگزاری رسا، دکتر موسی نجفی در پنجمین دوره طرح ملی گفتمان علوم انسانی گفت: طرح ملی گفتمان علوم انسانی با سبک جدید در ارائه مباحث علوم انسانی، طرح مطلوب و موفقی است، این دوره فرمایشی نیست و مباحث به صورت جدی ارائه میشود و دانشجویان طرح بحث میکنند.
نجفی افزود پنج مبحث اصلی به عنوان نظریات کلان در همه مباحث علوم انسانی وجود دارد، بحث هویت (در عرصههای مختلف ملی، فرهنگی و سیاسی)، تجدد، تمدن، تاریخ علم و فلسفه تاریخ که در پیشینه علوم انسانی مطرح است.
وی ادامه داد: تجددخواهی از سوی ایرانیان همیشه به معنای گرفتن ابزار مدرن و جداکردن اندیشه از حامل اندیشه معنا شده و مثبت بوده است؛ اما آنچه در این باره مورد مذمت است تجددخوانی و مدرنیزاسیون است که نوعی تقلیدگرایی است و ایرانیان در مشروطه و انقلاب اسلامی با آن مخالفت کردهاند.
نجفی با تاکید بر اینکه اندیشهی ترقی، هر چیزی غیر از خودش را ارتجاع میداند، اما بالاتر از ترقی منتقل شدن به اندیشه تعالی است که خوانشی جدید از تجدد است و مشکلات و ضعفهای ترقی و تجدد را ندارد گفت: ایرانیها همیشه تجددزایی و نوآوری را مثبت دانستهاند، اما با مدرنیسم فرهنگی و اعتقادی مقابله کردهاند، در مقابل مدرنیسم به معنای ابزار جدید و استفاده از علوم بشری در جهت رفاه و پیشرفت مقاومتی نبوده است، اما ایران اسلامی همیشه با فرهنگ، اعتقادات و ادیان جدید (بهائیت، فرقههای نوظهور) و ایدئولوژیک کردن مدرنیسم مقابله کرده است.
ما در ادامه تجددزایی جدید از دوران صفویه و مشروطه به انقلاب اسلامی رسیدیم و با تأسی از فرهنگ و تمدن برتر خود و در مواجهه با ابزار و افکار سیاسی جدید غرب، انقلاب اسلامی را با دو معیار اسلامیت و جمهوریت انتخاب کردیم؛ بنابراین همانقدر که انقلاب از بنیادگرایی به دور است از مدرنیزاسیون نیز جداست.
نجفی در پایان سخنان خود گفت: غربیها در یک دورهای متوجه مسلمانان شدند تا نواقص و ضعفهای خودشان را رفع کنند؛ اما ما در دوره قاجار متوجه غربیها شدیم؛ اما به جای برطرف کردن نواقص خودمان، هویتمان را گم کردیم، بنابراین دچار بحران و انحطاط شدیم./918/د101/س