۲۷ ارديبهشت ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۷
کد خبر: ۴۹۸۵۲۵

تحولات منطقه غرب آسیا و نقد سیاست به اصطلاح تعاملی

تلاش های ریاض برای مهار نفوذ جمهوری اسلامی ایران و سرکوب گروههای مقاومت نتیجه دو عامل ناکامی سعودی ها در برابر گروههای مقاومت از جمله انصار الله یمن و تحولات شتابان منطقه است.
ترامپ و اعراب

 

به گزارش خبرگزاری رسا، تحولات سیاسی و نظامی سوریه هر روز ابعاد جدیدتر و پیچیده‌تری را پشت سر می‌گذارد و بر پیچیدگی آن افزوده می‌شود. همچنین دور جدید مذاکرات ژنو از دیروز آغازشده است. دی میستورا خواستار شدت بخشیدن به کار روی موضوعات مطرح شده در قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد شده است. پیش از این نیز در نسشت آستانه مناطقی بعنوان مناطق کم تنش میان بازیگران اصلی منطقه‌ای فعال در صحنه سوریه مورد توافق قرار گرفت.

اما آنچه که بر پیچیدگی تحولات سوریه دامن می‌زند تحرکات اخیر آمریکاست. ترامپ سعی در اعاده هژمونی سیاسی و نظامی آمریکا در منطقه غرب آسیاست که چند سالی است رو به افول گذاشته بود. حمله موشکی مستقیم به پایگاه الشعیرات، ورود نیروهای زمینی به شمال سوریه به بهانه حمایت از کردها در مقابل حملات ترکیه، اقدام به انجام مانور با مشارکت چند کشور دیگر در مرز اردن با سوریه و اخیرا نیز تصمیم برای تجهیز کردهای سوریه همگی در این راستا قابل تحلیل خواهند بود.

به نظر می‌رسد دولت تازه کار دونالد ترامپ با فروکش کردن دامنه اعتراضات داخلی جامعه آمریکا در پی انتخابش به عنوان رئیس جمهور این کشور و تحکیم پایه های قدرت دولت خود، اکنون به ترسیم سیاستهای برون مرزی روی آورده و سیاست جدی در قبال تحولات منطقه غرب آسیا اتخاذ کرده است که از جمله آنها می‌توان به حمایت از کردهای سوریه در راستای تجزیه این کشور اشاره کرد.

قرار است رئیس جمهور آمریکا به منطقه سفر کرده و دیدارهایی از سرزمینهای اشغالی و نیز عربستان سعودی داشته باشد و در کنفرانس کشوهای عربی و اسلامی و آمریکا که به همت ریاض و با هدف آنچه که مبارزه با تروریسم می‌خواند، تدارک دیده شده است شرکت کند.

هر چند تلاشهای ریاض برای مهار نفوذ جمهوری اسلامی ایران و سرکوب گروههای مقاومت نتیجه دو عامل ناکامی سعودی ها در برابر گروههای مقاومت از جمله انصار الله یمن و تحولات شتابان منطقه است، اما عامل دیگری نیز در انجام چنین تحرکاتی از سوی ریاض در رویارویی با تهران موثر است که نباید از آن غفلت ورزید. تلاش ریاض برای همراه ساختن کشورهای اسلامی و عربی و آمریکا و حتی رژیم صهیونیستی با خود در سایه سیاستهای انفعالی دولت ایران صورت می‌گیرد که در چهار سال اخیر و با نام به اصطلاح سیاست تعاملی از سوی دستگاه دیپلماسی در پیش گرفته شده است، سیاستی که در تحولات میدانی و سیاسی سریع و برق آسا و رقابتی و حتی تقابلی منطقه غرب آسیا فاقد کارآیی برای تامین منافع ملی جمهوری اسلامی ایران در میدان سوریه و عراق و یمن و ... است./۹۱۶/ ۱۰۲/ع

علی ساجد

ارسال نظرات