۱۰ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۷:۰۹
کد خبر: ۶۱۵۴۱۲

«مربای گل محمدی» به چاپ دوم رسید

«مربای گل محمدی» به چاپ دوم رسید
کتاب «مربای گل محمدی» برای کسانی که دغدغه تربیتی یا دغدغه تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش دارند، بسیار خواندنی است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب «مربای گل مخمدی»؛ خاطرات مربیان پرورشی دهه شصت آذربایجان شرقی به چاپ دوم رسید. این کتاب با روایتی شیرین، خاطرات شفاهی مربیان باسابقه پرورشی در دهه‌ شصت آذربایجان شرقی را تبیین کرده است تا برای فعالان تربیتی و فعالیت های امروز آموزش و پرورش و تحقق سند تحول بنیادین آن، افق های جدیدی بگشاید.

«مربای گل‌ محمدی» نخستین کتاب در رده های «مدارس انقلاب» و «مربیان پرورشی» از مجموعه «تاریخ شفاهی جبهه فرهنگی انقلاب اسلامی» است که با نشان «گنج» منتشر می شود.

در هشتم اسفند 1358 با تدبیر شهیدان رجایی و باهنر، نهاد «امور تربیتی» در آموزش و پرورش با ساختار جدید و متناسب با اهداف نظام اسلامی بنیان نهاده شد. اهمیت این تدبیر زمانی روشن می شود که بدانیم در آن زمان آموزش و پرورش و مدارس کشور، علاوه بر گرفتاری های ناشی از نظام تربیتی شاهنشاهی، میدان تاخت و تاز گروه ها و گروهک های سیاسی و حتی مسلّحانه بود. لذا این نهاد انقلابی در دهه 60 تبدیل به محور فعالیت های تربیتی، فرهنگی و هنری در مدارس کشور شد و مربیان پرورشی، اصلی ترین مسئولان پیگیری تحقق آرمانهای انقلاب اسلامی در مدارس بودند. تشکیل و ساماندهی هزارها گروه هنری (مانند سرود، تئاتر، شبکه تولید و پخش فیلم)، مقابله با فعالیت های گروهک ها، حضور در جنگ و پشتیابی از جنگ، ارتباط با خانواده های شهدا و مجروحان جنگی، کتابخوانی، تیم های ورزشی و... از اقدامات مربیان پرورشی بوده است که گوشه ای از آنها در کتاب «مربای گل محمدی» آمده است.

کتاب «مربای گل محمدی» در سه بخش تدوین شده است. در دوم سوم ابتدایی کتاب (تا صفحه 136)، 66 قطعه خاطره آمده که برخی از آنها با طرح یا تصویر یا اسناد مرتبطی همراه شده‌اند. همچنین با گویاسازی‌هایی همراهند که به خواننده امروزی کتاب اطلاع داده شود، خاطرات در چه دوره‌ای و چه فضایی و چه زمانی و چه مکانی و با حضور چه افرادی رخ داده‌اند. فضاهای فرهنگی و سیاسی مدارس به ویژه فعالیت گروهک ها در دهه شصت در خاطرات مربیان پرورشی به خوبی ترسیم شده است.

در بخش دوم و بعد از خاطرات، چهار مربی پرورشی منطقه آذربایجان شرقی معرفی شده‌اند؛ شهیدان جعفر خلیل‌زاده، علی سلمان‌نژاد و محمدرضا فرهمند و مرحوم میرمرتضی مهربُد (مؤسس و مربی گروه سرود امور تربیتی آذربایجان شرقی). در بخش سوم هم کتاب با مؤخره‌ای درباره نقش مربیان پرورشی در مدارس و آلبومی از تصاویر مرتبط با موضوع کتاب به پایان می‌رسد.

کتاب «مربای گل محمدی» برای کسانی که دغدغه تربیتی یا دغدغه تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش دارند، بسیار خواندنی است. از ویژگی های دیگر این مجموعه، اتکای حداکثری به اسناد و تصاویر فعالیت های امور تربیتی است؛ اسناد که قطعاً مشابه آن را می توان باز هم جست و به دست آورد و محققان از بایگانی عکس و اسناد حاج حسین جبارپور و سلیم عاطفی و اسماعیل رادان و حمید عابدینی استفاده کردند.

برشی از مقدمه و بخش پایانی کتاب

تدوینگر در مقدمه کتاب می نویسد: «گل محمدی برای ما یک نشانه است. به رسیدن اسلام و ایران را در این گل حوشبو و خوشرنگ می‌ بینیم. و مربای گل محمدی، با آن عطر و طعمش، جزئی از تاریخ ماست. لااقل ما را تا دل دهه شصت می‌برد. دهه شورانگیر شصت که مدرسه قلب تپنده ‌اش بود و مربی پرورشی، محور همیشه فعال و هماره جوشانش. مربای گل محمدی، طعم و عطر یک دهه کار شورانگیز را تداعی می‌کند. «مربای گل محمدی» دست ما را می‌ گیرد و با خود به گلستان گل‌های محمدی می ‌برد. به کلاس، به مدرسه، به مسجد، به اردوگاه، به سینما و تئاتر و سرود، به لحظه‌ های مشایعت شهدا تا بهشت برین.»

این محقق کتاب در بخش پایانی نوشته است: «حالا که سالها از آن فعالیت های شورانگیز امور تربیتی فاصله گرفتیم و همزمان، مبتلا به انواع ناکامی ها و نامرادی های فرهنگی و تربیتی هستیم، گریزی از رجوع و ارجاع به سنت ها و تجربه های ارزنده انقلاب اسلامی در ساحت تربیتِ انسان نداریم. خاطرات مربیان پرورشی دهه شصت را از این رو باید کنار هم گذاشت و کاوید و به قاعده رسید. قاعده هایی که قطعاً گره از کارفروبسته ما خواهد گشود.»

مشخصات

چاپ دوم کتاب «مربای گل محمدی» با تحقیق حسین وحید رضایی نیا و تدوین روح الله رشیدی، در 216 صفحه، قطع رقعی، شمارگان هزار نسخه و قیمت بیست هزار تومان به همت انتشارات «راه یار» عرضه شده است. پیش از این نیز کتاب‌های «خانم مربی» (خاطرات و تجربیات سعیده صدیق زاده؛ مربی پرورشی برجسته مشهدی) و «دختر تبریز» (خاطرات یک معلم، مربی و امدادگر برجسته تبریزی) از مجموعه کتاب‌های تاریخ شفاهی مدارس انقلاب و مربیان پرورشی، به همت همین ناشر منتشر شده است. تهیه این کتابها، از طریق تارنماهای عماریار (www.AmmarYar.ir) و پاتوق کتاب فردا (www.bookroom.ir)، تماس با شماره تلفن‌های ۰۲۱۴۲۷۹۵۴۵۴ و ۰۹۱۹۹۰۳۸۲۷۰ و مراجعه به فروشگاه‌های معتبر محصولات فرهنگی سراسر کشور امکان ‌پذیر است./925/ن 604/ش

ارسال نظرات