۰۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۶:۰۱
کد خبر: ۵۷۲۲۷۲

شرح معنوی نماز در "سفرنامه وصال"

نشر باهوش، کتاب «سفرنامه وصال؛ درنگی در نماز و نیایش» را منتشر کرد.
کتاب «سفرنامه وصال؛ درنگی در نماز و نیایش»

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشر باهوش، کتاب «سفرنامه وصال؛ درنگی در نماز و نیایش» را به قلم رضا بابایی منتشر کرد.

نماز و نیایش، تحفه ادیان و ارمغان انبیاست  و هرکس که طالب سفر به فراسوی مرزهای مادی است باید نیایش و نجوا را بخشی جدایی ناپذیر از زندگی خود کند، از این رو نگارنده در مقدمه این کتاب چنین آورده است:

باید نیایش و نجوا را بخش جدایی ناپذیر از زندگی خود کند. سفارش به اقامه نماز و اشاره به برکات این آیین دلنواز، در سراسر قران پراکنده است و نمازگزاری، هم‌سویی و همراهی با قافله آفرینش است و آن کس که راهی دیگر برگزیده است، همچنان می‌دود و هرگز نمی‌رسد و سفرنامه وصال کتابی در شرح معنوی نماز است.

 فصل اول کتاب با عنوان «نماز، کلید گنج سعادت»، کلیاتی درباره نماز از منظرهای متفاوت، از نگاه متون دینی و روایات است، از این رو نویسنده در این فصل به بررسی مطالبی همچون: اعجاز نماز، سفارش پیامبران، نعمت بزرگ خدا، روح نماز، نماز به روایت متون دینی، جامعیت نماز، با نماز تا نماز، چرا نماز می‌خوانم؟، در کوی نماز و نماز صیقل ارواح پرداخته است.

 همچنین نویسنده در فصل دوم این اثر با نام «با نماز تا ملاقات خدا» نیز اذکار و مستحبات نماز را به ترتیب شرح داده است، بنابراین در این فصل به عنوان‌های: اذان؛ سرود وصال، با علی تا خاطره‌های بی‌نشان، در جاری وضو، نیت آهنگ وصال، تکبیره الحرام، حمد و سوره، رکوع، اعلان بندگی، قنوت، سلام تعقیبات و منزلت دعا اشاره شده است.

  مؤلف در فصل سوم و چهارم  نیز نمازیه‌‌ها و نیایش‌نامه‌هایی را به قلم ادبی نگارش کرده است، از این رو در فصل سوم عنوان‌های: حقیقت و روح نماز، حضور قلب، طهارت، نیت و آداب و ارکان نماز، اذان، تکبیر و آثار نماز پیش روی ما قرار گرفته است.

 مؤلف در فصل آخر کتاب نیز به بازنویسی و بازآفرینی گزیده‌های از حکایت‌های مربوط به نماز در متون دینی پرداخته است و در این فصل مطالبی همچون: مگر نماز نمی‌خوانی، دشمن گناهان، سوگواری با نماز، من برای نماز می‌جنگم، بوسه‌گاه عرش، در خلوت حراء، تماشگه راز، آخرین وصیت، سخنگوی خاندان، نماز قیس، آیات امید، در ضیافت خدا، بی‌نماز، بدترین زشت‌کاری، پاداش نماز، نخستین نمازگزاران، نمازش نماز نیست، ثواب جماعت، عصاره دین، نبرد برای نماز و ارزش نماز به چشم می‌خورد.

 گزیده‌هایی از کتاب:

 مؤلف در فصل اول زیر عنوان "نماز سفارش پیامبران" چنین آورده است:

پیامبران و اولیای خداوند آمده‌اند تا خداوند را و نیایش را، برای انسان یادآوری کنند. آنان کوشیدند تا زنگار از آینه جان آدمیان از بین ببرند  و روح را بال و پری آسمان پیما دهند. آنگاه که قران کریم از انسان می‌خواهد روی به سوی دین و خدا کند، به یاد او می‌آورد که این رویکرد همه فطرت و اصالت اوست.

 نماز یعنی خدای را دیدن و از غیر او بریدن. آن غیر، هرچه هست و هر که هست،  شایسته پرستیدن نیست. نماز، یعنی اگر خدای آسمان‌ها را نپرستی، هر روز باید خدایان زمینی را به عبادت بایستی و سجده‌گزاری. پرستیدن او، تو را از دام خدا بچه‌های دروغین و ستمگر می‌رهاند و بر درخت رستگاری می‌نشاند.

میراث علی علیه السلام راست و درستی بود. در سخن چنان بود که تا ابد می‌توان به او اندیشید و درباره او سخن گفت، از این رو نویسنده در فصل دوم این کتاب زیر عنوان «با علی تا خاطره‌های بی‌نشان» درباره شهادت به ولایت امیرالمؤمنان در اذان را این گونه شرح داده است:

 در اذان به ولایت او گواهی می‌دهیم تا بدانیم و از یاد نبریم که او «امام» است؛ یعنی کسی که باید به اقتدا کرد و در پی‌اش افتاد و پیش و بیش از آنکه اسطوره باشد، اسوه است.

اسطوره‌ها، آمدند و رفتند و بازنخواهند گشت. اما ما نیاز به پیشوایی داریم که هر روز در حد و اندازه‌ای خود تکرارش کنیم و اگر از بی‌رغبتی‌اش به دنیا و حملش با دشمنان می‌گوییم، نپنداریم که این داستان‌ها برای آن است که شاعران بیکار نباشند و پیوسته مضمون بتراشند.

در قسمتی دیگر از این متن چنین می‌خوانیم:

اذان، یادآور پیشوایی چنین است. اذان، مردی را به یاد ما می‌آورد که به نماز عشق می‌ورزید و صدای اذان، او را از هرکاری بازمی‌داشت. پیرو علی هر گوشه خانه‌اش محراب می‌کند و شب‌ها را به نماز و نیایش می‌آراید و در هیچ مکانی به اندازه مسجد آرامش ندارد. شیعه علی نمازش را پاس می‌دارد، آنچنان که از جان و مال خویش، پاسدار یمی‌کند.

اشهد ان علیا ولی الله، یعنی گواهی می‌دهم به ولایت مردی که در سجده در مسجد به دنیا آمد، در مسجد و محراب زیست، در مسجد ولی خدا شود و در مسجد ردای شهادت بر تن کرد و یعنی گواهی می‌دهم به بزرگی و بزرگواری مردی که نه شمشیر از دستش افتاد و نه تسبیح؛ یعنی گواهی می‌دهم به مردانگی و جوانمردی پیشوایی که کوه، دشت و صحرا، سجده گاه او بود.

نشر باهوش، کتاب «سفرنامه وصال؛ درنگی در نماز و نیایش» را با شمارگان ۱۰۰۰ نسخه در ۱۶۸ صفحه و به قیمت ۹۰۰۰ تومان منتشر کرده است./۹۹۸/ن ۶۰۲/ش

 

 

ارسال نظرات